Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Свързване на домофон

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Sach
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 16, 2013 18:44    Заглавие: Свързване на домофон Отговорете с цитат

Имам следния проблем: разполагам с български домофонен апарат "Телеком" - Варна модел "DA"
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/521509_10200497427776165_1034903941_n.jpg

и искам да го свържа на мястото на стария(премахнат без да се запише кой проводник къде е бил свързан) от стената излизат 5 проводника: 2 по-дебели(син и зелен) които задействат електрическата брава (по тях тече 10,3V променлив ток) по другите 3 (бяло-жълта,зелена и червена не можах да премеря никакво напрежение)

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/558135_10200497433376305_1766278147_n.jpg

кой кабел къде трябва да влезе?

а това е монтажната схема на самия домофон
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/32164_10200497601340504_234640659_n.jpg

Последната промяна е направена от Sach на Нед Фев 17, 2013 19:38; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pk123
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 17, 2013 11:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, предполагам както повечето "майстори" бояджията го е свалил без да се замисли, че като надпише кой кабел от къде е ще спести доста труд на някого. Почти всички са така. "Ония след мен ще го оправи".
"2 по-дебели(син и зелен) които задействат електрическата брава " -
ако е така като се допрат трябва да отварят врата- пробвайте. Връзват на SW1 и SW2. Връзката на SW2 към GND в по-новите схеми е по-добре да я няма. (Така каза техника, който го връзва при мене и прекъсна пистата на платката).
Останалите 3 трябва да се види как са свързани в централата или на принципа проба-грешка. Поне няма какво да се повреди при грешно свързване. Но май трябва да има някакви напрежения и на тях.
Успех
Върнете се в началото
Sach
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 17, 2013 15:28    Заглавие: Отговорете с цитат

да де но не знам кой от другите три кабела къде трябва да влезе ??? между другото при замерване с мултицета между дебелия зелен и тънкия зелен има същото напрежение от 10,3 V и между дебелия зелен и тънкия бял е същото положение. Само между дебелия зелен и червния няма напрежение... ?!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 17, 2013 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Досега не съм виждал ел. брава да се захранва с постоянен ток . Най вероятно централата ви е на Балканбит , или Ниппон , при второто положение просто забрави с този домофон да направиш нещо . И вместо да губиш времето на хората - иди у някой съсед и виж как е вързан неговия домофон , а и модела му , може да се изненадаш !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Sach
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 17, 2013 19:36    Заглавие: Отговорете с цитат

тока е променлив не прав ! извинявам се за допуснатата грешка, а съседите са със старите домофони от преди 30 години (блока е строен 1978г.) нещо ме навежда на мисълта че тази инсталация е с общ +, а за домофоните на комшиите дори някой да се съгласи да му разглобя домофона (в което силно се съмнявам) пак няма да разбера кое къде да свържа защото на новия домофон изводите са 4, а аз имам 5 проводника стърчащи от стената.
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 17, 2013 23:14    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Досега не съм виждал ел. брава да се захранва с постоянен ток .

В българските системи или изобщо? Имам няколко, на които е отбелязано DC.
Sach
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 18, 2013 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

в моя случай не е прав тока,а е променлив просто съм допуснал грешка в предишния пост.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 18, 2013 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Българските системи , то електромагнита може и на постоянен ток да работи , но много рядко се случва . А на питащия - след като си установил кои са за бравата - виж си там на домофона има една празна клема , SW1 и SW2 май бяха - те са за бравата , трябва да туриш винтче с гайка за нея и да срежеш една пътечка отдолу на платката , за да изолираш бравата от разговорната маса . Ако системата ти е от старите със общ + - една от трите останали жици е общия + , а на другите две - трябва да имаш напрежение -9V , ако нямаш това напрежение - или централата ви е от друг тип , или линията ти е прекъсната някъде . И в двата случая , ако е с общ + - този домофон няма да има чуваемост надолу , дори и да го вържеш правилно . И още нещо - сигурен ли си , че на съседите ти работят , да не се окаже , че на никой в блока не бачка домофона на разговор , а само си отварят вратата !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети