Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дистанционно управление - проект
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
JerryP
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 16:33    Заглавие: Дистанционно управление - проект Отговорете с цитат

Здравейте, имам възложен проект да конструирам дистанционно, с което да управлявам нивото на осветление в дадено помещение. На пример да мога да включвам/изключвам осветлението, и да регулирам яркостта на осветление.

Моята идея за реализация е да го направя посредством ИЧ приемник, който да приема сигнал от ИЧ предавател (дистанционно устройство) само с 3 бутона за +, -, и вкл/изкл. на светлината. Мисля за вариант, ролята на приемника, монтиран на мястото на ключа, да ограничава напрежението или тока подаван на лапмата, и така да регулира силата на светене. Мисля да се монтира някакъв команден блок в предавателя, който да е аналагов, за да избегна употреба на контролер и писането на код, тъй като съм много зле в тази област. Този блок да предава импулси за всяко натискане на +/- и реверсивен брояч да преброи и изпрати до ИЧ приемника сигнал.

Молбата ми е, някой който разбира, тъй като времето ми е ограничено до Нова Година, а аз съм тепърва начинаещ, да ми дадете идеи как точно би могло да стане, да ми пратите ако имате някакви интегрални схеми за реализация, ако имате и някакви схемки по имейл, или сайтове да копам инфо, ще съм ви много благодарен!! Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 16:57    Заглавие: Отговорете с цитат

дистанционно схема
интегралните схемки - в магазина
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 17:16    Заглавие: Re: Дистанционно управление - проект Отговорете с цитат

JerryP написа:
тъй като времето ми е ограничено до Нова Година

А цял срок/семестър къде дрема? Или се подпичкваше с колежките по кафенетата?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
JerryP
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 17:55    Заглавие: re Отговорете с цитат

Като информация, аз не съм студент, а ученик. Искат от нас САМИ да се научим, напълно начинаещ съм в областа, в училище ни пълнят главите с теория по някви усилвателчета и тъпизми, и нямам кой знае каква представа от тия неща. В гугъл гледах схемите, но не намерих такава без контролер, и само с исканите от мен функции... Те са общи схеми и много по-функционални.... Моля за помощ, не за хейт. Дайте идея как би могло да стане, идея примерно каква интегрална схема да използвам, за да реализирам контролния блок и такива неща, които наистина да са ми от полза. Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ние очакваме да видим ТИ какъв труд си положил, какво си научил, какви идеи са ти дошли. Задание, само теоретично или и практическа част. Ако си залитнал нанякъде, срещнал трудност - да споделиш за проблема. Просто не очаквай ние да ти свършим всичко наготово. Но помощ след положен труд - винаги.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
JerryP
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 19:07    Заглавие: re Отговорете с цитат

Извинявай, но явно не си разбрал какво съм имал в предвид! Не съм казал, че вие трябва да ми направите работата, съвсем точно съм написал всичко, но ще го повторя, като поясна някои неща.

Проектът ми е на тема "дистанционно управление" и главната цел ми е, той да бъде аналогов, тъй като ще ми донесе повече плюсове, тъй като предметът ми е такъв. Трябва да направя дистанционно управление, не ми е казано какво, как, от къде, какви материали да използвам и нищо по-особено. Имам 2 месеца за реализация. От 15.11.14 до 14.01.15. Последните 2 седмици са ми да оформя презентация и все пак малко да си почина около Нова Година, за това се надявам до тогава да успея да го реализирам. Моята идея за реализация на проекта споделих по-горе, но тъй като, както вече казах, съм НОВАК, в тази сфера, а проекта който съм си наумил да направя, е доста над възможностите ми, търся вашата помощ за СЪВЕТи, не искам нищо да ми правите вие, а само да ми помогнете с реализацията. Казах вече какви идеи имам, да го реализирам чрез ИЧ предавател и приемник, и да управлявам светлината в стаята си примерно, но нямам идея кои елементи ще ми свършат работа... Разберете ме, че не мога за 2 месеца да науча цялата радио, аналогова, цифрова и тн техника .. и да изчета 100на книги, за да започна да правя чудеса от храброст... Написал съм точно и ясно, какви са ми идеите, искам вашето мнение, като по-опитни да помогнете. Дали ще се получи ? Да ми дадете насока, къде и какво да прочета, защото аз лично не намирам нещо, което да ми е от полза. Примерно да ми дадете схема на ИЧ приемник или предавател, която да не използва контролер, аз ще я погледна, разуча, изпробвам, ще я променя ако трябва, но сам не смогвам да се справя, затова търся вашата помощ. Разбирате ме погрешно, че искам да ми дадете всичко наготово. Дайте ми просто съвети.. Каква ИС бих могъл да използвам в дистанционното, дали начина, който съм замислил може да се реализира, или пък да ми дадете пример как мога да го направя по друг начин, и да търся други материали из нета... Разберете, че имам малко време, а трябва да направя нещо сравнително тежко, за един ученик, а и пък да го опиша на края и презентирам...
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Не разбрахме дали ще се реализира практически , или само на теория . Контролера какво те бърка , ползвай готов код ? Някой да ти го програмира и си готов . Темата е дъвкана и друг път , потърси из форума . Ето нещо примерно http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator.htm
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Question Абе JerryP , що не вземеш да споделиш за кое училище става дума? Щото като ти гледам темата, е достойна за технически университет в София - "катедра електроника" бре.
Я погледни тук 42-ра точка.
http://lark.tu-sofia.bg/ntt/pesu/readings/temi_kr.pdf
Сега остава да кажеш че си ученик в някоя математическа или езикова гимназия и там карат учениците по някакъв си предмет да проектират и правят дистанционни управления. Ей така.
Случайно да не мислиш че тук сме се събрали някакви захлупени старчоци дето си нямаме понятие от нищо? Я да си сядаш над учебниците!
Върнете се в началото
JerryP
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 20:30    Заглавие: re Отговорете с цитат

Уча в Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) за любопитните.

- към emilm, Разгледах го това, но именно контролера ме бърка, че няма как някой да ми напише кода, тъй като после няма как да го представя. Как да си защитя нещо, което не съм направил аз, и нямам представа как да направя ... Търся схема без контролер, да реализирам. Не само на теория, но и да конструирам устройството. Такава обаче, не намерих до момента. Все още търся, ако попадна на нещо, ще споделя.
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2014 22:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Кода го имаш на сайта . Прав е" hidrazin" , че дори в този вариант е сложна тема за студент , а какво да кажем за дискретно изпълнение . Опитай да направиш фазово регулиране на осветление , а пък тогава мисли за дистанционно управление на схемата Very Happy . Късмет

п.п. Я уточни за каква лампа става въпрос , и за какво напрежение ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети