|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ooleg Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2014 15:47 Заглавие: Идиотска документация |
|
|
Просто съм изумен от идиотщини в документациите, на които се натъквам при положение, че не правя нищо кой знае какво! Не ми се мисли, ако правя нещо по-важно!
И така ровя се в документациите (като схеми и дейташийтове) на китайско-азиатски телевизори и просто намерих N-броя неточности!
1. Като търсиш схемата по номер на шаси, тази която излиза се оказва с няколко идеи по-неточна от това, което намирам в телевизора дефакто! По-точната и близка до телевизора схема я намирам като разглеждам схеми на други шасита, които ги намирам по видеопроцесор. Хайде голям кахър не е!
2. Някой китаец е изтрил по самия видеопроцесор означенията и има само остатъци от надписа.
3. Като гледаш схемата, която сам си видял, че доста пасва на съдържанието на телевизора- виждаш (Уви!), че пише, че явно видеoпроцесора ти е LA76818A, а не както изглежда на онова дето ти излиза по шаси - че е LA76810A.
4. Намираш документацията на LA76818A и виждаш, че на уж вярната схема пише, че е LA76818А, но са нарисувани изводите по документацията на LA76810A. Вярно има разлика само в няколко крака, обаче ти като търсиш проблем все пак трябва да знаеш какво имаш дефакто - пример 37 извод на LA76810A e FSC OUT, а на 76818А е филтър. Смятам, че има значение дали с кондензатор 1 uF закарваш към маса носещата честота на цвета или това е част от филтър, който прави нещо!
5. Почвам да се чудя за какво служи кондензатора на 37-ми пин и по блоковата схема на 76818А виждаш, че отива в ACC блока, който има сякаш повече касателство с цвета, отколкото с Y на видеосигнала, обаче в Appnotе-a нарисували яркостта!
6. Хващам и си намирам service manual на телевизор на SANYO със LA76818А (все пак тоя видеопроцеосор е техен) и вътре има блокова схема на 76818A в която 37-ми извод отива не в ACC блока, а в Black Stretch-а и така директно има касателство с яркостта и евентуално с проблемът който търся!
Е как да се оправиш?! Не знаеш коя ти е схемата на телевизора, не си сигурен кой ти е видеопроцесора, грешни означения по схемите на изводите спрямо модела на интегралната схема и за капак блоковите схеми на самите видеопроцесори някой ги е объркал! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Дек 12, 2014 22:58 Заглавие: |
|
|
Ами трябва да си разбрал,че повечето китайски шасита са ,,унифицирани''.В смисъл -слсга се каквото има.В захранването платката е разработена и за STRxxxx и за захранване с ,трите транзистора''(тип Sanyo).Видео частта също-и 810 и 818 може-има оставено място и за двата варианта.Дори и за модулатор има място,ако се ползва с по- голямо кино.
Като направиш100-200 такива и спира да ти пука-вече караш по инерция....  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
ooleg Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 13, 2014 11:12 Заглавие: Идиотска документация |
|
|
Разбрал съм го, но когато видя объркана документация на интегрална схема - със сбъркани връзки на крачетата към блоковете (както е LA76818A) вече ми идва много!
Иначе на моя екземпляр разчетох, че са сложили LA76810A с помощта на лупи парцалчета и т.н. и най-вече по това, че на 37-ми крак в кръгчето за кондензатор бяха зложили резистор, което няма как да стане на La76818A.
Т.е. изпълнението разбирам да е идиотско, ама да объркваш схемите и datasheet-овете ми идва в повече! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|