Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Замяна на IRF540 с IRFBC40

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 17:24    Заглавие: Замяна на IRF540 с IRFBC40 Отговорете с цитат

Здравейте, значи разполагам с един CD4047 и един TL494, също така разполагам и с два броя IRFBC40 и реших, че мога да си направя инверторче до 100-тина вата горе-долу. Значи схемата която мисля да ползвам е тази. Въпроса ми е тази схема ще работи ли и също така мога ли транзисторите IRF540 да ги сменя с IRFBC40 ? Знам, че IRFBC40 са по-слаби(около 90 вата мисля, че бяха, а IRF540 май бяха около 150 вата). Ясно ми е, че с по-слабите транзистори няма да мога да изкарам 100 вата, но около 60-70 мисля, че ще успея ако схемата тръгне ..

Offtopic: Можете ли да ми кажете има ли програма в която като се начертае схемата да може да се направят и пистите ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 19:45    Заглавие: Отговорете с цитат

И какво толкова е сложно с IRF540 - няма ги по магазините , или са скъпи( по левче парчето ) , та трябва да се правят някакви упражнения ?
Ако искаш дай да ти дам IRF540 пък ти ми дай твоите IRFBC40 ? Защото с този максимален ток 6А едва ли ще стигнеш заветните 60-70W . За загубите в 1 омовия канал да не говорим - транзистори за 600V на 12 - не че не е възможно , ама е напълно безсмислено .
Върнете се в началото
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема не ми е в парите ... Така или иначе като поръчам нещо мога да поръчам и тях от tpetrov ... просто имах IRFBC40 под ръка и затова питам ... Smile А по въпроса със схемата мислите ли, че ще работи или въобще да не се опитвам да я подкарам ? Също така приемам и други по-елементарни схеми с CD4047 или TL494 .. Мощност не гоня много .. 100-120 вата ми са предостатъчни.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 21:09    Заглавие: За инвертора Отговорете с цитат

Мисля (заради въпросите, които задаваш), че нямаш достатъчно познания и опит да го направиш. Пък и едва ли си струва - виж примерно това или подобните нему. Китайци са, но са по-евтини, по-леки и по-малки от това, което си решил да правиш.
Върнете се в началото
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си, защото те първа уча за това .. а и не искам нещо готово понеже няма да го ползвам много, но искам да се опитам все пак да сглобя нещо което след време може пък да го ползвам .. и в същото време сега лятото да си запълвам времето с нещо .. Smile
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 21:37    Заглавие: За ученето... Отговорете с цитат

Щом се учиш - добре, но наблегни на четенето. Схемата, която си дал, е за 25-30W инвертор - 2х9V / 1.5A е трансформатора. За по-големи мощности трансформатора става много голям и тежък. По-добре си купи едно от малките и леки инверторчета за 20лв, отвори го, разгледай как е направено, снеми му схемата и разбери как и защо работи. Хем ще си запълниш времето, хем ще научиш много неща. Хем ще си имаш инверторче с пълна документация.
Върнете се в началото
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Ахам ясно. Благодаря на всички отзовали се!
Върнете се в началото
audiohack
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Благоевград

МнениеПуснато на: Пет Юли 26, 2013 22:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам приключи с темата но да ти кажа и аз, че тези твойте транзистори 600V Vds не са подходящи просто! За да започнеш да конструираш или просто сглобяваш подобни схемички трябва поне да си на ясно с управлението на MOSFET а ако това ти бе ясно нямаше да питаш дали става замяната. Относно програмките за чертаене и симулация пусни си гугъл или Тук даже там има велики дивелапъри който още в трети клас са писали контролери... абе забавляват ме яко Laughing и мисля ще ти обърнат внимание!
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 27, 2013 10:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за линка !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети