|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bbogdanov Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 17, 2014 14:00 Заглавие: Четене на 89C51AC2 |
|
|
Колеги, не съм наясно с контролерите, но има ли възможност да се прочете съдържанието на въпросния такъв? Имам устройство, което искам да "възпроизведа" за лични нужди, но предполагам четенето на софтуера вътре е забранено от производителя  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 17, 2014 22:35 Заглавие: Re: Четене на 89C51AC2 |
|
|
| Всички микроконтролери имат защита срещу копиране на няколко нива. Тази защита се активира чрез запис на контролни битове във специализирани клетки на вътрешния FLASH, които се записват заедно с програмата. Тези битове могат да се изтрият само при изтриване на целия FLASH. Смислени данни могат да се прочетат само, ако са забравени да се запишат тези битове, което не е вероятно за изделие в производство. |
|
|
 |
bbogdanov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 7:57 Заглавие: |
|
|
Да, предполагам е така, нормално е все пак производителя да иска да защити интелектуалния си труд. Но ми се иска нещо, чиито елементи струват не повече от 20-30 лева, да не е на цена от 300+... И все пак има ли някакъв шанс да не е заключен за четене, понеже има фабрична възможност за смяна на настройките в контролера през usb (става дума за т.нар. Powerbox за ДВГ)  |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 10:37 Заглавие: Re: Четене на 89C51AC2 |
|
|
AT89C51AC2 има вътрешен EEPROM с обем 2КВ, който е идеален за записване на параметри за настройки. А във въпросния Powerbox има толкова know-how, че за да го продават за 300 лева, трябва да имат продажби с десетки хиляди бройки. Но ако имате желание, може да разберете истината по трудния път - намерете или си направете програматор, който използва вътрешния bootloader през UART-a, и проверете . Но е възможно производителят да е сменил bootloader-a със свой собствен. Това никой не може да каже. Вътре сигурно има чип USB към UART, защото AT89C51AC2 няма USB. Така, че възможно е да се подслушва и комуникацията между компютъра и AT89C51AC2. Но това са вече дебрите на reverse engineering-a.
Последната промяна е направена от al_at на Вто Фев 18, 2014 12:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
bbogdanov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 11:50 Заглавие: |
|
|
Благодаря за поясненията! Лошото е, че както казах- нямам познания в тази област (освен "обща култура" така да се каже). Моят бокс конкретно няма възможност за usb промяна на параметрите, малко по-скъпия модел има (и при двата модела има една 9-позиционна "врътка", с която се настройва допълнителната мощност според желанията на потребителя). Колкото и да Ви се струвам наивен , все си мисля, че програмата в контролера трябва да е що-годе проста. Всичко, което има в бокса е въпросния контролер, стабилизатор 5в, един Шмит тригер и един MOSFET (останалото е "пълнеж" от кондензатори, резистори и 1-2 ценера). Цялата работа на устройството е да промени коефициента на запълване на соленоида, управляващ количеството гориво (ШИМ управляван) чрез свързване към единия от двата му кабела. Ако искате, мога да кача снимки на платката и на част от схемата, която съм надраскал на лист.
Поздрави! |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 12:00 Заглавие: |
|
|
Цялата работа на Микеланджело е била да махне излишния мрамор от каменния блок и да остане статуята...
След като ти се струва толкова просто, си измисли програмата и я пробвай. |
|
|
 |
bbogdanov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 18, 2014 15:47 Заглавие: |
|
|
Просто за хора, разбиращи от електроника Ето една картинка на това, което надрасках набързо (пропуснал съм някои несъществени връзки, които не виждам от снимките си, но на 90% това е схемата)
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|