|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 15:38 Заглавие: РЕШЕНО - ТЕМП 280 (Е380) - нещо във видеото (МЦ-3) |
|
|
Първоначално беше изгоряло захранването.
R14, R15, R16, VT2 и VD3 видимо бяха разрушени
R17 и R19 си бяха вдигнали съпротивлението
VT4 (KT838A), VD9 и VD11 (КД521В) бяха окъсили
Смених изброените елементи, смених профилактично тиристора и еднопреходния транзистор, макар и да ми се виждаха здрави, както и всички електролити.
Проверих за късо транзистора в хоризонталното - беше здрав, пробвах захранването с лампи на входа и 130V, след това и в самия телевизор.
Напреженията са нормални с изключение на 15-те волта за НЧУ, които са 16.5V. 220V за видеото също има.
Телевизора има нормален звук, растера също ми се вижда нормален, но няма изображение. Вади една синя вертикална ивица в ляво на екрана и една червена в средата. В тия ивици се вижда обратния ход. Предполагам като е изгоряло захранването е вдигнало напрежение и е изгорило нещо по видеото. На MCA660 по-големи отклонения има на следните крачета: 6->7.95V(вместо 6.2), 5->6.54(5.6), 2->-0.56(+0.45), 3->2.77(0.5), 1->4.2(5.3), 12->7.67(7.00), 10->5.62(6.4) и 11->4.4(5.2). Като допра пипката на мултицета до 8-мо или 9-то краче вертикалните ивици за които споменах се размножават до 4-5 (не се сетих да ги преброя точно ;). По-големи отклонения при АФ5 има на: 1->2.17(2.7), 3->7.3(до 5.8), 10,12и14->7.0(7.6), 11,13и15->5.95(5.2-5.9).
Благодаря на всички които ще се включат с напътствия. Този телевизор има сантиментална стойност за мен (както може би си личи). _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top
Последната промяна е направена от denyo на Сря Май 08, 2013 12:33; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivtv1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 16:34 Заглавие: |
|
|
| Добре би било да използваш осцилоскоп и да подгониш видео сигнала още от изход12 на К174УР5 в МЧУ,най-вече на щифт 7 на самата платка.После е СМЦ-2,смени С-10.Ако нямаш осцилоскоп при този телевизор си направи пробник от високоомен тлф. капсул и последователно кондензатор 22nF.Спрямо земя видео сигнала се чува като шум на течаща вода,това обаче е приложимо само за ЕЛЕКТРОН-а. |
|
|
 |
VALMIG21 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 18:12 Заглавие: |
|
|
То видео сигнала ясно,ама с тия ленти имаш проблем и в ХО.А снежинки случайно има ли?
Последната промяна е направена от VALMIG21 на Вто Яну 08, 2013 19:29; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
tsarvulan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 18:24 Заглавие: |
|
|
12-те волта филтрирани ли са ? Регулират ли се ? Друг(читав) модул цветности нямаш ли ? Синхроимпулсите ( кадрови-редови ) има ли ги ? _________________ -----------------------------------------------------------
Всичко което не е китайско е менте !
----------------------------------------------------------- |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 18:35 Заглавие: |
|
|
И сега трябва да си играем на теория на вероятностите.Най-често дефектира АФ5-останалите чипове почти не горят.Има един транзистор на пътя на видеосигнала в МЧУ-той дефектира с наличие на растер и подобен сив екран.И ако прекъсне филтражния електролит на 12В дава някакви подобни "стълбове",но изображение под тях има,макар и слабоконтрастно.И тук статистиката млъква,щото е време за осцилоскоп-да се проследи кво влиза като захранвания,кво влиза като импулси и най-вече видеосигнала влиза ли въобще в БЦ и ако влиза докъде опира.Темата в момента без пуснат осцилоскоп плаче за местене в най-долния раздел.Несериозно е да търсим видеосигнал,импулси,филтрация и т.н. без наличие на елементарно оборудване.С мултицет,бакелитените слушалки с които Сталин е слушал радиопредавания и прочие подръчни първобитни средства очевидно няма да стане. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 21:17 Заглавие: |
|
|
Надявам се на разбиране. Телевизора е на село и докато преборя захранването и то стана време да тръгвам. И наистина Божилов ми прочете мислите, че имам нужда от някаква статистика, за да знам с какво да тръгна към село следващия път. Личен осцилоскоп нямам, пък ТВ-то е малко тежко и не ми се мъкне до града.
Спомени по същество: екрана е тъмен, хрумна ми да кача ускоряващото за да видя какво ще се вижда "в тъмното", но нямах време да пробвам всичко което ми хрумва. Иначе цветните ивици-стълбове са с плавен преход и в тях се вижда нормален обратен ход.
Благодаря за идеите и че ми влязохте в "положението". _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
venelin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 14:55 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Вади една синя вертикална ивица в ляво на екрана и една червена в средата |
| Цитат: | | Най-често дефектира АФ5 |
|
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 08, 2013 12:08 Заглавие: РЕШЕНО - ТЕМП 280 (Е380) - нещо във видеото (МЦ-3) |
|
|
Отминаха поредните празници и поредния ремонт на моите стари телевизори на село. Смених АФ5 без ефект. Малко тъпо ми стана, колко пазих пътеките да не се отлепят а да няма ефект. Но при следваща смяна 100% ще почнат да се отлепят. Сложих друг МЧУ, пак без ефект. 12-те волта си бяха читави, все пак нали по Коледа захранването претърпя основен ремонт. Тръгнах електролити да сменям, някакъв танталов C14 имаше, него го сложих неелектролитен (при мен беше 1uF а не 10uF както е на схемата). И тук ненадейно започна да се разплита историята. Много удобно по средата на платката се мъдри един VT4, та рекох да видя какво ще покаже мултицета като напрежения. Беше наситен, но пък здрав. Гледам, на базата му идват кадровите гасящи импулси, които отиват и в MCA660 през някакъв суматор R35-R39. И някак много удобно до 3-то краче стоеше маса на 4-то. След кратко окъсяване с отверка видях че картинка се появява. Като измерих какви гасящи импулси идват, мултицета показа малко над 8V DC и 0V AC. Т.е. вместо импулси идваше някакво стабилно постоянно напрежение. Тръгнах по жицата и тя ме отведе в генераторчето за гасящи импулси в кадровата развивка. VT11 от това генераторче се оказа с окъсен преход B-E. Смених го с един български 2T6821 от някаква платка за части и ТВ-то заработи както преди.
Всъщност то симптома къде е дефекта се е виждал още в началото, но кой да го забележи:
| denyo написа: | | На MCA660 по-големи отклонения има на следните крачета: 6->7.95V(вместо 6.2), 5->6.54(5.6), 2->-0.56(+0.45), 3->2.77(0.5), 1->4.2(5.3), 12->7.67(7.00), 10->5.62(6.4) и 11->4.4(5.2). |
Това е беладжията в пълния му блясък - ЦЪК
Останаха си две неща които ги имаше и преди:
- в ляво на екрана има няколко затихващи вертикални октановки, може би нещо някъде в ТВ-то се отразява, ама къде?
- около 3 секунди след изключване, за около 3 секунди се появява едно "яйце" оцветено в 3 вертикални ивци RGB
Ако някой има идея на какво се дължат тия неща, и иска, може да сподели.
Сега остава да му намеря цифров тунер (декодер) на тоя ТЕМП _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 09, 2013 8:47 Заглавие: ТЕМП 380 |
|
|
Мога да предложа декодер "NUMERIGS" с AV-RF Convertor - за да не се занимавате да правите допълнително AV-вход на телевизора. _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|