Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Аналогов виброграф.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Май 28, 2013 15:29    Заглавие: Аналогов виброграф. Отговорете с цитат

Привет на всички. Имам приятел часовникар, който ми дава да му ремонтирам руския му виброграф. И сега ми е дал два. Та голям зор става намирането на руски германиеви транзистори за ремонта, особено за микрофона. Искам да изработя съвременен аналогов виброграф със параметрите на руския. Търся схемни решения и идеи. Общо взето разбирам, че няма нищо сложно в изработката. Работи на принципа на честотомера. Възнамерявам да използвам като опорен генератор един термостатиран кварцов генератор на 10Мгхц. Като го деля до 1; 0,1; 0,01 херц. Стабилността му е 1 херц така, че при деленето грешката ще намалее достатъчно за да може да се получи добра точност в настройката. Идеята ми е, от сигнала идващ от микрофона с тригер да го превърна в ТТЛ сигнал. Един период ще бъде един пълен оборот на баланса 2 удара. А може и всяко тик-такане да бъде импулс. Първия удар Преобръща тригера от 0 в 1 втория от 1 в 0, или всеки импулс го обръща. Мери се колко импулса има в еталонното време получено от кварцовия генератор. И тъй като за това трябва определено ниво за да обърне тригера голяма част от паразитни шумове ще отпадне. Не знам дали идеята ми е съвсем точна, затова питам за вашето мнение. Ще се радвам да ми подскажете за идеи и решения. Не искам да е с процесорно управление защото това усложнява много ремонта и подръжката. Утре като ме няма кой ще търси пикове софтуер и т.н. Идеята е, да е лесно за изпълнение и достъпно за подръжка от всеки колега. Въпроса който ме вълнува е с каква честота работи баланса и еднаква ли е при всички механични часовници. Аз мисля не е. Това е важно за да определя коефициента на делене на опорния генератор. Само да вметна софтуерен вариант е крайно неподходящ за точна работа. В компютъра няма толкова стабилна честота за да се извърши точно измерване.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 28, 2013 19:55    Заглавие: За вибрографа Отговорете с цитат

Направи обратното - преброй колко импулса от еталонния генератор има за един оборот (или няколко оборота) на баланса. Ще мериш много по-бързо и по-точно.
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Вто Май 28, 2013 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

В един руски форум бях гледал схеми и обсъждане. Ако ти остане време, разрови се при руснаците. Намерих и това, тука са го коментирали въпросът:
http://mb.nawcc.org/showthread.php?17910-Watch-Timer-circuit
Но от коментарите разбрах, че се използва по специален микрофон "керамичен", който засича само вибрациите а не звукът.
Разработка има с atmega
http://prikachi.com/images.php?images/695/6161695j.jpg
Тук става дума за механични часовници с батерии. Ако можеш да се справиш с езика, има описано как става изработката на аналоговия уред.
http://forum.horlogerie-suisse.com/viewtopic.php?f=2&t=9401
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 29, 2013 8:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за насоките, ще ми е от полза да осъвременя микрофона, който в оригинал е с ГТ308. Да използва се пиезокристал като микрофон. И аз ще използвам същото но искам да е със съвременна елементна база. Много хубав линк там са направили същото, честотомер с опорен кварц на 1Мгхц. В оригиналния прибор един мотор върти хартиена лента това се управлява от П216 просто е мъка. След 10-тина години такива части няма да има хептен. Общо взето точно това възнамерявам да направя но ще ползвам кварцов осцилатор с термостабилизация на 10Мгхц. за добра точност. Четох и за един друг вариант с фазово сравнение. Двете честоти от микрофона и опорния генератор се подават на фазов детектор и се гледа резултата на изхода. Не съм сигурен, че този метод е по-точен от това да пусна например 1Кхц. да запълва импулсите от часовника и да меря числото като резултат. Защо избягвам използването на едночипови компютри. Часовникарите са малко и работата им е малко, не са склонни да влагат много пари в такива решения. Повечето са възрастни и работата с компютри им е малко чужда. Които имат възможност си купуват уреди от вънка. То ако трябва да сме честни тези дето ремонтират механични часовници са на изчерпване.
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 29, 2013 9:54    Заглавие: За меренето Отговорете с цитат

1kHz е малко, с него ще постигнеш точност най-много 1/1000, или минута и половина на ден. Освен тази грешка, ако мериш един период на баланса ще получиш и грешка от шумовете на микрофона. Препоръчвам ти да запълваш с 10kHz и да сложиш превключвател за продължителността на мерене 1 или 10 периода на баланса - така ще имаш два обхвата: един бърз за груба настройка, с показание на всяка секунда; и втори, по-бавен, с показание на всеки 10секунди, но и много по-точен.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 30, 2013 14:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно, няма проблем да е с 10Кхц. Идеята е да се види какво ще е еталонното число и така да се настройва часовника. Също смятам да направя усилвател със слушалка. Часовникаря каза имало майстори които само по звука разбирали точно къде е проблема на часовника. За паразитните шумове винаги усилвателя се прави с регулеруемо усилване за да може да се избегнат паразитните шумове. При всяко мерене усилвателя е намален до край и се върти докато започне да работи тригера.
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 01, 2013 12:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Един въпрос към софтуерните специалисти. Може ли и скъпо ли е да се направи да се ползва течнокристален дисплей. На него да се изобразява с точки това което показва на хартия обикновения виброграф. Идеята е на входа на този блок се подава някаква честота а дисплея изобразява резултата като поредица от точки и при промяна на честотата с всяка единица и точката променя геометрично положението си. Друг вариант е да се използва термо-принтер от касов апарат и да пише на лента.
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Съб Юни 01, 2013 13:25    Заглавие: Отговорете с цитат

За дисплея ти трябва микроконтролер, а той може да се програмира да прави каквото искаш, стига да има кой да му напише софтуера.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети