Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Трионообразен сигнал с независима от честотата амплитуда ?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Evgeniz
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 01, 2013 18:23    Заглавие: Трионообразен сигнал с независима от честотата амплитуда ? Отговорете с цитат

Надявам се някой може да ми помогне!

Малко допълнителна информация:
Сглобих си DDS базиран генератор на сигнали (Използвах 8 битов PIC да подкарам по SPI-то един AD9833 да вади сигнал с програмируема честота и форма). Генераторът е в състояние да възпроизвежда синусоидални, триъгълни и правоъгълни сигнали с честота до 12.5Mhz. Въпреки това при по-високи (повече от 2 Mhz) честоти сигнала е далеч от перфектен (синусоидата и триъгълника приличат повече на стълба - тогава се ползват много по-малко точки при цифровото възпроизвеждане на формата).
Както и да е, в момента не ми трябва повече от 2MHz....
Добавил съм си елиптичен филтър от 7-ми ред за изглаждане на синусовия сигнал от DDS-а (т.е. да ползвам AD9833 само като програмируем генератор на синусоидален сигнал и въз основа на него да формирам правоъгълни и евентуално трионоброзни или триъгълни сигнали).
Сега след филтъра съм сложил тригер на Шмид (ползвам 74HC132) за да получа сигнал с правоъгълна форма (имам и потенциометър за нагласяне коефициента на запълване - т.е. променям прага на сработване на тригера на Шмид).

Проблемът е, че не знам как може да се създаде трионообразен или триъгълен сигнал с фиксирана амплитуда и честота базираща се на синуса от DDS-а или на правоъгълника от тригера. Честотния обхват, който желая да покрия е от 1 Hz до 2MHz.

Моят въпрос е:
Има ли евтино, лесно за изпълнение решение, което би могло да генерира трионообразен / рамповиден сигнал (триъгълник, като допълнение също е добре дошъл) с линеен наклон (по възможност без стъпаловидност - например артефакти от цифрова дискретизация), регулируема честота (в широк диапазон) и независима от честотата амплитуда (да е еднаква за всички честоти)?

За съжаление не успях да намеря решение на този проблем. Единственото нещо, на което попаднах бе пост в този английски форум: http://www.eevblog.com/forum/blog/eevblog-483-microcontroller-voltage-inverter-tutorial/msg247080/#msg247080, където предлагат използване на 4046 PLL чип, който генерира по-висока честота спрямо подадения му на входа правоъгълен сигнал, а на изхода на PLL-а има 4024 двоичен брояч, който реализира евтин DAC базиращ се на резистивна стълба. Използвайки това, евентуално би могло да се генерира трионообразeн сигнал(почти) с произволна честота, и с фиксирана амплитуда. Въпреки това честотния диапазон, който може да се покрие с 4046 PLL няма да удовлетвори изискванията ми - от 1 Hz до 2MHz (в datasheet-a на 4046 гледам, че работи от няколко килохерца до няколко стотин килохерца в зависимост от стойностите на карантията около него), а и с такова решение ще се получи по-скоро стъпаловиден сигнал поради преобразуване на ЦАП-а.

Може ли някой да препоръча нещо, което може да свърши работа?

Предварително благодаря за всяко мнение и предложение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Авг 02, 2013 6:10    Заглавие: За триона Отговорете с цитат

Виж примерно MAX038 .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Пет Авг 02, 2013 14:14    Заглавие: Отговорете с цитат

http://radiokot.ru/circuit/digital/measure/32/
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 02, 2013 17:05    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/attach/download.php?fileid=301900
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети