Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПИТАНЕ за бойлер към запознати с топлотехниката :)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
doxr
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: ВТ

МнениеПуснато на: Чет Окт 24, 2013 14:28    Заглавие: ПИТАНЕ за бойлер към запознати с топлотехниката :) Отговорете с цитат

Въпроса ми е как е по-ефективно да се пести ел.енергията, изразходвана от един незаменим уред - бойлера.

И по точно кой е по-добрия вариянт м/у двата :

1) ако се пуска само на нощна да загрява до 60-70 С'
или
2) ако е пуснат постоянно, но на 40-50 С'

Мисълта ми е че при постоянното подгряване разликата с околната температура ще е по-макла, съответно и топлинните загуби.
В края на деня, когато влезеш да се изкъпеш и в двата случая се оказва че имам вода с една и съща температура..
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Окт 25, 2013 11:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Този избор има и друг аспект, зависи как се ползва бойлера. Ако сте семейство и се къпят няколко човека последователно е добре бойлера да се загрява до по-висока температура, за да се полват акумулативните му свойства.

Аз лично ползвам варианта: бойлера е включен непрекъснато на минимална мощност '1', в случай на интензивно ползване на вода го включваме на максимална мощност - '4'.

За икономия, ако боилера е добре изолиран, и при условие че едно "зареждане" през нощтта стига за денонощие, по-добър е вариант 1.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети