|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
depp Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 18, 2013 18:56 Заглавие: Вентилатор на лаптоп. |
|
|
| Здравейте, имам следния проблем с вентилатор на лаптоп Dell Inspiron m5030. Няколко пъти чипа на видеокартата прегряваше и чипа се "разпояваше", но като го нагрях с горещ въздух пак тръгваше и за момента всичко е наред. Истинския ми проблем е как да накарам вентилатора на лаптопа да върти постоянно защото в момента се включва единствено като достигне дадена температура. Пробвах с няколко програми, включително и една на Dell, казва се I8kfanGUI. Проблема е че нито една от програмите не може да "прочете" контролера който управлява вентилатора, включително и тази която е на Dell. Една от програмите дори ми "посочи" че контролера се управлява от BIOS, но в BIOS не намерих такава функция "опция". Ъпдейта на BIOS също така ми е последна версия и няма накъде повече да го ъпдейтвам. Искам съвет как мога да заобиколя BIOS и директно да се свържа с контролера който управлява вентилатора. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Апр 18, 2013 20:24 Заглавие: |
|
|
И какво чудо ще стане като върти постоянно-няма да ти се отлепя видеото ли?За ново дънце си не се залъгвай.Иначе вентилатора на постоянно захранване и ще върти като калорифер нон стоп. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 18, 2013 23:23 Заглавие: |
|
|
Жълтата жица на вентилатора към черната или червената, не помня, и ще върти на мах постоянно ама това няма да реши въпроса .Трябва да се сменят топчетата под чипа. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
depp Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 19, 2013 18:11 Заглавие: |
|
|
| Готов съм да поспоря относно разхода на енергия, да не говорим че при настолен компютър има поне три вентилатора на няколко места (процесор, видеокарта, на кутията за изкарване/вкарване на топлия/студения въздух), въпроса обаче ми беше, има ли възможност за съвет относно проблема ми, дали софтуерен или хардуерен, така че колеги, дайте да се придържаме към въпроса. Ако може да ми помогнете със съвет ... давайте. Ако не можете, просто кажете, не можем да помогнем и ще ви разбера. Предварително благодаря на pepi_voinishki1957 за хардуерната идея. Ще я пробвам. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 19, 2013 22:51 Заглавие: |
|
|
Ми ще ти помогнем.На първо време спри да въртиш с духалката и започни да подменяш повредените елементи,не да "маскираш" дефекта,който ще се прояви отново.
Относно режима на работа на вентилатора-отваряш биоса и го редактираш.
При последващи въпроси "Ама как и с какво и да го отворя","Какво,къде и как да редактирам" е редно да спреш до тук. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|