|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Antonini Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:56 Заглавие: Някой ще помогне ли за едно схемно решение |
|
|
| Здравейте! Имам един проблем, който май не е толкова труден, но аз не мога да го реша Надявам се тук да има хора които могат да помогнат. Става въпрос за един тригер за правоъгълни импулси реализиран с известния "таймер 555" Ето схемичката която работи идеално в основната си част: http://dox.bg/files/dw?a=131239dba1 Сега ще обясня каква е целта. С така подбраните стойности на елементите таймера прави правоъгълни импулси с интервали около 1 сек. върху един светодиод. След като се включи "рид" релето то с контакта се шунтира двете тример-съпротивления според положението в което са регулирани, и светодиода започва да премигва значително по-бързо. До тук добре. Проблема идва после. Не знам как второто състояние с учестеното премигване да остане за постоянно, докато не се RESET-не от някое друго краче? С две думи РИД релето трябва да има самозадръжка, но тъй като е само с един контакт не мога да я реализирам. А с поставянето на още едно реле което да задържа първото става "каруцарско" с извинение изпълнението. Надявам се някой да предложи интелигентно и простичко решение, може би с допълнителен логически елемент като превключвател. С няколко думи: Има мигалка с два режима на работа: единия бавен, а другия бърз. Ако има събитие с LOG 0 - "маса" да се включи бързия режим на премигване за неопределено време, дори и LOG 0 - "маса" да се повтори отново това да не връща бавния режим. Бавният режим да може от друго краче, а не от същото място да се възстанови, например с прекъсване на захранването. Предварително Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|