|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 19, 2013 21:10 Заглавие: TV DAEWOO DTY-21G2K CP520 не фиксира нивото на черно |
|
|
DAEWOO DTY-21G2K
Chassis CP520
ЦЪК за снимка
ЦЪК за Service Manual
CPU TDA12021H1/N1D01
AUDIO AMPLIFIER TDA8946J
V.O. TDA8358J
STR F6653
D2578
Визуално дефекта се изразява в това, че сякаш не фиксира нивото на черно. Примерно при филм с черни ленти горе и долу в зависимост от сцената черните ленти стават понякога сиви. Или пък, не е способен да покаже тъмна сцена... в смисъл показва я, ама сива, а когато има ярки елементи, то тъмните се губят в черното. Навремето беше лесно, подпираш прехвърлящия кондензатор с един диод и ето ти черно. Пък сега слагат едни стоножки... глава да те заболи докато им четеш даташийта. Рових тук във форума и в нет-а, четох сервизното, но явно не е по силите ми. Ако някой има време и желание, ще се радвам да помогне с напътствия. Телевизора го купихме навремето за баща ми и още в магазина си го имаше тоя ефект. Ама всички CRT-та сред които избирахме си имаха някакъв кусур. Я кошмарен звук, я кофти високо, я скарани лъчи... трагедия. Тоя ми се видя с най-приемлив дефект, ама си дразни и ще се радвам ако мога да го фиксна. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valeri2636 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 19, 2013 23:19 Заглавие: |
|
|
| Какво значи кофти високо? |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 20, 2013 6:49 Заглавие: |
|
|
| Ами повечето в една или друга степен дишаха. А щом по рождение си диша... не ми се мисли след време как ще е. |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 23, 2013 8:31 Заглавие: |
|
|
Тоя телевизор наистина ще ме измъчи. Сервизното го четох няколко пъти, така и не разбрах с тоя процесор как го фиксират черното. Пък това може въобще да не се прави в аналоговата част. Даташийт на процесора не успях да намеря. Търсих с надеждата да намеря логиката му на работа и евентуално изсъхнал електролит на някое краче, студена спойка или нещо изгоряло. Освен да метна наред кондензаторите от аналоговата страна на процесора... дали ще има ефект? _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 23, 2013 9:17 Заглавие: |
|
|
Търсиш под вола теле.Нищо му няма на телевизора.Ти кво искаш-съвременна техника,на съвременните цени,с китайската материална част вътре и недомислените глупости да дава като Loewe или Metz отпреди 20години ли и всичко да и е изпипано като тези две марки ли...Вземи някой Elite или Neo с китайско шаси да видиш там за кво иде реч...Ако ти е много светло-бутни скрийна,ако ти е много тъмно-вдигни го.Вероятно нивото на което е оставен от завода е компромисното...В сервизен режим също можеш да си поиграеш с регулировките и толкоз...За толкова пари бръснаря-така бръсне,както се казваше в Чичовци...
Ти като имаше един-продаваше ми телевизорите.Кат му дам някой и първата работа да го отвори и да почне да върти фокусировката-все не му харесваше...Кьорав ли беше,не знам ама ги беше наглождил на всичките телевизори врътките все едно че куче ги е ръфало...Като искаш черното до ти е черно,бялото да ти е бяло и да не диша и маже-взимаш си един Sharp,NEC или JVC отпреди 30години,пръскаш му потенциометрите и гледаш...От ония белите кутии-осемпрограмните с потециометрите отдолу.Джелезна техника,която гарантирано ще те надживее и ще бие като качество на изображението всичко... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 11, 2013 12:04 Заглавие: |
|
|
Смених му електролитите в аналоговата част на процесора, с надеждата да излезе нещо такова, но уви, никаква промяна след това. То вярно, че китаеца който го е сътворил едва ли е осъзнавал напълно какво точно прави, но телевизора мисля че си е доста добър, поне според моите разбирания. Като му пусна RGB сигнал не го мята директно на катодите ами си го обработва. Примерно регулаторите за рязкост и сатурация си бачкат отлично. Така че не вярвам изначално да е роден с такъв елементарен спрямо споменатите функции недъг. Освен ако някой друг с CP520 ми потвърди, че и неговото шаси се държи така. Посредством яркостта може да се наглася картината в широки граници, така съм и направил, малко по-голяма съм я настроил, за да не се губят в черното детайлите при ярки сцени. А тъмните сцени си се гледат в "мъгла". Но си дразни.
Забелязах, че IBLACK на 5-то краче на TDA6107AJF е 3.14V вместо 6.5V както е на схемата. От тях 0.14 остават в R588 1k и на входа на процесора влизат около 3V. Ако на някой това му говори нещо повече от на мен, ще се радвам да сподели. _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
emo-evropa Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 13, 2013 12:53 Заглавие: |
|
|
| В момента имам такъв телевизор на масата, напрежението на 5 пин на видео усилвателя варира от 3 до 4.7волта в зависимост от кадъра в момента. При снеговалеж при средна яркост - 4.8 на интегралата /3.3 на процесора. При картина на процесора също варира. А черното си е черно и тоя телевизор точно сравнително леко диша. Успех . |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 13, 2013 13:34 Заглавие: |
|
|
Кво значи "черното си е черно"!?Ти видял ли си го неговия телевизор та сравняваш с твоя?Оня ден сравняваме с приятели миколози едни гъби през интернет-на един му мирисали на брашно,на друг на земя.Викам си-ако ги изядеш-със сигурност и на теб ще ти замирише на земя...Тва са субективни неща-дори и да пусне автора някакъв HD-клип на държанието на телевизора-пак не става...Има сервизна документация-нагласят се оперативните регулировки на дадените там,оставя се да загрее,пускат се вертикални цветни ленти от ласпи и им се гледа ниво черно и бяло и размаха на осцилограма...И да ги напише в темата какви са...Ако са добре-търсим нарушение в модулационната харектеристика на кинескопа,ако са зле-недоклепаност на телевизора или дефект(много малко вероятно).
Всичко останало-черното си е черно,бялото си е бяло и т.н. са дискусии които не мязат на технически,а по-подхождат за в кръчмата...
| Цитат: | | Примерно регулаторите за рязкост и сатурация си бачкат отлично. Така че не вярвам изначално да е роден с такъв елементарен спрямо споменатите функции недъг. |
Това въобще не е никакъв довод.Производителя на процесора е един(Philips),на телевизора-съвсем друг.Да не кажа и че подобни екстри се правят много по-лесно на ниво чип,отколкото да се направи кадърно схемно решение на телевизор...Не е като да няма сумати китайски шасита с хиляди екстри и игри из менютата-в менюто можеш да си запаметиш и телефона на любовницата и телевизора да ти смята кога и идва цикъла та да не ходиш ...Ама иначе с тотално крива геометрия,дишат и мажат-кинескопа ръждясал осма употреба грундиран,на него виси коректорен дросел мацнат с топло лепило... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
emo-evropa Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 13, 2013 14:50 Заглавие: |
|
|
Съжалявам, че заради мен Ти изхвърлиха темата в коша, но просто исках да помогна с реални напрежения за стъпалото, което те интересува.  |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 13, 2013 23:33 Заглавие: |
|
|
| Не се кахъри, все пак тук е мястото "За теми, писани не според правилата на форума". Пък и Божилов колкото и да е строг, винаги дава много ценни напътствия. Благодаря и на двама ви! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|