Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсно Захранване
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
siente
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 18:34    Заглавие: Импулсно Захранване Отговорете с цитат

Здравейте!Напоследък много нашумяха импулсните захранвания,и въпростът ми е свързан именно с тях.Значи искам да си сглобя един НЧ Усилвател,които е производство на Хоби Кит и представлява вариант на известния Quad 405,само че без токовата защита.та усилвателя работи на +-35-40В.Проблема е следният че аз искам да го използвам в колата защото параметрите му за много добри.Изобщо може ли да стане със импулсно ?
ако някой има някакви идеи ще съм благодарен да ги сподели
Благодаря предварително:)
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Поразгледай форума внимателно това се дъвче от година,не че е стигнало до някъде.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Misho 605 SVti
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 9:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да стане безпроблемно. Никакви грижи. Аз просто нямам време да си направя платките, иначе схемата вече я имам. Има два варианта. Единият е с два прави преобразувателя - един за положителното, и един за отрицателното. Другият вариант е с противотактно стъпало с по-голям ферит, който да ти извади и двете напрежения едновременно. Там проблемът е с навиването на намотките на ферита, защото имаш две първични и две вторични намотки Да не говорим, че първичната е толкова дебела, че се намотава трудно.

Целият проблем на импулсното е в трансформатора - сметнат ли е правилно - заработва. Сбъркал ли си го - може и да ти се наложи няколко пъти да смениш ключови транзистори, докато успееш да го настроиш. Smile Феритът също е от огромно значение, не всеки става. Освен това, за да е малък, се иска много висока честота. Това с биполярни транзистори не можеш да го постигнеш, а минавша на MOSFET. Там изскача другият проблем - структурата им е такава, че при превишаване на тока те се самозапушват и го ограничават. Обаче са адски поддатливи на пренапрежения - трещат като фойерверки. Съответно са необходими защити. При противотактното стъпало задължително трябва да имаш управление на транзисторите освен по напрежение и по ток. Много трябва да се внимава феритът да не изпадне в режим на насищане, защото тогава намотката става чисто късо съединение, и целият ток протича през транзисторите ... тогава и структурата им не може да ги спаси. MOSFET-ите се плашат от пикове на напрежението на управляващия сигнал, както и от пикове на дрейна. Трябва да се управляват с противотактен драйвер, за да може хем да се отпушат бързо, хем да се запушат пак толковабързо - все пак говорим за честоти от порядъка на 100kHz. Задължително трябва да има защита по ток и напрежение на транзисорите ... това май вече го писах.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Misho 605 SVti написа:
Може да стане безпроблемно. Никакви грижи. Аз просто нямам време да си направя платките, иначе схемата вече я имам. Има два варианта. Единият е с два прави преобразувателя - един за положителното, и един за отрицателното. Другият вариант е с противотактно стъпало с по-голям ферит, който да ти извади и двете напрежения едновременно. Там проблемът е с навиването на намотките на ферита, защото имаш две първични и две вторични намотки Да не говорим, че първичната е толкова дебела, че се намотава трудно.

Целият проблем на импулсното е в трансформатора - сметнат ли е правилно - заработва. Сбъркал ли си го - може и да ти се наложи няколко пъти да смениш ключови транзистори, докато успееш да го настроиш. Smile Феритът също е от огромно значение, не всеки става. Освен това, за да е малък, се иска много висока честота. Това с биполярни транзистори не можеш да го постигнеш, а минавша на MOSFET. Там изскача другият проблем - структурата им е такава, че при превишаване на тока те се самозапушват и го ограничават. Обаче са адски поддатливи на пренапрежения - трещат като фойерверки. Съответно са необходими защити. При противотактното стъпало задължително трябва да имаш управление на транзисторите освен по напрежение и по ток. Много трябва да се внимава феритът да не изпадне в режим на насищане, защото тогава намотката става чисто късо съединение, и целият ток протича през транзисторите ... тогава и структурата им не може да ги спаси. MOSFET-ите се плашат от пикове на напрежението на управляващия сигнал, както и от пикове на дрейна. Трябва да се управляват с противотактен драйвер, за да може хем да се отпушат бързо, хем да се запушат пак толковабързо - все пак говорим за честоти от порядъка на 100kHz. Задължително трябва да има защита по ток и напрежение на транзисорите ... това май вече го писах.

и всичко това за какво поразгледайте форума толкова схеми и идеи има че може глава да ет заболи .А колкото до честотата най-практически ползваната честота за аткъв тип захранвания е около 30 килохерца.А най използваната интегрална схема е тл494 но най добре поразгледайте форума и ще отговорите на всичките си въпроси. Wink
Върнете се в началото
Misho 605 SVti
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 15:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Искаш ли да ти кажа за какво - ЗАРАДИ ТРЪПКАТА Wink ! Нямаш си представа какво е да подкараш самостоятелно такова нещо. Освен всичко - 494 е най-най-най-най-простата и ограничена схема, която може да съществува. Вярно, универасална, става за всеки, кой си няма хал хабер от импулсни захранвания и просто иска да подкара НЕЩО, което да му дава +-35В.

30kHz ... а да си се замислял за хармониците? Не случайно честотата на дискретизация при CD-тата е подбрана да бъде 44kHz.

Става ми интересно какъв тулуп трансформатор трябва да сложа, за да мога да извадя 600Вт изходна мощност. Да взема единия траф от домашния ми усилвател?!

Казваш да поразгледаме форума. Последното нещо, което прочетох, е че темата от дълго време се дискутира, но май не е стигнала доникъде. Вярно, може нещо и да съм пропуснал. Но това не значи, че някой може да ми убие мерака да направя нещо самостоятелно. И знам, че ще бъде хем уникално, хем ще работи на 100%, хем ще мога да разчитам на него.
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами давай,пиши полезни неща,как смяташ трансформатора,схема от къде купуваш чарковете....? В момента поне 3000 човека ще ти се зардват...
Върнете се в началото
Misho 605 SVti
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 16:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Дайте ми само време до утре, че днес съм доста зает и нямам време да пиша. Утре съм свободен и ще пиша всичко, с което съм се сблъскал като проблеми и какво е моето решение по въпроса. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен поне на един човек. И ако има ентусиаст после да направи и самата платка - цена няма да има.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 12, 2005 9:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Misho 605 SVti написа:
Дайте ми само време до утре, че днес съм доста зает и нямам време да пиша. Утре съм свободен и ще пиша всичко, с което съм се сблъскал като проблеми и какво е моето решение по въпроса. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен поне на един човек. И ако има ентусиаст после да направи и самата платка - цена няма да има.

айде тогава да те видим кжо ще ни сътвориш.Направиш ли го както трябва лично ще ти изработя платката и ще я публикувам .Само моля те опитай се да сътвориш мостова схема щото иначе мааааааалко ще ти е трудничко с навиването на "трафчето" а да не говорим за несиметрията при твойта работна честота и пиши ни какъв магнитопровод ще слагаш и от къде си го набавяш Laughing
П.С.И в услуга на нас "бедните" гледай да не ползваш много скъпи материали Confused
Върнете се в началото
Misho 605 SVti
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 12, 2005 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

valioman написа:
... Само моля те опитай се да сътвориш мостова схема щото иначе мааааааалко ще ти е трудничко с навиването на "трафчето" а да не говорим за несиметрията при твойта работна честота и пиши ни какъв магнитопровод ще слагаш и от къде си го набавяш Laughing

Smile Мдам, това за несиметрията при противотактните е вярно. Но със схемата, която аз ползвам на моторола (виж, не е евтина, 8-9лв.) имам регулиране по ток освен по напрежение. Фактически във всеки миг, в който поради появила се несиметрия феритът започне да се насища, схемата се задейства и ограничава тока.

Но за мостовата схема много се амбицирах. С транзистор с ниско съпротивление в отпушено състояние спокойно може да се рализира спокойно мостова схема, и то без да се налага такова регулиране по ток. Е, 2 пъти повече транзистори, но какво да се направи. Пестиш намотки яко.

Макар че има решение и за противотактен траф - с фолио. Wink

За трансформатор използвам ETD 44, ETD49 i ETD59. Уникални трафове с уникални ферити - N27 i N67 на SIEMENS. Струват м/у 20 и 40лв. Взех си ги от Конрад. Много лесно се навиват, не се бориш като пате в калчища с тороидалните. Че и се закрепва елементарно.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 12, 2005 11:54    Заглавие: Отговорете с цитат

значи ти е трудно да навиваш тороиди така ли Laughing .За сведение едно тороидче струва около левче сложи трички като бройка и ако измислим една хубава мостова схемка устройството става просто надеждно и евтинко тъй като може да ползваме чипчето дето толкоз го мразиш тл494 което струва и то към левче и с 4 броя фетове към 1,5 лева бройката устройството става къ 10 до 15 лева.Аз ще ви направя платката.Но вие се пробвайте да измислите схемката щото иначе няма да е интересно ако копираме нещо вече направено

нали затова е форума да се мъчим да раждаме идеи Razz
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети