Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регулируемо захранване ?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 0:11    Заглавие: Регулируемо захранване ? Отговорете с цитат

Здравейте, един приятел иска да му направя регулируемо захранване от 0 до към 48 волта /такъв трансформатор имам/. Въпроса е да не е импулсно, защото не съм правил до сега импулсно и няма да мога да го подкарам. Предполагам, че ще е линейно, но трябва да се събере в кутия от компютърно захранване, като ще оставя вентилатора в кутията, за да охлажда елементите. Трансформатора, който мисля да използвам е 2х12V AC и 2x18V AC, като мисля тази намотка която е 2x18 да я използвам като една 36 волтова. По формулата която знам (ACx1.4)-2 = DC, то (36x1.4)-2 = 48.4V. Намерих една схема с LM317 и LM301 - схемата съм я прикачил, ако има някакъв начин да се преработи за захранване грубо 50 волта DC. И другия ми въпрос е ако тази схема която съм дал мислите ли, че има шанс да проработи ? Четох във форума, че е тествана и работи, но нещо не ми харесва захранването на LM301, също така, ако е тази схема може ли да направите платка за нея, защото нямам, пък и немога да си я начертая Sad . Благодаря предварително !
Схемата:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 1:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Платка няма кой да тръгне да чертае (...без пари). Има универсални копуваш една универсална с многото дупки. Цокли за ИС.

Не зная какъв ток гониш ама тия КТ818ГМ са в пластмасов корпус. Хубави са Г без буква М в металния корпус. Както и да е за малък ток си става.

Греца е 5А български. Имаше един мисля бяха B2M1-10 за 10 А. Ама има и едни по 2лв дето са 35 А и са и със по-малък пад, и са с една дупка в средата и се монтират лесно. По трудно ще изгорят, а тоя българския като нищо да изпляска само от зарядния ток на големия електролит дето си го дал на схемата (33 000 uF)

Долния грец по принцип имаше чалъм да се захрани от същата намотка (горната) ако неговите "~" изводи се свържат през кондензатори няколко микрофарада. Не знам точно.

Smile
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 8:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери дали обикновената LM317 ще понесе 48 волта на входа - ще трябва да търсиш високоволтовата LM317HV или друга схема.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 9:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема аз съм я качвал в нета. Правил съм я и работи без проблем. Единствен проблем, който съм забелязал досега е когато съм пробвал радиостанции се задейства токовата защита, без тока да е достигнал зададената стойност, просто от излъчването. Транзисторите бяха КТ818ГМ, но бяха в метални корпуси. Сега е с транзистори MJ15004. Не знам обаче дали ще може да стане за по-високо напрежение. LM317 я дават до 35V.
Върнете се в началото
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 11:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо, Добро утро. Искам да благодаря на всички изказали се в темата, и мисля да направя тази схема която съм дал я началото, само, че трафа не е бил 2x12 и 2x18, а 2x12 и 2х14, и тези 2х14 като ги изправя и филтрирам с 4 кондензатора по 2200uF, напрежението става точно 37V DC. Дали има начин да се намали с около 3-4V, за да мога да си използвам LM317, защото немога да намеря по онлайн магазините да продават LM317HV. За транзисторите мисля да използвам тези: http://tpetrov.com/search.php?prod=KT818G
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

LM317 го дават макс. допустима разлика вх/изх напрежение 40V. Ако ти си сигурен в тези 37V на входа - става. А избора на транзисторите най-вече се определя от максимално допустимия ток който искаш да консумираш. Ако е до 2-3 ампера макс - с два КТ818Г ще стане, но ако искаш по-големи тоци смени ги с някои по мощни - за предпочитане метален корпус.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 12:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Xpyc-Xpyc написа:
... защото немога да намеря по онлайн магазините да продават LM317HV...

Примерно тук.
Цитат:
Дали има начин да се намали с около 3-4V, за да мога да си използвам LM317

За имане - има, но едва ли е добра идея да се работи на горната граница за максимално входно. Още повече, че не е ясно на какво ще попаднеш в магазина.
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 13:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви ти 2-3 ампера при 50 волта, линеен регулатор и кутия от компютърно захранване?
Това още при 200 мА ще се запали, независимо какъв вентилатор са му сложили.
Върнете се в началото
Xpyc-Xpyc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за отговорите и, че не направихте както в един друг форум - започнаха да ми обесняват колко съм прост, че нямало да стане и т.н - абе типично за български форум. Значи ще взема да се пробвам да си начертая платка, да я налепя, тъй като елементите ги имам, само LM317HV нямам, но първо ще пробвам с LM317T, защото него имам, а пък ако изпуши ще поръчам от комет по-високоволтовата версия. Ако пък се запали - здраве да е. Благодаря ви още веднъж ! Лек ден ! Smile
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 25, 2014 13:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Типичното е някой дето хабер си няма от понятие да се сърди на другите като му обясняват, че това, което е намислил няма да стане.
Ама щом си решил...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети