|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
donpesho Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 19, 2013 21:42 Заглавие: Хистерезис на реле |
|
|
| Здравейте на всички ,нов съм и съм се захванал с една системка.Използвам акумулатор които зареждам, инверторче ДС-АС 220в за мои си нужди.Проблема ми е когато имам по-малък заряд от консумацията -тогава акумулатора се разрежда до около 10в. Трябва ми някаква проста схема с реле което да включи инвертора при достигане на напрежението на акумулатора 12в,което ще рече че акумулатора е достатъчно зареден.Или с 2 думи реле което да откача товара при 10 волта и да го закачи при 12 волта. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 20, 2013 19:13 Заглавие: |
|
|
от тук |
|
|
 |
donpesho Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 22, 2013 19:56 Заглавие: |
|
|
| Благодаря решението е чудесно , но аз си мисля за нещо по - простичко -например ключов транзистор който да се отпушва около 12в.Дали има някой готова схема или ще трябва да нагаждам нещо на принципа проба-грешка? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 22, 2013 20:03 Заглавие: |
|
|
| А помислил ли си , че това по-простичкото трудно ще го настроиш да работи с два прага 10 и 12 волта . Успех с пробите и грешките ! |
|
|
 |
ko-pach Опитен потребител

|
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 22, 2013 21:45 Заглавие: |
|
|
Vref=2,5V TL431 |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 23, 2013 9:35 Заглавие: |
|
|
| За оловен акумулатор (предполагам) границите 10V - и 12V са ниски. При 10V той вече е сулфатизирал, а при 12V още не е достигнал дори малка част от капацитета си. Границите трябва да се вдигнат - долната на 11V, горната на 13.6 - 13.8V. |
|
|
 |
donpesho Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 28, 2013 12:49 Заглавие: |
|
|
Здравейте,това трябваше да го направя в началото и да ви дам повече разяснения, така в дискусия може да се направят много подобрения .Направил съм автономна слънчева система която включва 4 бр панели 235 вата- 30 волта/7,9ампера, с два контролера за зареждане на 4 бр. акумулатори 12/75ампера -гелови- http://www.csb-battery.com/english/01_product/02_detail.php?fid=6&pid=23
Единият контролер е изработен фабрично за заряд 20 ампера , другия съм го правил -стабилизатор на 14,4 волта с 7812 и 2N3055
към акумулаторите съм включил инвертор 12/1500 вата ,модифицирана синусоида ,който го ползвам сега само за осветление , но смятам да го заменя с инвертор с пълна синусоида ,така че да мога да включвам и устоиства с трансформатори и ел. мотори- без да загряват. На изхода на инвертора съм сложил контактор ,които при спиране на инвертора (при падане на акумулаторите 9,5-9,6 волта) превключва осветлението към мрежата 220волта.
И сега при разредени акумулатори за да не превключва постоянно контактора искам да се заредят малко и тогава да включи инвертора .Ако имате идеи за подобряване на системката -споделяйте .Благодаря предварително , а аз ще ви информирам за резултатите. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 28, 2013 14:27 Заглавие: За соларната система |
|
|
След като си инвестирал толкова много в панели и акумулатори, ти препоръчвам да инвестираш още малко за да си направиш инвестицията по-трайна и ефективна. В режима, който ги ползваш (разряд на 100%), тия акумулатори много скоро ще заминат за скраб. Ако искаш да ги ползваш поне година-две, а не два месеца, ограничи разряда до не повече от 75-80%.
Не си казал какъв фабричен соларен контролер ползваш, но тъй като поне единия си го правил сам (и според казаното не е импулсен) очевидно е, че губиш голяма част от произведената от соларните панели енергия. Препоръчвам ти да направиш няколко неща:
1. Мини на 24V или на 48V. Така ще повишиш значително КПД на системата, и в режим зареждане, и в режим разреждане.
2. Купи си (или си направи) MPPT соларен контролер - всички такива, които аз съм виждал, имат вградена търсената от теб функция. При това доста по-интелигентно направена, така че хем ти съхранява максимално здравето на акумулаторите за дълъг период от време, хем осигурява максимално бързо зареждане при всякакви условия на осветеност.
3. В момента си инсталирал акумулатори за около 3500Wh, което е малко за панели от 940W ако целиш максимално използване на слънчевата енергия. Разбира се, това зависи от очакваната консумация и слънцегреене. Във всеки случай в момента панелите могат да ти пълнят акумулаторите за не повече от 5-6часа (и то ако са били разредение до край, което не е препоръчително от гледна точка на продължителността на живота им), останалата енергия я губиш. |
|
|
 |
donpesho Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 28, 2013 15:59 Заглавие: Re: За соларната система |
|
|
Системата я започнах на шега ,но с течение на времето осъзнах че може да се развива и оптимизира.
Акумулаторите си ги пазя ,като ги следя и ако се разредяд и паднат на около 10,5 волта изключвам инвертора ръчно -точно това исках да избегна и за това пуснах темата тук.
Разряд на 100% не съм им допускал ,освен в началото след като ги заредих ги тествах.
За замяна на инвертора с 24 волтов съм напълно съгласен с теб и така ще направя.
Относно solar charge controller -използвам Фокус 12/24 -20 А -
http://www.phocos.com/products/cxn-series-10-40a
Проблем ли е според теб за акумулаторите че използвам и втори с постоянен заряд? И какъв е ефекта върху тях при използването ,като съм закачил 2 панела за фокуса и 2 панела за направения от мен?
Контролера има допълнителен изход ,които може да се настрои за реле и включване по време и когато има излишък на енергия да включи някъкъв консуматор.
Защо мислиш че акумолаторите са не достатъчни на този етап,в момента не консумирам много от тях но за в бъдеще мисля да ги натоваря повече.
Относно панелите -през лятото отдават енергия с константа 5,5-6 или около 6 киловат/часа за ден
През зимата константата е 1,5-3 или около 1,5 -3 киловат/часа за ден и мисля да добавя още 2 панела за през зимата -защото се случват по 7-10 мрачни дни и акумулаторите падат на около 10,5-11 волта . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|