|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nirbod Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 07, 2013 13:40 Заглавие: Приемане на Цифрова Ефирна Телевизия на Електрон |
|
|
Здравейте
Имам телевизор Електрон 51ТЦ - 423ДИ от руските с кинескоп GoldStar и опция евентуално за дистанционно да му се добави.
Проблемът е че немога да му пусна звук от цифров ефирен декодер "X-Tremer DTV-x4 RF".
Като вържа декодера към телевизора посредством коаксиален кабел и потърся ръчно на кой канал предава - го намирам,
съответно намирам и ефирните цифрови канали (цветна картина са) тъй като доколкото ми е известно точно този модел декодер има вграден RF модулатор.
Проблемът е че нямам звук а само пращене. За съжаление този електрон няма нито SCART нито 4те TV RCA чинчова.
От декодера виждам че имам една букса за цифрово аудио - "COAXIAL/SPDIF" а на електрона имам една букса която е кръгла като за антена но в нея има 5 малки дупчици намиращи се от едната й половина (незнам как се казват този тип букси предполагам е за старите магнетофони - ще я наричам "5 дупковата магнетофонна букса")
Отворих електрона и видях че към нея са свързани общо 3 кабела като 2 от тях са заедно.1 от тези кабели отива дирктно към потенциометъра за звука тоест тази букса определено е за звука.
Знаете ли как най-евтино и лесно да мога да извадя и звук на електрона за цифровите програми?
Поне аз видях може би два варианта:
1. купувам допълнителен конвертор от SPDIF към RCA и после някак от двата чинча на конвертра ги свързвам към телевизора - предполагам звука вече като е аналогов би трябвало да стане
http://www.amazon.com/Digital-Optical-Analog-Converter-Adapter/dp/B003OND0N4/ref=pd_sxp_f_pt
** тук проблема ми е че незнам след този конвертор как евентуално да вържа 2-та му звукови чинча към "5 дупковата магнетофонна букса"
2. някак вадя 4те TV RCA чинча от електрона (стига да е възможно) и после посредством един кабел
http://decoder.bg/component/virtuemart/кабели/кабел-scart-към-rca-чинчове-tv-detail?Itemid=0
ги вързвам към SCART-а на декодера.
** А тук се чудя дали звука който излиза от SCART-a на декодера ще бъде аналогов или реално от този SCART няма начин да получа звук и тоест звука трябва да го вадя задължително от SPDIF буксата на декодера и да го преобразувам на аналогов?
вие какво мислите и има ли и друг вариант?
Мерси предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 07, 2013 14:08 Заглавие: |
|
|
Вероятно телевизорът работи само на звукова система DK.
Виж дали може от менюто на цифровия приемник да се избере система DK.
Ако няма такава възможност, то най-добре е да се монтира конверторна приставка за звук в телевизора, по този начин той ще работи и на системата BG. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 07, 2013 14:21 Заглавие: |
|
|
Вероятно,невероятно....Той "майстора" ако си имаше хал-хабер от телевизионна техника с един поглед,щом го е отварял,щеше да разбере поддържа ли BG-звук или не.Като може да му се пусне от приемника-добре...Като не-на сервиз,преди да сме "произвели" поредната 5странична тема с обяснения как се слага приставка звук...
То да се неначуди човек и къв е смисъла от цялата тая гимнастика.Ама то сега стана модерно да се вадят всякакви паяжинясали Юности и Пирини от мазета и тавани и да се мъчи да се реанимират 30години след смъртта им...Ще се пусне тема,ще се кара по майстори за приставки,ще се плаща,ще се поръчват кабели,присадки и конвертори от Амазон,Ибей и Източна Ботсвана сакън да заработи нещо,дето мястото му е отдавна на бунищото или в музея...Къв е смисъла от подобни Плюшкиновски истории!?Вземи си някакъв немски боклук-вт.употреба или телевизор от заложна къща-поне ще си имат и свестен звук и пулт и нормални входове... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 07, 2013 18:56 Заглавие: |
|
|
Преди да се е появила и още по-тъпа тема за поредния лампов барутник:
1. Изваждаш си ръцете отнякъде и разцъкваш менюто. Гледаш за превключване на RF модулатора BG/DK. Ако не ти е ясно четеш инструкцията. Този не го знам, но Strong 8113 съм сигурен че поддържа и двата стандарта..
2. Ако това го няма, нарамваш сандъка до сервиза и да ти сложат приставка. Примерно 15 лв.
3. Ако и това не щеш - сменяваш си кутийката с нещо като цитираната в първия пост. Или още по-тъпото да вържеш външен усилвател и колони.
След словоизлияние на лични - и тази кутийка поддържа и двата звукови стандарта на модулатора. Така че преди да пишете малоумни теми - четете инструкцията. Как да си превключите нещо в потребителското меню определено НЕ Е тема за този форум. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|