Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсни трансформатори
Иди на страница 1, 2, 3 ... 22, 23, 24  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Окт 22, 2004 7:04    Заглавие: Импулсни трансформатори Отговорете с цитат

Напоследак се вдъхнових на тема импулсни захранвания, единственият ми проблем е че си нямам на представа как се изчисляват трансформаторите, а и каде( или как ) могат да се изработват. Ако някои има опит нека драсне нещичко. Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Окт 22, 2004 23:27    Заглавие: Отговорете с цитат

То и аз имам подобни проблеми, само че става въпрос за импулсен преобразувател 12 V- +/-25 V. Вече 3-4 пъти навивам тороидалния ферит и все има утечка между намотките. Пробвах с тиксо, изолирбанд, сега и с плат, но уви твърдия меден проводник все задира във ферита и се получава утечката. Мисля да пробвам с блажна боя някой ако знае нещо по въпроса 10х.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 23, 2004 7:55    Заглавие: трафове Отговорете с цитат

Що се мъчите с тези тороиди а не си вземете Ш магнитопроводи с макари има ги доста в Комет ,и да забравите проблемите! Може да са малко по -обемисти ама се навиват доста по лесно.
Върнете се в началото
unknown85
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: burgas

МнениеПуснато на: Нед Окт 24, 2004 3:20    Заглавие: Импулното е мания Отговорете с цитат

1-во импулсното има по малко загби и ГОЛЯМО КПД
2-ро по лесно се навива от трафовете
ПОНЕ ЗА МЕНЕ
Аз ги навива с лекоплас! С боя няма да стане! Ще стане но с течение на времето боята ще се нагрее и ще развали лака на медния прожодник и ще даде на късо ! От млад конструктор схемата на импулсното съм я направил на 2х50волта Първична= 5+5=10 намотки
вторична колкото събереш зависи от ферита (20+20=40 е при мене ) Но и аз незнам как се навиват все ощте Sad Някои ако знае как се изчисляват да пише !
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 24, 2004 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега мисля да опитам с лейкопласт, но и той изсъхва след време. Нядавам се да не задере медния проводник във ферита. Според това което чета излиза, че вторичната е с 4 пъти повече навивки защото напрежението е 8 пъти по високо(или 4 ако е цялото 50 V). Ако не стане и този път 5 ти пореднен, ще си взема тип "топфкерн" с макаричка. Какво мислите за тях?
Върнете се в началото
Guest
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2004 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаше една тема по надоло там е обяснено как се навива трафа има и схема .Не ви трябва никакъв лекопласт тиксо и там подобни глопости .Значи ръбовете се закръглят с шкурка или пила .И вмести да навивате 3х1мм например навите 10х0.3мм .По лесно се навива а и по малко загрява самия траф заради скин ефекта.И друго тая схема на МК не става за нищо като се натовари както трябва и гърмат транзисторите.Схемата дето е пусната по надоло работи без проблем.С нея храня две стапала по 300W без проблем.
Върнете се в началото
unknown85
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: burgas

МнениеПуснато на: Пет Окт 29, 2004 9:56    Заглавие: :) Отговорете с цитат

Не Мк става ама иска много промени по Генератора,ОВ,Греца ....
То и аз си храня 2 стапала по 150вата в колата ама със смотани тороиди съм!! От по малките!В Бургас няма никаде баси смотания град!
Кажи каде има разгледана по добре тази тем във форума!
И какво напрежение вадиш за 2х300 ?
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 29, 2004 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Guest написа:
Имаше една тема по надоло там е обяснено как се навива трафа има и схема .Не ви трябва никакъв лекопласт тиксо и там подобни глопости .Значи ръбовете се закръглят с шкурка или пила .И вмести да навивате 3х1мм например навите 10х0.3мм .По лесно се навива а и по малко загрява самия траф заради скин ефекта.И друго тая схема на МК не става за нищо като се натовари както трябва и гърмат транзисторите.Схемата дето е пусната по надоло работи без проблем.С нея храня две стапала по 300W без проблем.

Ей вярно, как не съм се сетил да го заобля идеята е много добра Smile
Та въпросната тема не я намерих дай URL ако можеш Wink
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 29, 2004 18:41    Заглавие: Скин ефект Отговорете с цитат

Ще ви дам още една идея -има по магазините проводник литцентрат ,с най различни дебелини напр. 100 Х0.05 с памучна изолация,мек е ,лесен за навиване и не се наранява.Също така и лесно се калайдисва.Пренавивал съм Ш образни трафове с такъв проводник и работи идеално,не грее и не шуми.
Върнете се в началото
naka76
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Окт 29, 2004 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако става въпрос за тази схема http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=1817&postdays=0&postorder=asc&start=0
тя е моя идея, но в основата и лежи генератора от МК, естествено с доста промени в силовата част. Ако някой се интересува, направил съм и някой подобрения впоследствие, ще постна отново схемата.

Иначе с литцендрат става идеално, но аз се изхитрих и ползвам друга технология: взимам обикновен многожилен проводник 4 кв.мм. махам му пластмасовата изолация и го пъхам в шлаух от стъклотъкан и така навивам. Идеята е същата като на литцендрата, но по-достъпна ако няма такъв.
Ето и снимка на идеята:

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 22, 23, 24  Следваща
Страница 1 от 24

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети