|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
blankcat Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 08, 2015 10:22 Заглавие: Ел двигател от Тамат 500 |
|
|
Здравейте,
Инспириран от една стара и вече заключена тема се принудих да отворя нова, тъй като имам нужда от отговори по до някъде зададени вече въпроси
(въпросната тема)
Наскоро се сдобих с електродвигателя от стара пералня Тамат и искам да го използвам. Разрових се и попаднах на тази тема:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=56071
където има някой разяснения за свързването.
Тъй като на самия двигател не са останали някакви лепенки сега се чудя как да установя мощността му и дали евентуално бих могъл успешно да го приложа някъде.
Идеята ми е да заместя един стар електромотор с мощност от 1.1 кВ. Но след като започнах да си правя измерванията нещо не се връзва.
Въпросният мотор от пералнята на празен ход гълта 4 ампера. Още не съм го тествал с товар. Свързал съм само намотката за бързи обороти. Има ли вариант да работят паралелно и двете, от където да си помогна с малко повече мощност?
И така хванах едни ампер-клещи и започнах да се разхождам по жиците.
Реших да измеря колко гълта настоящият ел мотор, който по документи е 1.1 кВ. Оказа се, че натоварен харчи 12,5 А, докато на табелката му е указано 8,8 А. Цифрите на табелката производителя дали ги е мерил с някакъв стандартен товар, или ги харчи на празен ход? Освен това по формулата за мощност 8,8А и 220В ми дават приблизително 2000ВА. Аз ли бъркам или ВА не са равни на Ватове?
Извинявам се ако съм прекалил с въпросите, но електротехниката я учих доста отдавна и не точно тази сфера, та доста неща съм позабравил вече  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 08, 2015 17:03 Заглавие: |
|
|
Монофазните двигатели имат пускова и работна намотки! Прегледай из нета за схеми на свързване. Първо се стартира на пускова, после прехвърляш на работната. Тогава мери! Нормално е в началото да дърпа повече ток. Относно мощността - съмнява ме да е повече от 300-500W. На пералните не слагат големи двигатели. Вариантът да го използваш вместо по-голям е да смениш редуктора, което нз дали си заслужава.
Поздрави! |
|
|
 |
blankcat Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 12:15 Заглавие: |
|
|
Нямам мерене на пиковата стойност, но амперметъра показва над 35А при стартиране на 1кв мотора, след което следващите 4-5 минути си работи на 12А, при обявени 8,8А. Трябва ли да си мисля, че всъщност настоящият ел. мотор има проблем? Наскоро му бяха сменени лагерите. От начало беше ок, но напоследък отново вие като хеликоптер.
А въпросът с пръднята и боята не знам колко е дискутиран, но аз не смятам да се намесвам по тая линия. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 18:09 Заглавие: |
|
|
Никой не знае с какви клещи си мерил. Щото да - VA са ватове ама са активна мощност.
Има и друг вид мощност и не е ясно какво точно си измервал.
Освен това се пишат с латински букви. Да не споменавам че въпросната пералня си има модел, както и въпросния мотор също си има модел и вероятно табелка.
На мен лично ми свърши шарения боб. Иначе щях да метна един за да разбера какъв точно ти е мотора.
Пък и кристалното ми кълбо съм го пратил на профилактика. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 18:48 Заглавие: |
|
|
Здравей, тук в нашия форум ще те подхвърлят, въртят, та от трънка на глог. Влез в Полски форум за електроника, има пуснати няколко теми със същия проблем ,като твоя. Ето например, човека пита как да си свърже ел. мотора от пералня "Тамат" 500, за ниска скорост 450 об/мин и високата за центрафуга.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1495948.html
От другите теми в този форум, се разбира, че трябва да се измери съпротивлението на намотките, да се знаят колко ома са. Да се определи къде се свързва кондензатора, и начина на размяна на кабелите от ,изхода на мотора, за да се получи реверсирането. Понеже при теб няма да има реверс, става по лесно. Копираш съдържанието от темата, поставяш в гуглето преводач, и се разбира как става. Някои думи преводача ще ги "издяла" но се разбира. Пък Хидразина го остави, да си чака кълбото от профилактика. |
|
|
 |
blankcat Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 18:49 Заглавие: |
|
|
Добре, в заглавието на темата е модела на пералнята, което всъщност не е важно В общи линии ми стана ясно, че е прекалено "крехък" за да го слагам там, където бях замислил.
А мотора, който ме вълнува в момента е производство на ЕЛМА – Троян, производство 1990 год.
Данни от табелата:4EOKA-90L-2D;74101-82;1,1kw;220v;2890min-1;
8,8A;изол.B;CA140mF;280V;cosf-0,81
Та така изписано трябва ли да ме притеснява, че под товар няколко минути след стартирането мотора си харчи стабилни 12А и стартира с 35А+?
Това, което смятам, са измерените ампераж и напрежение с AXIOMET AX-203 . Хубав - лош, такъв имам.
В общи линии ако съм разбрал правилно умножавам това, което съм измерил, деля на 2 и после пак умножавам по зададената стойност на cosf от табелката на мотора. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 19:12 Заглавие: |
|
|
Пак не разбрах какво те сърби.
Искаш да сложиш примерно 400W двигател вместо 1100W? Няма да стане, оборотите настрана. Не можеш да запареляваш намотки, навивани са с различен брой полюси за различни обороти.
Измерваяш някъкъв ток, който не ти се връзва? Данните на етикета са за номинална мощност, а не за празен ход. При който cos (f) е съвсем друг. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 20:46 Заглавие: |
|
|
| Не, не трябва да те притеснява! Двигателите дърпат от 5 до 7 пъти номиналния си ток при старт! |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2015 23:43 Заглавие: |
|
|
Не споменаваш за какво ще го ползваш, но този мотор е с ПВ25%.
(ПВ-период на включване) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|