| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 15, 2013 16:46 Заглавие: Н-а. у-а въпрос за разделяне кабели ниско-високо напрежение |
|
|
Знам, че е забранено кабели 230 волта и коаксиални линии и телефонни жици не могат да вървят заедно. Въпроса ми е къде точно е описано като нормативна уредба. Причина на питането. Миналата седмица съседа ми се обади, че нямало ток на таванските помещения. Тръгвам да търся по кутиите къде адже ба се е "скрила нулата"- прекъснала. Понеже инсталацията е стара от 1960г. с черните старите кабели и по кутиите връзките са в порцеланови разклонителни кутии. И изненада. Намирам в тръбите с жиците прясно прекаран коаксиален кабел от някоя кабеларка. За по-лесно разораш ли. Така бяха разбъркали връзките, че цял час са потих по етажите. И на всичкото от горе на всеки етаж си сложили разклонителни кутии и връзки с ф-конектори. И като опре в някоя фаза тоя ф-конектор мама мия. Та за да изхвърлям кабеларката на драго сърце искам да се обоснова на точните законови правила. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 15, 2013 22:48 Заглавие: |
|
|
Чл. 1663. (1) Не се допуска в една тръба, кожух, сноп, закрит канал на строителната конструкция, на една скара съвместното полагане на взаимно резервиращи се вериги, вериги на работно и евакуационно осветление, а също така и на вериги с напрежение до 42 V с вериги с напрежение над 42 V (с изключение на случаите чл. 1662, т. 5, или ако изолацията на проводниците и кабелите е за напрежение най-малко 660 V).
от ТУК |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 16, 2013 0:26 Заглавие: |
|
|
Много благодаря за точния отговор. Точно това ми трябва. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 16, 2013 20:23 Заглавие: |
|
|
а също така и на вериги с напрежение до 42 V с вериги с напрежение над 42 V - не мисля, че това правило ще е в твоя полза. Да кажем, че имаме изградена инсталация със скара, през която минават кабели за 42V. Ако решим да пуснем кабели за напрежение по-високо от 42V, т.е. по-високо от първоначално заложеното, тогава нарушаваме правилника. Но при положение, че инсталацията е за 220 V, а ние полагаме кабели за по-ниско напрежение (не за по-високо), ми се струва, че няма нищо неправомерно. Може и да греша в разсъжденията, затова ще кажа, че само предполагам, не съм сигурен. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 16, 2013 21:38 Заглавие: |
|
|
| Ясно е казано до 42 волта и над 42 волта. 42 волта се приема за граница между безопасните и опасните напрежения съгласно правилниците за безопасност при работа в електрически уредби. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 16, 2013 22:02 Заглавие: |
|
|
Тези напрежения променливи ли са или за всички.
40V AC може заедно
50V DC не може? (35V AC) _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 16, 2013 23:12 Заглавие: |
|
|
Виж и това
Глава четвърта
КАБЕЛНИ СЪОБЩИТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ В СГРАДИ
Чл. 43. Не се разрешава изтегляне в една и съща тръба на съобщителен кабел и силнотоков кабел или на съобщителен кабел и радио-транслационен кабел.
§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Кабелни далекосъобщителни мрежи" са кабелните мрежи за предоставяне на фиксирана гласова телефонна услуга и/или пренос на данни, за пренос на радиосигнали и/или телевизионни сигнали, и/или за предоставяне на услугата "достъп до Интернет".
от http://crc.bg/files/_bg/pa222.htm |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 17, 2013 8:21 Заглавие: |
|
|
Още повече, че в моя случай кутиите са с открити връзки и допирането на ф-конектор до болт от порцелановата свързваща кутия ще доведе до....... В тези тръби освен осветлението на таванските помещения вървят всички главни кабели. От таблото с електромерите до всеки апартамент. Абе чудя се изобщо каква телевизия гледат съседите при тая индукция. Ти да пуснеш коаксиален кабел заедно с 230волта. Е вярно вече махнах кутиите и направих връзки изолирани с изолирбант, и моя апартамент върви от там е...и и не искам изненади. Фана ме яд, че така на някой може да му се подпали къщата от нечия простотия. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
|