| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 28, 2013 15:29 Заглавие: Аналогов виброграф. |
|
|
Привет на всички. Имам приятел часовникар, който ми дава да му ремонтирам руския му виброграф. И сега ми е дал два. Та голям зор става намирането на руски германиеви транзистори за ремонта, особено за микрофона. Искам да изработя съвременен аналогов виброграф със параметрите на руския. Търся схемни решения и идеи. Общо взето разбирам, че няма нищо сложно в изработката. Работи на принципа на честотомера. Възнамерявам да използвам като опорен генератор един термостатиран кварцов генератор на 10Мгхц. Като го деля до 1; 0,1; 0,01 херц. Стабилността му е 1 херц така, че при деленето грешката ще намалее достатъчно за да може да се получи добра точност в настройката. Идеята ми е, от сигнала идващ от микрофона с тригер да го превърна в ТТЛ сигнал. Един период ще бъде един пълен оборот на баланса 2 удара. А може и всяко тик-такане да бъде импулс. Първия удар Преобръща тригера от 0 в 1 втория от 1 в 0, или всеки импулс го обръща. Мери се колко импулса има в еталонното време получено от кварцовия генератор. И тъй като за това трябва определено ниво за да обърне тригера голяма част от паразитни шумове ще отпадне. Не знам дали идеята ми е съвсем точна, затова питам за вашето мнение. Ще се радвам да ми подскажете за идеи и решения. Не искам да е с процесорно управление защото това усложнява много ремонта и подръжката. Утре като ме няма кой ще търси пикове софтуер и т.н. Идеята е, да е лесно за изпълнение и достъпно за подръжка от всеки колега. Въпроса който ме вълнува е с каква честота работи баланса и еднаква ли е при всички механични часовници. Аз мисля не е. Това е важно за да определя коефициента на делене на опорния генератор. Само да вметна софтуерен вариант е крайно неподходящ за точна работа. В компютъра няма толкова стабилна честота за да се извърши точно измерване. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 28, 2013 19:55 Заглавие: За вибрографа |
|
|
| Направи обратното - преброй колко импулса от еталонния генератор има за един оборот (или няколко оборота) на баланса. Ще мериш много по-бързо и по-точно. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 29, 2013 8:02 Заглавие: |
|
|
Благодаря за насоките, ще ми е от полза да осъвременя микрофона, който в оригинал е с ГТ308. Да използва се пиезокристал като микрофон. И аз ще използвам същото но искам да е със съвременна елементна база. Много хубав линк там са направили същото, честотомер с опорен кварц на 1Мгхц. В оригиналния прибор един мотор върти хартиена лента това се управлява от П216 просто е мъка. След 10-тина години такива части няма да има хептен. Общо взето точно това възнамерявам да направя но ще ползвам кварцов осцилатор с термостабилизация на 10Мгхц. за добра точност. Четох и за един друг вариант с фазово сравнение. Двете честоти от микрофона и опорния генератор се подават на фазов детектор и се гледа резултата на изхода. Не съм сигурен, че този метод е по-точен от това да пусна например 1Кхц. да запълва импулсите от часовника и да меря числото като резултат. Защо избягвам използването на едночипови компютри. Часовникарите са малко и работата им е малко, не са склонни да влагат много пари в такива решения. Повечето са възрастни и работата с компютри им е малко чужда. Които имат възможност си купуват уреди от вънка. То ако трябва да сме честни тези дето ремонтират механични часовници са на изчерпване. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 29, 2013 9:54 Заглавие: За меренето |
|
|
| 1kHz е малко, с него ще постигнеш точност най-много 1/1000, или минута и половина на ден. Освен тази грешка, ако мериш един период на баланса ще получиш и грешка от шумовете на микрофона. Препоръчвам ти да запълваш с 10kHz и да сложиш превключвател за продължителността на мерене 1 или 10 периода на баланса - така ще имаш два обхвата: един бърз за груба настройка, с показание на всяка секунда; и втори, по-бавен, с показание на всеки 10секунди, но и много по-точен. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 30, 2013 14:03 Заглавие: |
|
|
Ясно, няма проблем да е с 10Кхц. Идеята е да се види какво ще е еталонното число и така да се настройва часовника. Също смятам да направя усилвател със слушалка. Часовникаря каза имало майстори които само по звука разбирали точно къде е проблема на часовника. За паразитните шумове винаги усилвателя се прави с регулеруемо усилване за да може да се избегнат паразитните шумове. При всяко мерене усилвателя е намален до край и се върти докато започне да работи тригера. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 01, 2013 12:24 Заглавие: |
|
|
Един въпрос към софтуерните специалисти. Може ли и скъпо ли е да се направи да се ползва течнокристален дисплей. На него да се изобразява с точки това което показва на хартия обикновения виброграф. Идеята е на входа на този блок се подава някаква честота а дисплея изобразява резултата като поредица от точки и при промяна на честотата с всяка единица и точката променя геометрично положението си. Друг вариант е да се използва термо-принтер от касов апарат и да пише на лента. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Съб Юни 01, 2013 13:25 Заглавие: |
|
|
| За дисплея ти трябва микроконтролер, а той може да се програмира да прави каквото искаш, стига да има кой да му напише софтуера. |
|
|
 |
|