Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с поялна станция Парт-20
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bodam
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 21, 2014 15:40    Заглавие: Проблем с поялна станция Парт-20 Отговорете с цитат

Здравейте. Прочетох внимателно цялата тема в този форум.И тъй като от скоро притежавам същата станция Парт 20,която не работеше.Много държа да си я възстановя напълно.И ето как протече ремонта.
Първо проверих ръкохватката която ми показа 10.6 ома и след проба се оказа че си работи нормално.
Второ.Поялната станция е бил отремонтирана, но пак е прекъснала,след смяната на тиристора с Т7-0.25 25V 10A който приличаше визуално на стария ,чийто надписи се бяха изтрили,станцията проработи.
Сменян е и резистора 22 ом с два по 10ом на 2вата посредователно но не от мен.Обаче и други проблеми се появиха.А те са - невъзможност да се достигне температура по висока от 270-310 градуса,мерено с термодвойка на мултицет.Опитах да регулирам с тримера 10 к но това са максимумите при около 14 волта изправено към ръкохватката.Което е доста странно след като трансформатора подава 18 волта преди греца. Имам нужда от вашата помощ и схема за същата станция.Ако се налага може да направя и снимки на същата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Вто Окт 21, 2014 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди година две я обсъждахме. Някой качи схема в темата. Кое му е толкова хубавото на този античен поялник?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bodam
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 21, 2014 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление схема не е качвана.А и каквато и да е по обстойна информация - схеми и подробности,липсват в интернет.Всъщност затова и имам нужда от помощ.
Да малко е натрупал годинки но още си е напълно функционална и се справя чудесно.Нямам впредвид професионална работа естествено.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 21, 2014 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж не е ли това
http://dox.bg/files/dw?a=a67196fff4

Ако е същия поялник за който си мисля с термодвойка последователно на реотана, може да ползваш някоя от китайските схеми за управление на Hakko T12. Имат един ОУ и един транзистор само.
Върнете се в началото
bodam
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 21, 2014 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Да това е схемата.Благодаря ти много , ще я поразгледам и ако имам неясноти ще питам, тъй като не съм много добър в електрониката.
Да с термодвойка последователно на реотана е.Дори пак я замерих след като поработи няколко дена всъщност сега стойноста се е променила леко (11.9 ома.)
Ще поразгледам и за управлението което ми препоръчваш, а ако имаш нещо което си тествал или пробвал няма да откажа да го видя.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 21, 2014 22:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
при около 14 волта изправено към ръкохватката.Което е доста странно след като трансформатора подава 18 волта преди греца
- че кое му е странното? За справка виж схемата на подводницата. Колко трябва да е според теб?
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 22, 2014 0:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, няма филтриращ кондензатор след греца .

Японците май са откраднали идеята за поялника, сега им е един от най-модерните. Че и Weller.

Ето тази схема пробвах, докато пристигнат фабричните платки които с елементите са големи колкото нокът.

http://f-picture.net/lfp/s010.radikal.ru/i311/1410/da/1074dfe44021.jpg/htm
Върнете се в началото
bodam
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 22, 2014 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Опс хвана ме.Че аз ако знаех и можех,щях ли да питам и да търся схема и информация по въпроса. Very Happy

А сега сериозно вече. 18х1.41=близо или около тази стойност в първоначалният момент на загряване.
Кондензатор след греца няма.Същият грец подменен с идентичен за по сигурно.
Елементите ми са 1към 1 с тези от схемата която любезно ми предостави.
Дефектиралите елементи при мен са долу в дясно.Като се почне от
Транзистор 2Т6551-сменен.Резистор 22ома същият буквално изгорял на място-сменен с 20 ома руски
Тиристорът също но с по нисък волтаж виж по горе.До този момент работи без затруднение при температура около 50-60гр.Резисторите 560ом са оргинални български от едно време но греят 60гр. и за двата леко променен цвят, от бледо бежъв вече доста по жълтеещ. По схема ако правилно я разбирам в точката между тях трябва да е 21в а при мен 14.23в.Между транзистора 2т6551 и резистор 22 ом трябва да е 18в, при мен-14.30в.Диодите 5607 са си в норма мерени на място.
Резисторите 560 ом обаче ме съмняват много, левия по схемата го замервам на 600ом на място без демонтаж че е много неудобен. Другият е в норма.Да ли пък да не ги подменя с нови.Всички останали елементи по платката са без каквито и да е било видими промени или замени от момента на направата й.Присъединяването на ръкохватката отговаря по цветовете и местата от схемата.
В КТ1 е 10в а при мен 9.4-9.7в. Ако трябва да участва и осцилоскоп,то такъв не се предвижда в обозримо бъдеще и явно работата загрубява. Laughing
Очаквам вашите мнения и предложения как да процедирам по нататък
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 22, 2014 22:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата не съм ти я гледал , но като друг вариант разполагам с такива комплекти. Под платката има още един чип/транзистор. Ако дръжката на поялника е голяма, има вероятност контролера да влезе вътре.
http://i003.radikal.ru/1410/36/538a4f739026.jpg
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 23, 2014 6:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
По схема ако правилно я разбирам в точката между тях трябва да е 21в а при мен 14.23в
На схемата под осцилограмата пише 21VPP, това PP не те ли притеснява нещо? PP идва от Peak-to Peak, на български от връх до връх, и изобщо не може да се мери с мултицет. Примерно 18-те волта от трансформатора са около 50VPP. Дотук с образованието от мен, ако искаш да разбереш защо е така - отвори някаква книжка за електричеството и прочети каква е разликата между амплитудна, средна и ефективна стойност.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети