| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 21, 2006 14:41 Заглавие: шунт 0.01 ом- откъде? |
|
|
| Някой знае ли къде може да се намери малък компактен шунт за ток до 20-30А ,съпротивление 0.01 ома ,или материал от който да си изработя. Бих желал да не е по-дълъг от 3-4 см,ще си сложа амперметър да ми мери зареждането на акумулатора в движение на колата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 21, 2006 18:05 Заглавие: материал за шунт |
|
|
| мога да ти дам някаква странна американска тел ( запоява се ) със съпротивление около 6 ома / 1 м . Като я усукаш от 10 бр. при 2-3 см ще имаш 0.01 ом. Това е в краен случай ( ако не намериш по интелигентен и лесен вариант )Имам и шунт от изгорял китайски мултимер , но незнам колко ома е Успех . |
|
|
 |
magritte Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 22, 2006 10:55 Заглавие: |
|
|

Последната промяна е направена от magritte на Нед Апр 23, 2006 18:14; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Elmech Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 22, 2006 18:57 Заглавие: |
|
|
мога да ти дам съвет: вземаш аломиниева пластинка , пробиваш и две дупки, стягаш я на нещо изолационно (текстолит, бакелит, гетинакс )
и я изпилваш до нужния ток (съпротивление), докато пускаш константен ток (примерно два ампера от накой лабораторен изправител). Така се правят шунтовете на ампермерите по зарядните.
А може и готов шунт от някой скапан ампермер на камион, стара кола, или уред. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 22, 2006 21:50 Заглавие: |
|
|
| Toltec , какъв диаметър е твоята жица ,въпроса със пластинката вече съм го мислил ,ако е достатъчно като съпротивление ,ще е тънка за тока 20А и обратно ,трябва поне 10-15 см ,което не ме устройва. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 23, 2006 15:41 Заглавие: |
|
|
| Последно 0.5 мм / около 1 Ом / м . Запоява се и имам много ( една макара ) |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Апр 24, 2006 18:35 Заглавие: |
|
|
| Материала за шунта ,трябва да е с много малък температурен коефициент,тъй като зарядния ток не е константен,и ако шунта се загрява(при по висок ток),това ще се отрази на точността на уреда.За това е добре шунта да е с възможно най голямо сечение,за да не възниква този проблем.Имай в предвид и преходното съпротивл. на самите връзки на шунта.Щом си изчислил,че стойността му е 0.01 ома,ще ти трябват доста яки връзки(в буквалния смисъл). |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 25, 2006 6:45 Заглавие: |
|
|
А някой опукал цифров уред не се ли намира.Шунта е готов върте. _________________ Иво Банов |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 25, 2006 18:02 Заглавие: |
|
|
| Ще потърся някой уред ,но там са доста дълги шунтовете. Свързването на шунт при по-голям ток се прави в краищата към веригата и по към средата с отводи за уреда ,така че да не се влияе от преходното съпротивление ,това не ме плаши ,естествено че няма да отклонявам целия ток от акумулатора да минава през купето и обратно. За съжаление загряването е неизбежно ,но за мене е по важно да виждам как се зарежда акумулатора ,не толкова точността на измерването. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Май 03, 2006 14:01 Заглавие: Re: шунт 0.01 ом- откъде? |
|
|
| ELP написа: | | Някой знае ли къде може да се намери малък компактен шунт за ток до 20-30А ,съпротивление 0.01 ома ,или материал от който да си изработя. Бих желал да не е по-дълъг от 3-4 см,ще си сложа амперметър да ми мери зареждането на акумулатора в движение на колата. |
Какво като е по-дълъг от 3-4 см. ще го нагънеш на зиг-заг. По дебелата жица за шунтата ти, ще грее по-малко. Иначе рискуваш да си подпалиш колата. Послушай ме ако не е късно вече. Потърси електролаборатория там могат да ти помогнат. Аз съм електролаборант но не съм от твоя град. |
|
|
 |
|