|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
momchilandonov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 12, 2013 8:20 Заглавие: Диагностициране на малки трансформатори при импулсни... |
|
|
Здравейте.
Работя като сервизен техник и ремонтирам компютърни захранвания (на персонални компютри и лаптопи) и инверторните платки на монитори (само LCD).
Вече на няколко пъти оставам с впечатлението, че някои импулсни трансформатори се повреждат, но колеги ми казват, че те много рядко дефектират и въпроса ми е как мога да направя диагностика освен да сменям трансформатора с нов (понеже трудно се намират или означенията често не са оригиналните ) ?
Това което замервам е, че винаги видимо няма нагаряне по-платка/трафа или е много малко в електродите на трафа. НО при замерване на напрежение в началото има 311 волта прав ток (в идеалния случай) идващ от повишаващия кондензатор и на изхода имам 0 волта. При изключена схема меря късо на трафа на изхода и си показва 0 ома. Естествено може дефектен компонент да прави късото за това разпоявам трафа, но пак меря късо на изходите. На ясно съм, че трафа има често 4-5 извода и 2 по 2 са окъсени в обща точка, но на схемата виждам след трафа кондензатори с + / - и лесно се ориентирам, че там не трябва на електродите на трафа като е отделен от схемата да няма късо и намирам. Достатъчна 100%-ва диагностика ли е това, че е повреден трафа.
Освен това с какво се различават тези импулсни трафове от останалите?
В случая става въпрос за понижаващи трафове от 311 на около 12-24 волта в зависимост от схемата. При тези замервания схемите винаги и по 20-30 минути да стоят включени никъде няма загряване. Просто ток след трафа и в него явно не тече все едно няма товар.
Ако трафовете са винаги окъсени не ми е ясно защо при положение, че намотките са с много навивки и тънки (високо съпротивление) все измервам точно 0 ома?
И понеже това са просто импулсни трафове не може ли да слагам стандартни трафове работещи от 311 първична страна и 12/24 волта вторична ако знам напрежението на изхода примерно по кондензаторите 16/25 волтови?
Аман от сервизи дето не знаят дори и в каква мерна единица се измерва ток и в каква напрежение!За другите глупости дето си ги избълвал в поста-да не говорим-величини се ИЗмерват,а не се ЗАмерват,за намотъчните елементи е далеч по-важна тяхната ИНДУКТИВНОСТ,а не СЪПРОТИВЛЕНИЕ(не че и тя е особено меродавна щото може под напрежение да става нещо).Изключвам случаите в които има късо между намотки-тогава е ясно.И не знам що си решил че трансформатора е нещо като водопроводна тръба на която и "пускаш толкова и излиза едиколкоси"-да ти е хрумвало че има параметри като "индуктивност на първичната",че инвертори и ИЗ работят на всевъзможни честоти и т.н. и т.н.?Карай ги на някакъв сервиз и си слагай по някой лев горница.С препечелените пари си накупи малко книжки за начално ограмотяване в електрониката  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|