| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mr_mor Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 18:57 Заглавие: Пускане на светодиод с импулсно зах. от персонален комп. |
|
|
Здравейте,
Казуса ми е следния:
Захранване от компютър изкарва малко над 12V. Искам с него да захраня няколко светодиода. Идеята е всички светодиоди да се захранват централно. Проблемът идва, че на този светодиод работното му напрежение е 9-12V и ток 1А т.е. за 10W са ми го продали. Когато го вържа директно към захранването почва да грее страшно много (въпреки че е с допълнителен радиатор) а консумацията на ток му е 1.2А.
Принципно зная, че ако мога да огранича тока на всеки светодиод на 1А всичко ще бъде ОК (направих тест с импулсно захранване 1А, всичко беше чудесно до към 10-тата мин. когато изгоря захранването).
Молбата ми е ако има някой който по-добре познава закона на Ом да ми даде съвет какъв резистор да ползвам за да намаля напрежението от импулсното захранване на компютъра на 9V , за да пробвам дали тогава всичко ще е ОК. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 19:45 Заглавие: |
|
|
Опитай да добавиш резистор 3,3-4,7 ома/5W. Би трябвало да ограничи тока, но дали ще свети достатъчно силно е друг въпрос..
Поздрави! |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 19:51 Заглавие: |
|
|
| (12V-9V) / 1A = 3 ohm |
|
|
 |
gengan Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 19:59 Заглавие: резистор |
|
|
| За светодиодите е задължително ограничаване на тока и никога не се свързват директно към източник на напрежение. За LED осветление се предлагат спец. драйвери, които ограничават тока на определена стойност. За твоя случай - свържи последователно на светодиода резистор със стойност от 2 до 2,7 ома и с мощност минимум 2 вата. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 21:25 Заглавие: |
|
|
| Свържи серийно на свето диода 2 - 4 обикновени диода с If>=1.5A напр. 1N5400,може и комбинация от серийно свързани диод/и и резистор 1-2ома . |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 21:27 Заглавие: |
|
|
Мощните светодиоди пекат и монтирането им на охлаждаща подложка е задължително. Не трябва да допускаш диода да се загрява над определена температура защото, изгаря от топлинен пробив в кристала.Освен това включването им през един резистор само, не е удачно решение. Защото при загряването на кристала съпротивлението му се променя, а от там и тока през диода. Затова се прави специален азхранващ блок. Целта на който е да осигори равномерно подаване на един и същи ток през диода през цялото време на работа. Схеми има в нета бол. Ако не можеш да си го изработиш, може да си купиш готов драйвер. Продават се в ибей, алибаба и други подобни сайтове. Мисля и в наши магазини се предлагат готови драйвери. Иначе би могъл да си изработиш такъв драйвер и сам. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 30, 2013 23:53 Заглавие: Глупости на търкалета |
|
|
| Цитат: | | Свържи серийно на свето диода 2 - 4 обикновени диода с If>=1.5A напр. 1N5400 | - това само влошава нещата, не го прави! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 31, 2013 8:28 Заглавие: |
|
|
Гледай тук и си избери. Всичко останало е компромис. Охлаждането също е изключително важно. Дори ако ще ги монтираш навън,за лятото е добре да има и вентилатор. Поне стари компютърни радиатори с перки-малки и големи-колкото щеш! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 31, 2013 9:47 Заглавие: |
|
|
| Не мисля, че авторът търси готово решение. По-скоро иска да направи нещо с подръчни материали.... |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 31, 2013 12:36 Заглавие: |
|
|
Toва с обикн,диоди работи ,ако искаш прецизност виж :
 |
|