|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
surenz Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 04, 2014 9:10 Заглавие: Схема на shut off за автомобилно странично огледало |
|
|
Здравейте,
Имам проблем с едно странично огледало с моторче за прибиране/отваряне му. Въпросното огледало е със схема, която е свързана между управлението и моторчето на огледалото. Доколкото видях по другите автомобили (моят е Peugeot 307), го наричат shut off device (SOD).
Та това устройство един ден просто спря да работи. Самото то е с два конектора и спокойно може да се премахне и конекторите да се свържат помежду си. Проблемът в този случай е че огледалото вече не спира при отварянето си на репера, а го прескача и се отваря до следващата преграда на рамото (обикновено стъклото).
Самата схема беше залята със смола и това долу е след като разкостих устройството:
Този елемент по средата с 8-те извода излезе, че е два MOSFET-а.
Някой има ли идея каква е точната цел на устройството (ограничаване по ток може би при достигане на репера)?
И дали има идея за схема, която би ми помогнала?
Пробвах огледалото без тази схема и захранено с 12 V през резистор 16 ома и си спира на репера. Но си мисля, че може и по интелигентно да се направи.
Сложността възниква от това, че огледалото няма поляритет и при подадени +/- се отваря а при подадени -/+ се затваря.Почнах да се чудя дали да не сложа един dc-dc преобразувател на 10 V изходно само при отваряне на огледалото, който да замества резисторите.
Пропуснах да спомена, че тока на работа на моторчето е 0.1 А, а при достигане на преграда се вдига до 0.5-0.6 А.
Благодаря предварително за съдействието. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|