|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
madsnake Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2015 14:14 Заглавие: ZD-929 станция питане за подобрение |
|
|
Здравейте,
реших да си купя станция за запояване за да имам контрол над градусите на поялника, но нямах особено голям бюджет. Спрях се на ZD-929 и я купих. Работил съм досега с Pro'sKit 608-351, която ми я даваше познат за да си свърша работа. На външен вид двете са много подобни, но до там. Когато се опитам да запоя нещо по-дебело с 929-ката (например усукани 2х2 квадрата многожилен кабел) не само, че е трудно, но е невъзможно. Нагрявам до момента на разтопяване на изолацията на кабела и тинола не желае да влезе в снопчето. За сравнение преди имах поялник от Конрад за 6-7 лв. без контрол на температурата, който нямаше проблем с подобни спойки, но за съжаление изгоря. Рядко се случва да запоявам толкова дебели неща, но не мисля че трябва да е невъзможно за запояване дори на максимални градуси. Като цяло имам чувството, че нещо и липсва на тази станция, или градусите са и малко, или е нещо друго. По-трудно ми е да запоявам с нея отколкото със старото китайско поялниче. Ползвам 2 вида тинол, единият е Kester 63/37 а другия Cynel 60/40. Ефекта и с двата е еднакъв. Има ли вариант за по-качествени човки, или евентуално смяна на нагревател, или нещо друго, с което тази станция да стане годна за ползване? В момента дори за дребни спойки се налага да и вдигам температурата над 370-80 градуса за да може да работи нормално. Не съм професионалист, запоявам чисто любителски, но го правя от години и имам поне минимални знания за да мога да направя елементарни спойки, затова смятам, че проблема е в станцията. Още повече, че с въпросният Pro'sKit споменат по-горе, тези проблеми отсъстват. Цената му беше двойно по-висока от тази на ZD-929, но започвам да съжалявам, че не изчаках известно време за да взема него.
Както и да е, извинявам се за отклонението. Ако някой има идеи как да се подобри станцията нека сподели. Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2015 15:24 Заглавие: |
|
|
| Станцията не е лоша. Да не ползваш някоя човка менте или с тънък връх? |
|
|
 |
madsnake Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2015 16:42 Заглавие: |
|
|
| Човката е тази, с която купих поялника. Калайдисана добре, държи адекватно тинол. Върхът е дебел около милиметър в най-тънката си част. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2015 18:51 Заглавие: |
|
|
Трябва ти дебела човка. Конусната дето върха и е 1мм не става за големи спойки. Няма как да стане топлообмена. Проблема не е в поялника, а в задпоялното устройство. Купи си подходящи човки за различните видове работа и използвай подходящ флюс. Той е много важен и също много помага за равномерния и бърз топлообмен като обгръща спойката. Може да ти изглежда тъпо, но цял срок съм учил предмет технология на спойката. То си е цяла наука, макар от страни да изглежда елементарно. Освен това на пазара се продават евтини тиноли менте. Тоест такива за електротехнически цели не радиотехнически. Ако попаднеш на такъв има да се чудиш защо не се топи с поялника. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 22, 2015 3:22 Заглавие: Re: ZD-929 станция питане за подобрение |
|
|
| madsnake написа: | | (например усукани 2х2 квадрата многожилен кабел) не само, че е трудно, но е невъзможно. Нагрявам до момента на разтопяване на изолацията на кабела и тинола не желае да влезе в снопчето. |
Като да свариш тенджера Боб на свещ!
Момче! тази работа не е за теб! Всеки циганин калайджия ще те светне за маси и топлоотдаване!!!!!
4квадрата с 1мм човка??????? |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 23, 2015 10:32 Заглавие: |
|
|
Аз мисля, че нито тенджерата, нито боба са проблем, нито пък човката. Човка с конус 1мм не е тънка човка, поне по моите разбирания . Освен това, след като човката е оригиналната, се очаква да не е ментак.
Според мен на нагревателя не му достига мощност, виж на ръкохватката трябва да пише мощността.
Индикацията за температурата числова ли е или светодиодна стълбица? Както и да е, няма значение, въпросът е когато опиташ да запоиш дебелите проводници, температурата пада ли веднага по показанията на индикатора, и след това нагревателя е постоянно включен? Ако е така - всичко е нормално, просто мощността е малко.
Имаш вариант да смениш нагревателя, ако е възможно или да ползваш по-дебела човка не за друго, а заради някаква по-голяма топлоемкост. Слагаш температурата на макс. и акумулираната в човката топлина ти помага да завършиш спойката, макар че е слаб нагревателя. И така докато човката се изкриви от високата температура или нагревателя изгори . |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 23, 2015 15:18 Заглавие: |
|
|
Нищо не е проблем, когато е това, което трябва! А понякога проблемни са и боб, и котлон, и тенджера, даже и лъжицата с която трябва да се сърба! Преди години , когато нямаше нищо, в Содите ходехме с по една отверка "среден" размер, мината на шмиргела докъм затъпен секач и с тия отверки ровехме всички винтчета. Дойде един французин, гледа и се диви и ни вика "Момчета, за всяко винтче си има отверка!"! А ние се хилим умно- бунакът ходеше с един куфар инструменти, а ние с по една отверка и ръце в джоба По едно време взехме да се усещаме, че французойчо, независимо от агресивната среда и корозията си развива винтчетата без проблем, а ние съсипваме всяко второ, на което посегнем! Та няма как с човка 1 мм. да се запояват колчета по 2-3 квадрата. Сега поне инструменти има. Важно е да се разбере че за всяка свирка си има дръвче! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 23, 2015 20:43 Заглавие: |
|
|
В най-първото мнение се каза, че станцията "X" запоява в дадена ситуация, а подобната на нея "Y" в същата ситуация не ... значи има някакъв проблем във втория случай все пак, който не е от тенджерата.
Аз преди вече доста време се занимавах с производство на кар-аудио усилватели, а то си е силова електроника. В областта на захранването се налагаше да подсилвам писти с полагане на проводници 4мм2. Никога не се е налагало да ползвам поялник 100W, еля пък поялник за улуци 250W. Освен това съм запоявал извод на траф, който преставлява 10-12 броя проводник Ф 1мм усукани на сноп. Рядко се е налагало да си помагам със втори поялник, пак от стандартните станции - 50W.
Според мен или човката не е редовна, или полялника е с мощност под 50W, или станцията не е съвсем на ред.
ПП Това с отверките е ясно, така е прав си, но за професионална работа, иначе за любителска се търси универсалност. То и за любителска работа Weller ще стане, ама има проблем казват някои, финансов . |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 23, 2015 21:08 Заглавие: |
|
|
| Поялника на тази станция го дават 48W. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|