Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да разбера дали ТХО-то е гръмнало (Какви са симптомите)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Апр 27, 2004 17:53    Заглавие: Как да разбера дали ТХО-то е гръмнало (Какви са симптомите) Отговорете с цитат

С единия манитор проблема е че при максимално усилена яркост ОТ ТХО-то!!! картината едвам се вижда съмнява че е изгоряло защото Съпротивлението между крачетат които са вързани с емитера и базата на мощния транзистор до ТХО-то по принцип трябва да е Много малко демек вътре мера някаква бобина а в случая не меря нищо. При другия монитор пък всичко е точно но непрекъснато се чува едно доста заплашително пукане от към ТХО-то при което се мярка една тънка хоризонтална черта през екрана. Тхо-тата са доста скъпи и не мога да си позволя лукса да експериментирам искам да съм сигурен че проблема е от тях.
PS: Предварително благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Апр 27, 2004 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв е единият монитор, какъв е другият?! Какво е измерено, какво е направено? По начина по който е зададен въпроса те съветвам да не си правиш експерименти и да се обърнеш към сервиз.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 27, 2004 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпросите не са ти много ясно зададени (поне за мен), но ако от това:
Цитат:
при максимално усилена яркост ОТ ТХО-то!!! картината едвам се вижда

трябва да се разбира, че при макс. увеличен Screen (ускоряващо) от FTB-то яркостта на екрана е малка дори и на светлите участъци, то това по-скоро прилича на "заминал си" кинескоп.
При втория случай наличието:

Цитат:
една тънка хоризонтална черта

говори по принцип именно за това, че с хоризонталното отклонение (респективно именно въпросния трансформатор) нещата изглеждат наред. По-скоро има някакъв проблем с вертикалното отклонение, но при така описани симптоми трудно може да се каже нещо конкретно.

Моя съвет е да се обърнеш към човек или сервиз който е по-наясно с тази материя.

Как се е стигнало до това положение?
Или това са монитори "second hand" и никога не си ги виждал в друго състояние?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 27, 2004 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

За първия монитор: виж филтърния електролитен кондензатор на веригата за отоплението да не е изсъхнал-имал съм 5-6 такива случая.Ако е прекъснала намотка на ТХО-няма да имаш изобщо картинка на екрана!
За втория монитор: дай още пояснения!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 28, 2004 9:10    Заглавие: Отговорете с цитат

(предварително се извинявам но съм начинаещ и не съм добре запознат с техническите термини)
При първият монитор повредата е настъпила от веднъж. Бях забравил да кажа че отзад на кинескопа (Предполагам 'подгряването'?!) Си свети но свети видимо по силно от дриги които съм виждал(а съм виждал над 20 та имам представа) Става въпрос за 14" монитор Zenit но моделът не мога да го кажа в момента.
За втория монитор проблема се яви преди около 3 месеца тогава 'цъкаше' съвсем рядко и предимно при по високи херци (а въпросната черта се явява само в момента на цъкането за части от секундата и всеки път на различно място на екрана) тогава изгоря един доста мощен диот около ТХО-то та смених го аз и така работеше до сега но започна да цъка прекалено често през има няма 2 до 5 секунди подозирам че е някои кондензатор но кой? смених 3-4 около ТХО-то но все тая. Става въпрос за 17" монитор Princseton Моделът не мога да го кажа в момента.
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 05, 2004 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

здравеите пак. виждам че няма много интерес към темата но тя все още е актуална относно първия монитор си мисля че проблемът можеби е в Gl1162 - RGB interface но не мога да намеря описание на интегралата иначе по подграването всичко е наред напреженията си ги има а и кондензаторите са си здрави Shocked та възможно ли е проблемът да е в Gl1162.
относно втория монитор ако може някои да ме ориантира поне малко Shocked
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети