| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2015 9:40 Заглавие: Размразяване на климатик Panasonic CS-UW9GKE |
|
|
| Климатика е 2 годишен. Според мен има някакви проблеми с размразяването му. Започна все по-често да се налага да го размразявам ръчно. Включвам го на охлаждане, като намалявам вентилатора. През влажните дни някой път дори го поливам с топла вода. Според родителите ми, където е монтиран климатика, не го чуват да се размразява сам. За отопляване си топли. При 25-26* задание поддържа 22-23* в стаята. Разбира се включва и изключва, като може би 2/3 от времето е включен през студените дни. Климатика е вакумиран при монтажа му, но гаранция няма, защото не е монтиран от оторизирана фирма. Освен 5 жилния кабел свързващ външното и вътрешно тяло има и още един двужилен. Този ли е кабела, който свързва датчика отговорен за размръзяването му? Каква диагностика да му извърша и въобще какъв може да е проблема? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2015 13:18 Заглавие: |
|
|
А колко е голямо помещението, което отопляваш?
Влагата е най-големия тормоз на всеки климатик.
Самодиагностиката какво казва? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2015 14:00 Заглавие: |
|
|
| Около 10 квадрата стая от къща с PVC дограма. Климатика е монтиран от северната страна. Как се прави самодиагностика? |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2015 16:23 Заглавие: |
|
|
За климатиците е важна кубатурата на помещението. При теб приемаме, че е стандартна 2.30м височината ?
За самодиагностиката можеше да питаш Google. Виж това примерно.
При 25-26 градуса на климатика няма да му е много добре.
Профилактика на вътрешното и външното тяло правена ли е?
И в сервизното можеше да провериш за какво е този кабел. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2015 0:53 Заглавие: |
|
|
| Профилактиката на климатика се изразява в почистване на двете пити. У нас и в проблемния климатик външните тела ги измивам веднъж годишно с маркуча с вода. Колкото и странно да ви изглежда климатиците за охлаждане не ги използвам, защото после качествено почистване на вътрешната пита от мухал е почти невъзможно. Какво свърших днес: Установих, че кабела е именно за тръбния датчик за размразяването. Изключих климатика, който се беше пообледенил за 15 мин. Измерих датчика по кабела, който го свързва с външното тяло и той бе 6.1 кОм. Външната температура беше около 0*. Включих климатика за да загрее питата и веднага направих замерване, но резултата беше същия 6.1 кОм. Връзка с датчика има, но стойността му е една и съща, т.е. или е повреден или се е откачил от нормалното си местоположение. Според диаграмата тази стойност на термистора трябва да отговаря на около 20*. Но при мен и в двата случаи съпротивлението е едно и също. Като се позатопли времето ще сваля капаците и да видя какво става с него. Какво е вашето мнение относно тази ситуация и евентуално колко струва нов тръбен датчик (термистор)? |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2015 7:45 Заглавие: |
|
|
| Или датчика е изваден от ,,стойката" си или е повреден. Нов датчик е 6-10 лева, да не ти е развален ОМРОН - а и вентилатора да върти на бавни обороти и за това да трупа лед ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2015 8:32 Заглавие: |
|
|
| Климатика е конвекционален и външния вентилатор върти с едни и същи обороти. Явно няма такъв модул, а и на схемата не откривам. |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2015 14:08 Заглавие: |
|
|
Знам че е конвекционален, не знам каква схема гледаш и къде я гледаш на вътрешната платка имаш реле AQG22212, което регулира оборотите на външния вентилатор в рамките на 75-260 волта в зависимост от налягането и температурата на вътрешния топлообменник, та като се скапе това реле външния вентилатор върти бавно и климатика мръзне  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2015 16:35 Заглавие: |
|
|
Схемата на климатика я гледам от поста на колегата "mishomvp". Поразрових в Нета и видях, че този симисторен регулатор се използва за регулиране на оборотите на вътрешния вентилатор. Външният или върти или спира, но може да бъркам не споря. Ако имате подробна принципна схема на този климатик ще съм Ви благодарен. Разрових в къщи единия климатик YW9DKE, който служи вярно и размразява. Неговият тръбен датчик беше 17.64 кОм в едната посока, а в другата 13.56 кОм, което ме озадачи. Доколкото прочетох тръбният датчик е термистор и не би трябвало да има значение поляритета на уреда при замерване. По спецификация е: CWA50C2276, а проблемния CWA50C2393 със съпротивление: 6.1 кОм . Опитах се да направя аналог между двата датчика, но явно са различни. |
|
|
 |
toncho_b4 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 26, 2015 16:00 Заглавие: Ремонта на климатика |
|
|
Колега,
при тези модели конвенционални климатици още преди години докато ги монтирахме този проблем се беше появил неведнъж и установихме и предупредихме вносителя за причината , да замръзва външното тяло , при почти всички условия от есен до ранна пролет. А именно, отваряш външното тяло, датчика почти винаги е абсолютно читав (при няколко стотин монтажа не беше установен нито един дефектен датчик), но е сложен на кофти място, и трябва да се смени мястото му. Закрепен е със еластична неръждаема мисля скоба, и лесно се разкачва от тръбните огъвки на външния топлообменник - не си помагай с отверка - може да повредиш тънкостенните тръби, просто с ръка го откачваш. Добре е , понеже съм забравил точно къде да се монтира (имах снимки но не помня къде са), да видиш след като е замръзнало или поне заскрежило добре външното тяло , обръщайки режима докато работи компресора (разкачваш единия кабел на 4-пътния вентил за топло-студено) и гледаш къде се разскрежава последно топлообменника. При тази операция ако все пак е удобно да се махне перката на външния вентилатор, особено в по-топло време е добре, защото иначе ще падне голямо чакане за заскрежаване, а и като обърнеш режима , изключвайки 4-пътния вентил, може много бързо да разскрежи и да не видиш къде е последното място, което се разскрежава.
И само едно уточнение - това не е изходящата тръба към 4-пътния вентил.
За операцията в общия случай при хладно или студено време е достатъчно да развиеш два или три винта на горния му капак, и после всички винтове на най-малкия страничен капак, който покрива от външния топлообменник до тръбите , включително клеморедите за захранване . За сваляне на перката (понеже съм забравил дали имаше регулиране на външния вентилатор) ще се наложи сваляне и на предния капак.
Ако това не помогне - незнам какво точно може да ти е проблемно, но мога да проверя при бившите ми колеги... |
|
|
 |
|