|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
x86 Гост
|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 19:12 Заглавие: Проблем с монитор Dell P990 (Trinitron кинескоп) |
|
|
Здравейте!
Проблема с монитора е, че черното вече не е съвсем черно, а е сравнително светло. Проблема се появи от няколко месеца. Особенно е изразен веднага след включване на монитора, когато черното е почки като тъмно сиво, след околд 10-15 минути работа леко се подобрява. Контролите за яркост и контраст си работят, но черното си остава сравнително светло.
Въпроса ми е дали подобни дефекти се предизвикват обикновенно от кинескопа или от нещо друго? Защото ако е от кинескопа смисъл да го давам на ремонт.
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
x86 Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2005 7:38 Заглавие: Re: Проблем с монитор Dell P990 (Trinitron кинескоп) |
|
|
Реших си проблема, и тъй като се оказа че това е често срещан проблем с тези монитори, ще напиша решението тук - дано да е от полза на някой друг. Между другото монитора е Dell P991, но май разликата между двата е само във факта, че в 991 се използва напълно плосък кинескоп, а в 990 - плосък само по вертикалната плоскост.
След дълго ровене из форуми намерих решение за подобен проблем за Dell P1110 тук - http://www.hutzelman.com/home/hardware/mods/monitor/
За съжаление (макар че по-късно се оказа, че е за късмет) P991 е с друга схема и продължих да ровя. Накрая открих, че в P991 има някаква автоматична система за регулиране на нивото на черното, която се активира много просто от OSD менюто на монитора. Отива се на Options -> Color return, монитора си пробва различни нива на трите цвята за около 10-15 секунди и след това ... чудо! Черното си беше супер тъмно както преди!
В крайна сметка май се оказва, че от Dell са решили да вкарат автоматично повишаване на напрежението на тръбата в течение на времето, за да компенсират евентуалното стареене на кинескопа и съответната загуба на яркост. Оказва се обаче, че повечето тръби не стареят толкова бързо, колкото са изчислили от Dell и тази система с времето повишава яркостта до непоносими нива.
Без малко да го зарежа този монитор, а иначе дава почти перфектна картина откъм геометрия, сходимост и фокус. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2005 14:37 Заглавие: |
|
|
тази тръба - тринитрон, вертикално плосък, е най-добрата която Sony са правили - и аз съм с такава  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
x86 Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2005 14:58 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | тази тръба - тринитрон, вертикално плосък, е най-добрата която Sony са правили - и аз съм с такава  |
Е, аз съм с напълно плоската (P991). Във всеки случай ми е много кофти, че вече не произвеждат качествени CRT монитори. Много LCD-та съм пробвал, но така и не намерих едно универсално. Хем да е бързо, хем да има достатъчно цветове и да не му се скапва картината при големи ъгли на обзор. Затова ми стана много гадно, като си помислих, че монитора си заминава. Все пак към Нова година ще трябва да взема и едно LCD, на Samsung 193P съм се спрял за сега. |
|
|
 |
Течо Гост
|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 13:03 Заглавие: И аз съм с Р990 но................... |
|
|
| Преди време го изтървах и вероятно се откачи маската или не знам какво, в долния десен ъгъл се появи цветно петно и не се оправя със системата за размагнитване а тя си работи, мониторът от долната страна е много чуствителен на външно магнитно поле /примерно когато движа малко магнитче/ докато от горния край не реагира. За сега слагам едно малко магнитче в дясно под лицевата част на екрана за компенсация, но все пак ме дразни. А може би се е откачило нещо друго - външно, какво ви е мнението??? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Сеп 17, 2005 7:02 Заглавие: Re: И аз съм с Р990 но................... |
|
|
| Течо написа: | | Преди време го изтървах и вероятно се откачи маската или не знам какво, в долния десен ъгъл се появи цветно петно и не се оправя със системата за размагнитване а тя си работи, мониторът от долната страна е много чуствителен на външно магнитно поле /примерно когато движа малко магнитче/ докато от горния край не реагира. За сега слагам едно малко магнитче в дясно под лицевата част на екрана за компенсация, но все пак ме дразни. А може би се е откачило нещо друго - външно, какво ви е мнението??? |
Всъщност не е много вероятно е да е маската, особенно ако петното започва равномерно и краищата му са размити. От маската по-скоро се образуват накъсани вертикални ивици. По-скоро са се разместили магнитите. Ако знаеш английски, кликни тук: http://www.eserviceinfo.com/ и направи search за Dell P991 или Dell P990 (в зависимост от това какъв ти е монитора). Има по едно ръководството в 2 части, трябва да ги изтеглиш и и да ги un-rar-неш. Вътре са описани видовете настройки и как се правят, като повечето са именно за сходимост, цветови баланс и т.н. Все пак, ако нямаш никакви познания в тази област е по-добре да го занесеш на специалист. |
|
|
 |
Течо Гост
|
Пуснато на: Съб Сеп 17, 2005 12:57 Заглавие: |
|
|
| Имам някакви познания но мисля че е маската. Петното е в десния долен ъгъл и става по-интензивно към ъгъла на монитора. Освен това като се вгледаш с лупа там се вижда неравномерност в растера нещо като вертикални черни нишки едва забележими и то не винаги. Опитвал съм да корегирам с магнити и чрез менюто на монитора но се разваля другата част. Все пак интересно защо се влияе силно от външно магнитно поле от долната страна на монитора, като движа малко магнитче там а от горната страна не реагира ?? Дали нещо не е откачен екраниращия кожух или нещо си там, не съм го гледал подробно. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|