Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся старата схема на усилвател с 741 в режим на късо
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
3DNow
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Сря Апр 26, 2006 23:52    Заглавие: Евтина и Бачка Отговорете с цитат

Това което каза RC е вярно но пак е етина и винаги тръгва,що се отнася до палното късо то се появява след подаването на над 20W на входа Пробвах го тогава се издухва 741.Между другото я направих с NE5532 и транзистори от сериата MJ при захранване 2x50V в мостов режим и изсипах квадратната бобинка на един 15" Обертон а уш беше 400W Smile Няма повече какво да говоря че е тъпа схема тъпа е,че няма температурна стабилизация няма , ама схемата си е евтина и не е капризна смяташ си я за 200W и слушаш 150W качествени това мисля аз иначе ако имате някое друга интересна схема но да не е от тези на (hit.bg) пращайте на [email protected]. Искам да отбележа че направих и някаква друга схема с IRF540 i IRF9540 с транзисторно дефиринциално стъпало,с мощност 2x60W на 8 Ома пак някаде от този форум някои ми я беше пратил и треба да кажа че се даржеше много по зле (транзисторите на напреженовите усилватели грееха незнаино защо наложи се да ги монтирам на малък радиатор но пак не постигнах ефект ,с леко изменение на тяхната температура ми се появяваше или + или - постоянно напрежение в изхода а от там и тока на покои се изменяше въобще беше пълен ужас) спрямо 741 схемата.Ако някои друг се интересува от схеми на транзисторни стъпала мога да му пратя нещо.Благодаря за Support-a на колегите при намиране на схемата на легендарното 741.

Между другото младконструкторската схема 200 ВТ с TIP-овете е пълен боклук Съветвам никои да не се занимава с нея ще бере много ядове без резултат.(според мен дарлингтоните не струват а и конкретната схема също)
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя AIM Адрес MSN Messenger
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

По въпроса за усилвателя със 741 в режим на късо-аз лично съм правил такива усилватели до 200 вата изх. мощност с удвояване на крайните транзистори и захр. напрежения около 2х50 волта.
Много близка до тази схема има в сп."Радио" №9 от 1985г. направена по западен оригинал(който аз така и не намерих) публикуван в списание "Elector" №7 и №8 от 1978г.Та в сп."Elector" данните са такива-2х30 двуполярно захранване,товар 4 ома,макс. мощност-100 вата.При 60 вата изкривявания при 1000 херца не превишават 0,006%.
Руската схема използва точен аналог на 741-К140УД7.За руската схема данните са-2х20 волта двуполярно захранване,товар 4 ома,макс. изх. мощност около 35 вата.При 20 вата коеф. на нелин. изкривявания не превишават 0,01% при 1000 херца.Същата схема я имаше и в сп."Радиохобби" но не си спомням в кой брой.
В българската схема липсва бобина на изхода.Термостабилността и е сравнително добра.Като звук като леко изпъкват средните честоти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля че при слаби сигнали защитата не се използва, а при силни тя започва да сработва частично. При този усилвател забелязах следното нещо : при макс. мощност започва изведнъж да криви и прижцъква. Това си го обяснявам с факта че се насищат крайните транзистори и ОУ изведнъж подава макс. напрежение върху базите им за да се компенсира недостигането на изходното напрежение, тогава защитата със сигурност сработва. К140УД7 е аналог на 741С който не трябвало да се използва, е аз съм пробвал, но не ми хареса качеството на звука, като че ли не са ясни високите честоти а по-скоро шумят. За температурната стабилизация. Много си е добра. Ако се намажат диодите със силиконова паста и се монтират върху радиаторите близо до транзисторите става 6+. На този усилвател ми харесва, че се използва ефективно захранващото напрежение. Дори при колекторен ток под 1мА клас В се получава задоволително качество. Усилвателя съм го тествал и на 2 Ом и няма проблеми. Варианта със квазикомплиментарните транзистори може да се ползва и при други мощности. Както и 100 Ватовия вариант може да е със Комплиментарни транзистори. Кондензатора между изхода на ОУ и на стъпалото създава ООВ за високите честоти, за компенсация, тъй като за тях поради капацитетите на самоия ОУ товарното съпротивление 39 ом спада.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 18:43    Заглавие: Отговорете с цитат

3Dnow написа
Цитат:
Между другото младконструкторската схема 200 ВТ с TIP-овете е пълен боклук Съветвам никои да не се занимава с нея ще бере много ядове без резултат.(според мен дарлингтоните не струват а и конкретната схема също)

Донякъде си прав -схемата не струва защото защитата й е оразмерена зле. След преизчисляване и със BDV или BDX дарлингтони се държи прилично и при 2Х55 волта захранване си изкарва над 200 вата ,но крайните разсейват над 100 ,тъй че як радиатор или вентилатор си трябва ,в противен случай 120V/25А/200W транзистори си заминават за нула време! И още нещо за маниаците на тема високи мощности-считайте ,че след достигане на 100градуса и над температура на прехода пробивното напрежение на транзисторите пада грубо с по 10% на всеки 10 градуса ,оттам и доста пукотевици "ей така "!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети