|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borisov87 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 28, 2013 0:32 Заглавие: Въпрос за UPS |
|
|
Взех един UPS APC ES700 само че е за английски стандарт, ups ще го включа с преходник в мрежата а иначе за у-вата ми ще ми донесат в други ден силови кабели за английски стандарт че да не ги пускам и тях с преходници то дори и няма в бг май EU към UK преходник. Та въпроса ми е пуснах UPS реших да проверя с фазомера, те нали са с 3дупки техните контакти горната знам че е за заземяване, но интересното че долните 2 и на 2те като сложа фазомера свети, не би ли трябвало едното да е нула другото фаза, защо свети и на 2те . Другия ми въпрос е като включвам UPS в нашия бг контакт с преходника трябва ли да меря на бг контакта къде му е фазата щото гледам тея техните щепсели имат някво бушонче за фазата
http://www.cornwall.gov.uk/images/openplug.jpg
аз имам прахосмукачка от англия и досега съм я вклщчвал както ми падне може би просто някога бушончето е включено на нула и дефакто му се губи ролята, някога на фаза
В един друг форум ми отговориха така-
| Цитат: |
Това, че ти светят и двете като фаза не е проблем, не е проблем и къде ще е бушончето в щепсела, проблема е, че в самия UPS често слагат само едно реле на фазата, другото е пътека.Ако обърнеш фазата и стане беля, понякога горят пътеки по платката.
"Тъпите" англичани/хамериканци, явно си имат правила кое да бъде фаза и кое нула и се съобразяват, дори ги спазват за разлика от нас.Добре е и ти да го направиш.За щепсела на кабела, съвета ми е да го отрежеш(знам че звучи варварско, но това е правилното решение - никакви преходници, никакви възможности за искрене на хлабави контакти, UPSа ги възприема за токови удари, а с това се справят достатъчно добре разпределителните дружества) и да го смениш с европейски стандарт.Отбележи си на коя жица е бушона, маркирай си контакта и щепсела(може и с фулмастер) и спазвай там да е фазата.Може да ползваш с години без такива мерки, а може да си ми благодарен за съвета(дано не се налага да се убедиш, че съм бил прав).Контакта трябва задължително да е занулен, токовата защита понякога играе лоши номера с UPS, та е добре да е двупроводна мрежата до него.Той UPSа си има всички защити.Ако случайно имаш възможност, заземи корпуса на UPS(има на някои дори винтче специално за целта и с необходимите обозначения).
Пожелавам ти безпроблемно ползване! |
Но ме притеснява факта как така в контактите на ups и на лявата и на дясната дупка фазомера свети , не съм електричар но знам че едното трябва да е нула а другото фаза, даже на платката са отбелязани така P-L P-N тоест LINE и NULL , и ме притеснява защи и на 2те свети фазомера. Както се вижда в другия форум ми отговориха че това че и на 2те места свети фаза не е проблем но реших да попитам и тук. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 28, 2013 1:06 Заглавие: |
|
|
| Не е проблем че свети. Измери с волтметър и ще видиш, че напрежението си е нормално 220-230V. От любопитство можеш да пробваш дали фазомера ти свети на изхода му когато е изключен от контакта. |
|
|
 |
borisov87 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 28, 2013 1:29 Заглавие: |
|
|
Май намерих отговор друг е питал подобен въпрос в друг сайт ето и отговора
| Цитат: | | Нормално е когато не си включил ЮПС-ът в контакта да ти свети фазомерът и на двата активни проводника. Все пак за да наречеш единия фаза, а другия нула, трябва да приведеш кръстения нула към потенциала на земята. Това става като включиш уреда в контакта, където нулата е заземена. Ако ЮПС-ът не е включен в мрежата всичко виси във въздуха, неопределено спрямо земя. |
Така и се оказа аз мерих с фазомера когато ups беше с изваден щепсел от контакта, сега пробвах като го включа в контакта само на едната дупчица свети фазата . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|