| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Aleks_bg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 02, 2014 16:40 Заглавие: Откриване на първична намотка на трансформатор |
|
|
Честита Нова Година на всички! Да сме живи и здрави
http://imageshack.us/photo/my-images/826/7qn5.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/841/eb5k.jpg/
Имам въпросния трансформатор, и тъй като не помня как е бил свързан не знам към кои намотки точно е първичната а свързването им е някво омотано.
Има няколко първични вероятно за 110/220/240V, като едната половина е на едната намотка другата на другата и така.
До колкото си спомням трябва да е от някой шрайбпроектор но не съм сигурен.
Ако някой има същият трансформатор ще е най-лесно да каже как е свързан.
Пуснах го там дето предполагам че е но през лампа за да не го запаля, но не съм сигурен за да го пусна директно.
Последната промяна е направена от Aleks_bg на Пет Яну 03, 2014 17:09; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Яну 02, 2014 18:07 Заглавие: |
|
|
Я размени двата края на едната първична, че май много ти свети лампата  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 03, 2014 15:11 Заглавие: |
|
|
Лампата не свети силно!
Ето какво измерих аз:
В едната бобина има общо начало и три изходни намотки с различно съпротивление и в другата същото.
Като следва:
n1 - 5.9 Ohm
n2 - 6.7 Ohm
n3 - 7.5 Ohm
Като там трябва да се дадат последователно с две еднакви намотки.
Премерих намотките които излизат и тези с най-голямо съпротивление ги свързах последователно и го пуснах да работи директно, като му измервам и тока, който е 460mA на празен ход.
Изходните напрежения са:
1 - 6,8V
2 - 21 V
3 - 28 V
така, направих експеримент:
С лампа 24V 250W каквато е за проектор
на 21 волта напрежението пада на 18,3V а тока на първичната става 1А,
на 28 волта напрежението пада на 23,3V а тока на първичната става 1,4A
Аз мисля че вече всичко е нормално а според вас
А може и да не е защото трафа грее на празен ход  |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 03, 2014 15:51 Заглавие: |
|
|
Много ти е голям токът на празен ход. Имаш нещо объркано. Имам такъв траф и наистина е от проектор. Въпроса е да го открия - някъде по село на тавана е. Като си ходя ще го потърся.
Намерих го. Огледай гетинакса. Там трябва да има набити цифри. Захранването е на 1 и 4. Между 6 и 7 трябва да има мост, както при теб. Този проводник дето отива към патрона за предпазител не знам от къде си го отпоил. Върни го на мястото му.
http://i016.radikal.ru/1401/fc/81c9f9e601e6.jpg
Няма как да се объркам. При мен не е чоплено с поялник и всички изводи освен 1 и 4 дето съм показал с червени черти са лакирани фабрично с тъмнозелен лак и не са барани. От другата страна даже съм закачил някакъв грец. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 03, 2014 20:02 Заглавие: |
|
|
Странно, между тези намотки няма никой.
Онази жица дето стърчи, така си е стърчала имам три трафа и трите са така, от даскалото ми ги бяха дали и затова не знам как са били свързани.
Аз измерих че онази жичка дето е предпазитела към нея е обща на трите намотки от другата страна и затова там трябва да е началото на първичната.
В другата намотка пък тази на мостчето е обща и затова е свързана към другата намотка.
Ето как дават съпротивленията на намотките:
http://imageshack.us/photo/my-images/541/hmpp.jpg/ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 03, 2014 20:33 Заглавие: |
|
|
Не знам тогава. Може да са от някакви различни проектори, макар да са почти еднакви. При мен ушите са с дупки а не като при теб. Имаш тази бялата жица. Огледай на коя друга клема е било запоявано и виж какво се случва там.
Пък може и така да е както си го пуснал първия път само дето голям ми се вижда тока на празен ход. Пък може и да е така сметнат. При тези размери да изкараш от него 250W... Вероятно разчитат и на вентилатора в проектора. Ама това са само догадки.
Трафа остана на село и нямам възможност в момента да премеря при мен колко е тока и дали грее на празен ход. Едва след няколко дена. По спомени от преди доста години нещо не ми се понрави тогава. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 03, 2014 21:08 Заглавие: |
|
|
Отидох до мазето да взема и третия траф и се оказа че на него беше останало листчето с описанието пъхнато м/у изолацията на намотките.
http://imageshack.us/photo/my-images/541/u3cv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/42/z9ij.png/
Но странното е че на единия траф има печат от към вторичните 1/2/3 от кум първичните не си личи нищо,, а на другия от към първичните 1/2/3/4/5/6/7 а от към вторичните не си личи.
Но според както е на описанието 6/7 е мост за 240V а се подава на 4 и 10, но кое е 10 битрябвало да е тази жица която в моя случай стърчи.
И излиза че по същия начин го бях пуснал и аз |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 04, 2014 0:21 Заглавие: |
|
|
| Aleks_bg написа: | | ...И излиза че по същия начин го бях пуснал и аз |
Твърде вероятно. Така излиза по етикета. Явно моя е друг модел. Сметнат е да работи в режим както на трафовете в микровълновите. Все пак е много малък по размер за такава мощност.
Ако искаш да ги използваш може да пробваш следния вариант. Взимаш два трафа. Първичните ги свързваш последователно а на вторичните ще имаш 14 10,5 и 3,4 волта. Така няма да имаш греене на празен ход. Само ще гледаш двата трафа да са натоварени почти еднакво. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 04, 2014 1:18 Заглавие: |
|
|
Да, така трябва да е тея трафове не са и еднакви, на третия траф тока в покой е 390мА сега съм го оставил да видя колко ще загрее.
другите два са със 460мА в покой.
Благодаря ти за помощта която оказа  |
|
|
 |
|