|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rathiot Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2013 15:35 Заглавие: Трансформатор 2 |
|
|
Здравейте ! Вчера пуснах тема относно транформатора, но ми бе заключена незнайно защо. А имам още един въпрос който не мога да осмисля. А и да не забравя, видях няколко коментара от потребители, за които явно думата "Колега" е сакрална в техния речник, така че мили потребители приемете моите извинения, че използвах по толкова нелеп начин това толкова важно за Вас обръщение.
Та за хората,които нямат да избиват комплекси, ги моля за помощ. В книгите пише, че трансформатора например дига напрежението на вторичната намотка, но в същото време намалява тока на същата намотка, нали така? Еми да, но нали тока в един контур се определя от закона на Ом U = I*R. Това значи, че и тока би трябвало да се определи, тоест като сложим някакво съпротивление R тока през него ще е I = U/R . Но там където четох навсякъде пишеше, че токът е фиксиран,тоест U1/U2 = I2/I1 . Някъде във всичките тези разсъждения греша феноменално, и ако можете да ми кажете къде ще съм благодарен ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2013 16:00 Заглавие: |
|
|
Сега нз какво сте обсъждали, НО трансформаторът (в най-общия случай) се състои от първична и вторична намотка. Токът в първичната умножен по напрежението на същата са = U2*I2. Идеята е, че подаваната мощност от първичната се индуцира във вторичната. При създаването на трансформатора максималните стойности на I1 и I2 се определят от дебелината на проводника, който е използван(и от други фактори, но няма зн). Примерно ако имаш транф 230V към 6V 6VA това означава, че максималният ток, който може да издържи вторичната е 1А. Респективно през първичната протича 6VA/230V ток. Не е добре да превишаваш тези стойности, защото може да изгориш трафа. Токът във вторичната ти намотка зависи от товарното съпротивлението. Напрежението ти е фиксирано - в примера 6V променливо. Ако го изправиш се получава друга стойност. Та ако товарът ти е 60 ома това означава, че ще имаш ток от 0,1А през вторичната. Ако започнеш да надвишаваш максималния ток от 1А, напрежението на вторичната ще започне да пада и евентуално ще изгори.
Поздрави! |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2013 16:43 Заглавие: |
|
|
Обсъждахме, че автора на темата трябва да отвори учебник, вместо да прави философски разсъждения!!
Ако не изядеш банан за рецидив ще съм учуден. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2013 16:57 Заглавие: |
|
|
Елементарните неща като закон на Ом, за запазване на енергията и т.н. поне навремето се учеха някъде около 6 клас по физика. Така че отваряй книгите.
Това не е форум за класическа и дървена философия и следващо писание ще ти докара и наказание.
Поне за мен "колега" е някой, с който си изкарваме парите по общ начин. В конкретния случай - сервиз на битова електроника.
Хобитата са друга работа, но за тях се дават пари, а не се изкарват. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|