| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ooleg Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 18, 2015 9:57 Заглавие: Защо се чува звук, когато дават светло? |
|
|
Здравейте!
Тоя въпрос съм си го задавал още когато бях ученик около 7-8 клас и имахме телевизор Мизия... А именно: защо когато дават бяло или светло в преобладаващата част на картината се чува звук от говорителите? Тогава бях питал и ми казаха, че навлизат смущения от картината в звуковия канал.. Викам си ми може щото някакви хармоници при много светло да минават 6.5Mhz... Ефекта обаче го има на телевизори (за кинескопни мога да го твърдя), които се ползват само като монитори - даречем RGB и звук даречем през СКАРТ..
На какво се дължи, защо го имат много телевизори, но при някои е по-силно изразен, а при други по-слабо? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Яну 18, 2015 12:22 Заглавие: |
|
|
| На платка звук на някои телевизори филтъра е два кръга за 6.5 MHz - не филтрира добре. На други е един за 6.5 и един за 5.5 - още по-зле. Може и през захранването да смущава, може и индуктивно да се прехвърля. Когато е наред телевизора, може да се получи от некачествен сигнал, тогава смущенията стават от самия сигнал който е изкривен и бълва хармоници още преди да влезе в телевизора. Може и вътре в телевизора да става изкривяването. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 18, 2015 13:10 Заглавие: |
|
|
Когато говориш за връзка TV - приемник/видео и т.н... е заради слаб кабел - общата (слаба) маса между видео сигнала и звуковия сигнал. Подобрение може да постигнеш с по-дебел кабел.
Чува се, защото белия цвят е с най-високо напрежение, съответно протича най-голям ток през общата маса на кабела между приемник и предавател. Този ток през слабия проводник на масата се отразява като напрежение, което звуковия усилвател отчита като сигнал и го усилва към високоговорителя.
Ако на някой телевизор входовете му (RCA / SCART) не са с обща маса, а с отделни диференциални усилватели на входовете, проблемът няма да го има. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Нед Яну 18, 2015 19:46 Заглавие: |
|
|
Да не говорим за сегашните китайски Скарт кабели - тънки сигнални кабелчета с обща оплетка  |
|
|
 |
ooleg Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 10:40 Заглавие: THOMSON |
|
|
Ами не е много дебел кабела в интерес на истината, а понеже не съм го купувал аз нямам идея откъде му е потеклото. Телевизора е THOMSON не му записах модела кой е..има два скарта отзад и видео вход в капачето отпред... Ще взема да пробвам как е с чинчовете и ако има разлика ще си купя нов СКАРТ кабел... Лошото е, че малко сякаш в врътната отклонителната система и може би ще трябва да я врътна .. понеже хоризонталните линии са под лек ъгъл спрямо хоризонтала на кинескопа..
Влизаше се в сервизен режим при standby от дистанционното и после при включване от копчето със задържан бутон за телетекст и после отпускане и бързо натискане. Не разбрах как се разхожда човек из менюто вътре, но едва ли има за въртене на картината... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 10:53 Заглавие: Re: THOMSON |
|
|
| ooleg написа: | | ..Не разбрах как се разхожда човек из менюто вътре, но едва ли има за въртене на картината... |
При някои модели има, но е в малки граници.
А придвижването е с бутоните за навигация от дистанционното.
За шаситата от тази марка обикновенно лесно и бързо се намира сервизна документация. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
ooleg Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 10:05 Заглавие: SCART |
|
|
Оказа се наистина, че проблемът е в лоша маса на SCART кабела. Когато включа чинчовете и веднага изчезва брума при светла картина. Но понеже отпред е много грозно да стоят включени, а имам един прехпдник SCART-чинч го включих отзад на другия скарт. Интересно е, че с този преходник не е толкова добра масата както директно с чинч-а и има лек брум, но е много по-добре положението!
Рядко се изненадвам от разни неща, но да направиш СКАРТ кабел и да ти е скапана масата определено ме изненада! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 10:38 Заглавие: |
|
|
Въобще не се изненадвай. Да беше отворил куплунга (10 сек.) и веднага щеше да е ясно. Търси дебел кабел диаметър 10-12 мм. Преди да го купиш отвори и него и ще видиш разликата. Е, не струва 2-3 лв като сегашния, а по 3,14. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 12:35 Заглавие: |
|
|
| Аха а искам и да попитам има ли пък в картината хоризонтални черти при силен говор, звук ? |
|
|
 |
ooleg Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 13:21 Заглавие: SCART |
|
|
Нямам коризонтални линии при силен звук, обаче аз ползвам приемника на БУЛСАТКОМ дето е само на MPEG2 (Делта май се водеше) и той като цяло дава слаб звук и се налага да е усилен телевизора поне до 50% и нагоре за да може спокойно да си ползваш само дистанционното на приемника. Обаче като му прекарам масата и през чинча леко се променя и картината към по-добро.
За да прави черти сигурно направо навлиза сигнал от звука в изображението , но е по-лесно при композитен сигнал? Имаш ли го при RGB или при компонентен с яркостен и цветоразликови? |
|
|
 |
|