Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за UPS

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
borisov87
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 28, 2013 0:32    Заглавие: Въпрос за UPS Отговорете с цитат

Взех един UPS APC ES700 само че е за английски стандарт, ups ще го включа с преходник в мрежата а иначе за у-вата ми ще ми донесат в други ден силови кабели за английски стандарт че да не ги пускам и тях с преходници то дори и няма в бг май EU към UK преходник. Та въпроса ми е пуснах UPS реших да проверя с фазомера, те нали са с 3дупки техните контакти горната знам че е за заземяване, но интересното че долните 2 и на 2те като сложа фазомера свети, не би ли трябвало едното да е нула другото фаза, защо свети и на 2те . Другия ми въпрос е като включвам UPS в нашия бг контакт с преходника трябва ли да меря на бг контакта къде му е фазата щото гледам тея техните щепсели имат някво бушонче за фазата
http://www.cornwall.gov.uk/images/openplug.jpg
аз имам прахосмукачка от англия и досега съм я вклщчвал както ми падне може би просто някога бушончето е включено на нула и дефакто му се губи ролята, някога на фаза

В един друг форум ми отговориха така-
Цитат:

Това, че ти светят и двете като фаза не е проблем, не е проблем и къде ще е бушончето в щепсела, проблема е, че в самия UPS често слагат само едно реле на фазата, другото е пътека.Ако обърнеш фазата и стане беля, понякога горят пътеки по платката.
"Тъпите" англичани/хамериканци, явно си имат правила кое да бъде фаза и кое нула и се съобразяват, дори ги спазват за разлика от нас.Добре е и ти да го направиш.За щепсела на кабела, съвета ми е да го отрежеш(знам че звучи варварско, но това е правилното решение - никакви преходници, никакви възможности за искрене на хлабави контакти, UPSа ги възприема за токови удари, а с това се справят достатъчно добре разпределителните дружества) и да го смениш с европейски стандарт.Отбележи си на коя жица е бушона, маркирай си контакта и щепсела(може и с фулмастер) и спазвай там да е фазата.Може да ползваш с години без такива мерки, а може да си ми благодарен за съвета(дано не се налага да се убедиш, че съм бил прав).Контакта трябва задължително да е занулен, токовата защита понякога играе лоши номера с UPS, та е добре да е двупроводна мрежата до него.Той UPSа си има всички защити.Ако случайно имаш възможност, заземи корпуса на UPS(има на някои дори винтче специално за целта и с необходимите обозначения).
Пожелавам ти безпроблемно ползване!

Но ме притеснява факта как така в контактите на ups и на лявата и на дясната дупка фазомера свети , не съм електричар но знам че едното трябва да е нула а другото фаза, даже на платката са отбелязани така P-L P-N тоест LINE и NULL , и ме притеснява защи и на 2те свети фазомера. Както се вижда в другия форум ми отговориха че това че и на 2те места свети фаза не е проблем но реших да попитам и тук.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Shadow__01
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 28, 2013 1:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е проблем че свети. Измери с волтметър и ще видиш, че напрежението си е нормално 220-230V. От любопитство можеш да пробваш дали фазомера ти свети на изхода му когато е изключен от контакта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
borisov87
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 28, 2013 1:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Май намерих отговор друг е питал подобен въпрос в друг сайт ето и отговора Smile
Цитат:
Нормално е когато не си включил ЮПС-ът в контакта да ти свети фазомерът и на двата активни проводника. Все пак за да наречеш единия фаза, а другия нула, трябва да приведеш кръстения нула към потенциала на земята. Това става като включиш уреда в контакта, където нулата е заземена. Ако ЮПС-ът не е включен в мрежата всичко виси във въздуха, неопределено спрямо земя.

Така и се оказа аз мерих с фазомера когато ups беше с изваден щепсел от контакта, сега пробвах като го включа в контакта само на едната дупчица свети фазата Smile .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети