|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tedo_kinta Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 17, 2013 22:15 Заглавие: Ще си правя CNC |
|
|
Решил съм да си правя просто CNC рутерче, колкото да мога да си дупча платките автоматизирано, че ми писна се нещо да се осира. Купих си шлифовалка за да я ползвам предимно за такива цели, по удобно е от синята ловешка дрелка, ама някак си се нещо не ги уцелвам както трябва и примерно като дупча отвори за интерграли, става ужасно, после 5 минути намествам ИС-то. Тъй като твърдосплавните свредла ги чупя като солети, пък са и скъпи, реших да карам с обикновени DIN338 свредла и мини патронник, да ама тия пък за 2 платки и умират, а като се случи събота вечер ми идва да скоча през терасата, но се сещам че съм в къща. За това сакам CNC!
Та стига дишевни терзания.
Тъй като бюджетът ми е силно ограничен, пък и това ще се ползва предимно за дупчене, смятам че нещо подобно на това, ще ми свърши добра работа. Като естествено ще има прости промени в конструкцията.
Идеята е такава:
- Добавям бутони оказващи крайните позиции и на 3те оси;
- Заменям плексигласа със шперплат;
- Шпилките предаващи движението ще са обикновени с триъгълни резби, щото трапецовидните шпилки и гайки са скъпи, а луфтовете ще избегна като на всяка ос слагам по 2 гайки със пружина между тях.
- За релси смятам да използвам L образни, вместо U, щото са по евтини, а някак си не виждам смисъл от U в случая
- За контролер на цялата галимация мисля че Aruino UNO ще свърши работа в нета готови програми се намират лесно, пък и имам въпросното устройство, без да го използвам активно.
Най-големия проблем са стъпковите мотори, много скъпи бе м****ата им, ако някой му се намират сваляни от тук, от там, да пише цени на лични. Въпроса е да са 3 и да са еднакви, и да не се налагат много големи гимнастики за монтирането им(На клипа мисля че използва NEMA14 или NEMA17, не съм сигурен).
Другото, което е нямам си идея нито как се нарича нито от къде да намеря тоя фланец, дето пича ползва за да закрепи Z оста.
Очаквам вашите критики, идеи, съвети, предложения и пр.
Смятам след като всичко се изясни, чак тогава да се захвана със сглабянето на въпросното устройство, щото както казах бюджета малък, пари за хексперименти- НЕМА. _________________ Журналистите замерват, ние измерваме.
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 18, 2013 10:16 Заглавие: |
|
|
Успех и на поредния космона т |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 18, 2013 11:41 Заглавие: |
|
|
Що бе аз наистина имам намерение да си правя CNC, и при положение че имам 60% от нужните части , а другите не са rocket science, мисля че ще може да се направи нещо. _________________ Журналистите замерват, ние измерваме.
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 18, 2013 11:48 Заглавие: |
|
|
| Майката му е точно да отбелязваш монтажните отвори за ИС и по възможност да ползваш цокли. Евентуално да се правят със свредло малко по-широко от крачето на цокъла/ИС-то. Не знам колко платки правиш на ден, но освен ако нямаш намерение да го превърнеш в промишлена дейност - не виждам чак такъв смисъл от толкова сложни изпълнения. Разпробиването и с мини свредла става за не повече от няколко минутки, а пък обикновените цокли за ИС(тия с пластинките отдолу, не с твърдите пинчета) могат да се напасват без никакви усилия при отклонения в монтажните отвори. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 18, 2013 12:52 Заглавие: |
|
|
Твърдо съм го решил, темата я пуснах за да ми кажете как да го направя, не защо да не го правя, за това моля да не се опитвате да ме разубеждавате. _________________ Журналистите замерват, ние измерваме.
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 18, 2013 12:58 Заглавие: Re: Ще си правя CNC |
|
|
| tedo_kinta написа: | да ама тия пък за 2 платки и умират, а като се случи събота вечер ми идва да скоча през терасата, но се сещам че съм в къща. |
Ми ела ми на гости в апартамента. Знаеш къде живея и съм на седмия етаж плюс гаражи.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 18, 2013 13:09 Заглавие: |
|
|
Какво мислите за тия стъпкови мотори?
hidrazin, дай идея къде да диря алуминиеви профили L и U образни в Казанлък.
Освен това никой не ми даде отговор за фланеца? _________________ Журналистите замерват, ние измерваме.
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 19, 2013 21:45 Заглавие: |
|
|
| Какви втулки бе хора , има си специални лагери за целта . |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|