| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 08, 2014 16:06 Заглавие: 2N3055, кой от тези два е по-добре да използвам |
|
|
С две думи: кой от тези двата е "по-малко китайски" ? Ако някой има наблюдения:
Този левият отгоре е боядисан с нещо като бронз за печки, дали не е премаркиран!? Оригиналните на ST дали са така!? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
HI-FI Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 8:42 Заглавие: |
|
|
| 2N3055 е един от най-разпространените транзистори в България. Защо не си намерш стари, от истински производители? Бих предпочел дори работили. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 9:16 Заглавие: |
|
|
Преди много години ме бяха снабдили с 2N3055 на SIEMENS. Маркировката им беше направена точно така,както е на първия от снимката. Тия като ги гледам не знам какво да кажа. Ако има повечко екземпляри-разпарят се по един и се гледа колко матрял е вложен,не че това е абсолютно сигурен начин да се определи качеството,но все пак е някаква гаранция. Вчера поразгледах какво предлага един колега,при него има от старите транзистори на съвсем прилични цени.
http://www.igi66.com/bg/catalog/transistors/70-pol
Дано да ти свърши работа. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 12:49 Заглавие: |
|
|
За десният намерих малко информация: MEV, унгарски завод за електронни елементи, предназначени за военни апаратури, съществувал много малко, от 1982 до 1986 година. Твърди се, че произвежданите в него елементи са по-яки от оригиналните. Има и снимка на оригинален 2N3055.
Сравнение с моите:
Отвътре изглежда солидно направен:
 |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 13:25 Заглавие: |
|
|
Унгарския едва ли ще има "копие",така че ще е добър избор. Другият може и да е на ST, ама може и да не е. Само "дисекцията" може да докаже. Оказва се че при 90% от т.н. ментета-било то китайски или кой знае де правени проблемите идват от икономии на материал. И тия проблеми ги има общо-взето при силовите елементи. Иначе по маркировката просто забравете че ще ги познаете. Беше то едно време.
Да не пускам нов пост,искам да питам Славчо от какъв зор да не се ползват? В крайна сметка тоя корпус ТО3 си е с много по-добри топлопредаващи свойства от сега разпространените пластмасови корпуси. И хайде да се напънем да познаем защо сега се печатат пластмасови транзистори,става ли? Дали причината не е споменатата по-горе от мен икономия на материали. И доста по-високата цена-и производствена,и продажна. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили!
Последната промяна е направена от Ditronix на Нед Фев 09, 2014 13:30; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 13:25 Заглавие: |
|
|
| Абе тия транзистори ползват ли ги още ??? |
|
|
 |
HI-FI Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 16:28 Заглавие: |
|
|
Ако е за нещо с по-ниско напрежение слагай KD503 (моя фаворит цена/качество). Или търси стари 2N3055 в характерния техен корпус (като KD503).
Между другото, рядко се виждат транзистори с шини, от крачетата до кристала. Изглежда много яко, но не знам термично дали е добре. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 17:00 Заглавие: |
|
|
| Тези на MEV имат усилване от 4 до 17, а тези на ST от 4 броя всички са с усилване 54. Не знам само колко е точно измерването на усилването на мощни транзистори с обикновен мултицет. Ще са регулиращи транзистори на стабилизиран изправител 13.5V/24A. По схема са 2N3055, но в момента са сложени KD502 (или KD503). Мисля да сложа оригинални и тогава да продължавам да търся защо при натоварване с 20A напрежението пада с 0.5-0.6V. |
|
|
 |
Mihailov_78 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 09, 2014 18:25 Заглавие: |
|
|
| Тези на MEV са много добри, понасят на натоварване. Тествал съм ги. |
|