Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се доказват параметрите на електроснабдяването?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 09, 2014 13:54    Заглавие: Как се доказват параметрите на електроснабдяването? Отговорете с цитат

Попадал съм на текст в нета, че има независими лаборатории, които могат да поставят в определени контролни точки уреди, които да регистрират отклонения на напрежението, токови удари и други подобни.
Когато съм го чел - не ми е трябвало, а сега, когато на една позната и трябва - не мога да го намеря.
Някой има ли идея как се доказват токови удари и отклонения от нормата на подаваното от ЧЕЗ захранване?

Под токови удари нямам предвид подаване на линейно 380 на мястото на 220. Става въпрос за малките пикове в напрежението, които побъркват системно електрониката, рестартират комппютрите, и могат да доведат до доста досадни грижи, когато го отнесе електроника, която контролира някакви процеси и/или устройства.

Обещах и да разровя, и моля, ако някой се сеща нещо, да пише.
kovadjov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 09, 2014 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Чез предоставя безплатна услуга по монтиране на регистратор на предоставената електрическа енергия - ток, напрежение, мощност - следени във функция от времето, регистриране на нередности като отпадане на захранването, пикове, косинус фи, хармоници. В крайна сметка ти изпращат едни таблици, графики, които може лесно да бъдат модифицирани в полза на нуждаещия се. Все пак услугата е безплатна. Отиваш в някой от центровете за клиенти към чез и заявяваш да ти монтират регистратор и да ти предоставят нужните ти данни от измерванията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 09, 2014 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

ЧЕЗ зная, че предоставят такива неща, но идеята ми е организация, независима от ЧЕЗ. Вероятността ЧЕЗ да се окаже страна по конфликт е много реална, а при това положение дали мога да им вярвам на подадените от самите тях данни?

2002-ра - 2003-та лично изгорях с един компютър от тях. Не знаех как и какво да правя тогава. Надявам се да не ми се случва пак.
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Окт 09, 2014 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

До колкото знам, покриват някои щети, ако техника се е повредила от повишено напрежение в захранващата мрежа.

За краткотрайни прекъсвания на захранването естествено не носят отговорност - ако се налага да не ти спира компютъра, ползвай UPS или лаптоп.

Ако кажеш за каква точно електроника става въпрос, може да измислим и други причини:

Например: - телевизор (включен на кабелна ТВ) изгорял при гръмотевична буря - причината често не е в енергото. (това със сигурност го знаеш, но) - Мълнията удря през кабела на антената (кабелната ТВ) към захранващата мрежа.

- Компютър, към който са включени различни външни периферни устройства по галваничен интерфейс - принтери, касови апарати и т.н. - често не се обръща внимание на зануляването.

Случаи има много - уточни за какво става въпрос, както и къде се развива действието (в град, извън града и т.н.) и може да измислим от какво точно идва проблемът.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Окт 10, 2014 9:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Я първо изясни киаква категория консуматор си и колко са допустимите прекъсвания за нея. За битова треета ли става дума?

И каква е целта - ако веднъж на няколко години ти гръмне пикливото китайско захраанване на компютъра те да ти купят нов ли че е станало време за смяна?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Окт 10, 2014 10:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Това са доста .... спорни неща. Дадено ЕРП няма как да те предпази от пренапрежения по мрежа НН. Особено пък ако си с въздушна мрежа. Това че някой не е вземал предпазни мерки, си е в голяма степен негов проблем.
То затова хората са измислили едни неща дето им викат, катодни отводители (варистори), разрядници, минимално и максимално напреженови защити, повторно заземяване...
Като препоръчаш на някой да си сложи - било много скъпо. Е колко да е скъпо в сравнение с техниката която пази? После - хваща се за палците.
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 10, 2014 15:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов.

Тогава също съм бил с китайско захранване на компютъра, както и сега. Не помня колко скъпо е било, но замина дъното, и замина дъното в момент, когато нарочно бях изключил мрежата, защото мрежата тогава беше въздушна, а времето се влоши. След като мрежата е била изключена, това, което остава като възможност е влизане на токовият удар през захранването.

Впрочем и сега на компютрите ми стоят отново китайски захранвания. И двете са на цена над 100 лева бройката, и никой не би ги нарекъл некачествени. Тогавашното не беше от висок клас. Мисля, че беше от среден клас.

пп. Ако съм искал да ми купят нова машина, или нова техника - най-лесното нещо е било да го направя в моментите, когато някъде са офазили нула. Имал съм достатъчно клиенти в такава ситуация. Не съм поискал - не са представили документи за още някой компютър например, че е сдал багажа при токовият удар. Защо не съм го направил - сещай се сам, но реагирам на следните твои думи:

И каква е целта - ако веднъж на няколко години ти гръмне пикливото китайско захраанване на компютъра те да ти купят нов ли че е станало време за смяна?

dreadx.

За малките пикове и аз имам достатъчно идеи как да се справя с тях, ако изобщо ме чуят. Не съм мерил, не съм имал достъп, и за момента пускам темата само по устна информация на неспециалист, на когото искам да помогна са де оправи с "колегите" си, и с външната поддръжка.

Според мен в случая не е виновно електроснабдяване, но трябва някакъв регистратор, който да извади данни, и тези данни образно казано да бъдат натикани в гърлото на доставчика на въпросната техника, и той да се стегне и да си оправи бакиите.
Става въпрос за електроника от типа на контрол на достъп, асансьорна електроника, и други подобни неща.
Една част от електрониката сдава багажа, друга част не го сдава. Интересен съвпадък е малката подробност, че сдава багажа и блокира електрониката само на един конкретен контрагент, а това ме навежда на определени мисли.

Въпреки това, мнението ми, че е желателно услугата да бъде извършена от независима от ЧЕЗ лаборатория си остава.

По отношение на периферни устройства - когато става въпрос за мен, или за хора, с чиято поддръжка се занимавам аз, се старая периферните устройства да са включени по възможност в един разклонител, а след нещо, което можеше да доведе до инцидент, в къщи, преди... било е някъде 93-та година, обръщам специално внимание на зануляването.

hidrazin

При лошо време изключвах компа от мрежата. Имам предвид от LAN мрежата. Тогава също го бях изключил.
Сега мрежата е подземна, и не си правя труда да изключвам компа при лошо време.

За годините ми в електрониката се нагледах на един куп странни и необясними на пръв поглед неща, и ако седна да споменавам някои такива, ще изляза извън собствената си тема, което няма да е добре. В някои от книгите, които са ми на лавичката, е написано, че попадение на мълния върху електропровод, може да доведе до поражения на разстояние 20... но не помня километра или мили бяха написали.
А лично съм виждал при токов удар от мълния (повредата стана в момента на светването отвън - погледа ми съвсем случайно беше насочен в този момент към телевизорите), при разклонител, включен в друг разклонител, и и в двата разклонителя включени уреди, пострада уред от втория разклонител, а нещата, включени в първия продължиха да си работят. При това става въпрос не само за една и съща марка, но и за един и същи модел.

пп. Написах куп неща, но според това, което си говорихме днес с моя човек, на практика началниците изобщо не се интересуват да се оправят проблемите. Не зная какво да кажа за това последното.

Още една добавка за Филипов.

С категориите консуматори не съм запознат, но това, което написах за компютъра е точно битово електрозахранване. Не ме интересува колко прекъсвания ще има - при прекъсване просто ще се рестартира компа. Това, което тогава стана беше, че в момента, в който в стаята просветна - в същият момент компютъра просто угасна. Бях изключил LAN кабела и го бях метнал встрани от останалите кабели, но работех нещо на компа.

Дъно си намерих. Захранването продължи да работи на същия компютър още година или две, преди да го сменя с друго, но ми е малко обидно, че ми беше официално заявено, че "през нашата мрежа токови удари през посоченият от вас период не е имало". (имам си и една сага със Софийска вода, които, при едно наводняване на една улица в продължение на над 100 метра, заявиха - от нашата мрежа няма течове във вашият район. След снимки, копия то ДКЕВР и още нещо, за една седмица не само се оказа, че теча е от тяхната мрежа, но и го оправиха.)
Дали е ставало въпрос за смяна на дъно и за обновяване на техниката не зная, но онова дъно, което тогава купих на втора ръка, го ползвах още няколко години, а след това го подарих на приятелка (заедно с монтажа), и въпросното дъно беше пенсионирано по-миналата година. Вярно е все пак, че аз съм геймърче, и за игрички това дъно не ставаше много време, преди да се повреди, но то си изкара достойно годините, че и оттатък.

А за категориите и прекъсванията ще се поинтересувам. Ако някой се е занимавал наскоро и метне линк - ще бъда доволен да попълня празноти в образованието си. До момента не ми е трябвало да зная за категориите, но тази тема доказва, че вече ми е време да науча.
mironski
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Полски Тръмбеш

МнениеПуснато на: Пет Окт 10, 2014 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип, в общите условия може да намерите някой и друг отговор.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Окт 10, 2014 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Категориите на потребителите имат основно значение относно осигуреността с ел. енергия. Демек да не ти спира тока. Това е важно при някои производства. При спиране на тока при някои от тях се създават предпоставки за пожари, взрив, смъртни случаи...
Високи категории са например летища, болници .... Сам се сещаш защо.
За качеството на енергията:
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf
А това, с което си се захванал - едва ли ще го бъде. Не знам да е останала някоя независима лаборатория или такава, дето ще тръгне срещу някое ЕРП. Пък и разходите там са големи. Трябват си лицензи и скъпа апаратура.
Иначе не че не може да ги накараш да платят нещо. Само дето трябва да не е единичен случай. Примерно я няколко съседни къщи и някакъв брой гръмнали уреди. И всичко това трябва да е по тяхна вина. Бурите и мълниите не влизат в тази графа. Пък и имаше някакви срокове за подаване на документи или заявления ... Изпуснеш ли срока - и до там.
не случайно писах за катодни отводители и зашити. Сложи си.
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 10, 2014 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Тогава за какво ти е независима лаборатория - всяка зависима ще ти каже, че проблемът не е в енергото.. ;)

Пак не става ясно за каква електроника става въпрос и тя на едно място ли е монтирана, или в различни сгради, в различни квартали и т.н. Също ако е някаква инсталация кой я е инсталирал - техници на доставчика, или на ползвателя или някакви други.

Не всички са способни да се справят с подобни проблеми. Знаеш, че проблемите може да са както от лошо проектирана електроника, така и от лошата й инсталация.
Но универсалното обяснение за пред клиента защо забива електроника, която не трябва да забива е: "токов удар".

А доставчикът ако е сериозен, трябва сам да се стегне и да си оправи бакиите. А ти помисли какъв може да е проблемът. И разпитай за други "доволни" клиенти на въпросния доставчик. (затова и ти казвам, че ако уточниш конкретната техника и проблемите, които създава, може да изскочи нещо, сега си говорим абстрактно.)

Но това, което загатна - контрол на достъп и асансьори ме навежда на мисълта, че проблемът е в някаква голяма инсталация, може би от неправилното й проектиране - захранване, свързаност на устройствата и т.н.

Jet написа:
..и тези данни образно казано да бъдат натикани в гърлото на доставчика на въпросната техника, и той да се стегне и да си оправи бакиите.
Става въпрос за електроника от типа на контрол на достъп, асансьорна електроника, и други подобни неща.
...
Интересен съвпадък е малката подробност, че сдава багажа и блокира електрониката само на един конкретен контрагент, а това ме навежда на определени мисли.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети