Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Диагностициране на малки трансформатори при импулсни...

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
momchilandonov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Окт 12, 2013 8:20    Заглавие: Диагностициране на малки трансформатори при импулсни... Отговорете с цитат

Здравейте.

Работя като сервизен техник и ремонтирам компютърни захранвания (на персонални компютри и лаптопи) и инверторните платки на монитори (само LCD).
Вече на няколко пъти оставам с впечатлението, че някои импулсни трансформатори се повреждат, но колеги ми казват, че те много рядко дефектират и въпроса ми е как мога да направя диагностика освен да сменям трансформатора с нов (понеже трудно се намират или означенията често не са оригиналните Smile ) ?

Това което замервам е, че винаги видимо няма нагаряне по-платка/трафа или е много малко в електродите на трафа. НО при замерване на напрежение в началото има 311 волта прав ток (в идеалния случай) идващ от повишаващия кондензатор и на изхода имам 0 волта. При изключена схема меря късо на трафа на изхода и си показва 0 ома. Естествено може дефектен компонент да прави късото за това разпоявам трафа, но пак меря късо на изходите. На ясно съм, че трафа има често 4-5 извода и 2 по 2 са окъсени в обща точка, но на схемата виждам след трафа кондензатори с + / - и лесно се ориентирам, че там не трябва на електродите на трафа като е отделен от схемата да няма късо и намирам. Достатъчна 100%-ва диагностика ли е това, че е повреден трафа.
Освен това с какво се различават тези импулсни трафове от останалите?
В случая става въпрос за понижаващи трафове от 311 на около 12-24 волта в зависимост от схемата. При тези замервания схемите винаги и по 20-30 минути да стоят включени никъде няма загряване. Просто ток след трафа и в него явно не тече все едно няма товар.
Ако трафовете са винаги окъсени не ми е ясно защо при положение, че намотките са с много навивки и тънки (високо съпротивление) все измервам точно 0 ома?
И понеже това са просто импулсни трафове не може ли да слагам стандартни трафове работещи от 311 първична страна и 12/24 волта вторична ако знам напрежението на изхода примерно по кондензаторите 16/25 волтови?

Exclamation Arrow Аман от сервизи дето не знаят дори и в каква мерна единица се измерва ток и в каква напрежение!За другите глупости дето си ги избълвал в поста-да не говорим-величини се ИЗмерват,а не се ЗАмерват,за намотъчните елементи е далеч по-важна тяхната ИНДУКТИВНОСТ,а не СЪПРОТИВЛЕНИЕ(не че и тя е особено меродавна щото може под напрежение да става нещо).Изключвам случаите в които има късо между намотки-тогава е ясно.И не знам що си решил че трансформатора е нещо като водопроводна тръба на която и "пускаш толкова и излиза едиколкоси"-да ти е хрумвало че има параметри като "индуктивност на първичната",че инвертори и ИЗ работят на всевъзможни честоти и т.н. и т.н.?Карай ги на някакъв сервиз и си слагай по някой лев горница.С препечелените пари си накупи малко книжки за начално ограмотяване в електрониката Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети