|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Какво мислите за шансовете да продаваме Правеците на високи цени по Ebay? |
| Много добри |
|
0% |
[ 0 ] |
| ДОбри |
|
0% |
[ 0 ] |
| Съмнителни |
|
0% |
[ 0 ] |
| Невъзможна глупост |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Общо гласове : 0 |
|
| Автор |
Съобщение |
pekotzvetkov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 26, 2013 2:12 Заглавие: Продавам напълно работещ ПРАВЕЦ 8Ц - С всички документи |
|
|
Такааа - Пиша Превеца за нов, тъй като от купуването му през 91 -ва година - за което имам фактури, оригинални книжки на компа и монитора, и гаранции - той не е излизал от кутията си до наскоро.
Компютъра би представлявал интерес за колекционери - вече рядко може да се намери напълно работещ Правец и за продавачи по Е-Bay, където с хубав рейтинг (който аз нямам) биха могли да се вземат суми от порядака на - мисля си - 250-400 евро.
Какво притежавам и как изглежда? Първо описание на Правец 8Ц от Wikipedia:
Подобрена, но и орязана версия на Правец 8А. Вторият „домашен компютър“, създаден да замести Правец 8D. Няма централен разширителен слот за памет. За сметка на това обаче има 128KB вградена на дъното RAM памет, вграден флопи дисков контролер, сериен и паралелен интерфейс. При някои от разновидностите на модела серийният и паралелен интерфейс липсват с идеята да се намали крайната цена, а потребителят е можел отделно да си закупи чиповете и да си ги запои на дънната платка ако желае. Поради интеграцията на голяма част от иначе добавяните като интерфейсни платки възможности има само 3 слота за разширение.
Разполагам с посочените паралелен и сериен интерфейс на отделни платки - вижте снимките. 128 кб РАМ !!! Чудо за онова време, завода е печелел по 40 милиона долара от експорт само към страните от СИВ - тоест към соцлагера.
Тук можете да видите отлични снимки и описане на 8 Ц:
http://www.pravetz.info/pravetz-8c.html
Според някои сайтове в процесора - аналог на 6502 и дъното има поне 10 грама злато... КОйто разбира да взима... Но явно се търси от екстракторите на злато от електроника.
2. Към самия компютър имам напълно работещ монитор, раширителна платка и флопидисково устройство. В гаранционната карта са описани - цитирам:
1.Процесор - 8 Mhz (макар че мои проучвания показват, че именно 8Ц е аналог на APPLE II, който е на 1 мегахерц с 128 килобайта рам)
2.Памет - 128 kb - това е сигурно, вградена е.
3.Запаметяващо устройство на гъвкав магнитен диск - Диск А - това е именно "флопито" 5'25 инчово
4. Видеоконтролер CGA - и монитора, очевидно е такъв
5.Клавиатура - 84 клавиша или 101 клавиша - може да се включи всяка стара клавиатура
Това е.
Прилага снимки. Предложете цена и е ваш! Има книжки за всичко, фактури, черетежи. Пълен комплект!
За връзка - Скайп и Мейл едни и същи - [email protected]
Telefon - 08883521 _________________ Мир, равенство, братство |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 26, 2013 2:23 Заглавие: |
|
|
Злато там недей да търсиш. Има, ама е нищожно количество. Мога да ти предложа няколко такива дъна от Правец със всички чипове по тях пък ти ми ги плати като по за три грама на брой дъно. Ще направиш пачка. |
|
|
 |
pekotzvetkov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 26, 2013 2:24 Заглавие: |
|
|
Хахахах, добре де, мани го тва със златото, а правеца иска ли го някой?
За тебе нещо правила за оформяне на теми така да има???Щот нещо взе да ми писва да ти местя боклуците към коша!То не бяха анкети,то не беха вехтории, правеци и грамофончета.Раздела е за потребителите които участват в тематичните дискусии.А не да си домъкне всеки паяжинясалите боклуци,които е намерил на тавана  _________________ Мир, равенство, братство |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|