Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Идиотска документация

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ooleg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 12, 2014 15:47    Заглавие: Идиотска документация Отговорете с цитат

Просто съм изумен от идиотщини в документациите, на които се натъквам при положение, че не правя нищо кой знае какво! Не ми се мисли, ако правя нещо по-важно!
И така ровя се в документациите (като схеми и дейташийтове) на китайско-азиатски телевизори и просто намерих N-броя неточности!
1. Като търсиш схемата по номер на шаси, тази която излиза се оказва с няколко идеи по-неточна от това, което намирам в телевизора дефакто! По-точната и близка до телевизора схема я намирам като разглеждам схеми на други шасита, които ги намирам по видеопроцесор. Хайде голям кахър не е!
2. Някой китаец е изтрил по самия видеопроцесор означенията и има само остатъци от надписа.
3. Като гледаш схемата, която сам си видял, че доста пасва на съдържанието на телевизора- виждаш (Уви!), че пише, че явно видеoпроцесора ти е LA76818A, а не както изглежда на онова дето ти излиза по шаси - че е LA76810A.
4. Намираш документацията на LA76818A и виждаш, че на уж вярната схема пише, че е LA76818А, но са нарисувани изводите по документацията на LA76810A. Вярно има разлика само в няколко крака, обаче ти като търсиш проблем все пак трябва да знаеш какво имаш дефакто - пример 37 извод на LA76810A e FSC OUT, а на 76818А е филтър. Смятам, че има значение дали с кондензатор 1 uF закарваш към маса носещата честота на цвета или това е част от филтър, който прави нещо!
5. Почвам да се чудя за какво служи кондензатора на 37-ми пин и по блоковата схема на 76818А виждаш, че отива в ACC блока, който има сякаш повече касателство с цвета, отколкото с Y на видеосигнала, обаче в Appnotе-a нарисували яркостта!
6. Хващам и си намирам service manual на телевизор на SANYO със LA76818А (все пак тоя видеопроцеосор е техен) и вътре има блокова схема на 76818A в която 37-ми извод отива не в ACC блока, а в Black Stretch-а и така директно има касателство с яркостта и евентуално с проблемът който търся!

Е как да се оправиш?! Не знаеш коя ти е схемата на телевизора, не си сигурен кой ти е видеопроцесора, грешни означения по схемите на изводите спрямо модела на интегралната схема и за капак блоковите схеми на самите видеопроцесори някой ги е объркал!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Дек 12, 2014 22:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами трябва да си разбрал,че повечето китайски шасита са ,,унифицирани''.В смисъл -слсга се каквото има.В захранването платката е разработена и за STRxxxx и за захранване с ,трите транзистора''(тип Sanyo).Видео частта също-и 810 и 818 може-има оставено място и за двата варианта.Дори и за модулатор има място,ако се ползва с по- голямо кино.
Като направиш100-200 такива и спира да ти пука-вече караш по инерция.... Very Happy
ooleg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 13, 2014 11:12    Заглавие: Идиотска документация Отговорете с цитат

Разбрал съм го, но когато видя объркана документация на интегрална схема - със сбъркани връзки на крачетата към блоковете (както е LA76818A) вече ми идва много!
Иначе на моя екземпляр разчетох, че са сложили LA76810A с помощта на лупи парцалчета и т.н. и най-вече по това, че на 37-ми крак в кръгчето за кондензатор бяха зложили резистор, което няма как да стане на La76818A.
Т.е. изпълнението разбирам да е идиотско, ама да объркваш схемите и datasheet-овете ми идва в повече!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети