Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

измерване на Дарлингтон транзистор

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rumbata_25
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Асеновград

МнениеПуснато на: Чет Сеп 05, 2013 12:51    Заглавие: измерване на Дарлингтон транзистор Отговорете с цитат

Привет на всички почитатели на електрониката. Нов съм в този форум и изобщо в тази сфера - затова ще ме извинявате ако нещо съм написал неправилно и неясно.

Така става въпрос за MJ11015G транзистор - над който се потя , меря и незнам дали е изправен или НЕ.
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/426442/ONSEMI/MJ11015G/217/1/MJ11015G.html

Та този транзистор има два крака - и все се бъркам кой е Базата и Емитера, за Колектора знам че е на корпус. Измервам с мултицета като го поставям на верига и плюс на корпуса като местя минуса между двата крака и на двата ми затваря веригата. На единия крак ми вади 663 ома а на другия 500 ома. Когато обърна сондите обаче - минуса на колектора и местеики плюсовата сонда между двата крака Не ми вади никаква верига и на двата крака.
Сега меря между базата и емитера като подчертавам че не ги знам точно кои крак от двата е база или емитер просто меря дали има верига и колко ома е съпротивлението.
Та в единия случай има верига между двата извода със съпротивление 700 ома а в другия случай верига няма.

Ще се радвам някой да ми каже дали транзистора работи ??????
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 05, 2013 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/2668/MOSPEC/MJ11015.html
Първа страница.Кое не е ясно!?Ако не можеш да си измериш един транзистор,значи няма кво да чоплиш ами си карай уреда на сервиз.Вместо да се потиш като Веселин Маринов над един транзистор в чудене и гадания дали е здрав или не,че чак и тема да пуснеш-дали не е по-добре да се занимаваш с това от което разбираш и да оставиш и другите да се занимават с това от което разбират!??Ама то цялата ни държава е на тоя хал де-щото никой не си е на мястото и всеки се изживява като специалист по всичко...
Има и стикнати книги на Шишков и кво ли още не...Па и гугъл можеше да пуснеш...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети