| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2004 21:02 Заглавие: Максимална температура на крайните транзистори |
|
|
| Здравейте.Вчера правих испитание на един НЧУ по схемата със ОУ 741. Схемата си работи добре, но създаде някои проблеми със стабилизация тока на покой.Успях да го стабилизирам - остава 40-50 mA независимо от температурата на крайните транзистори. Обаче като се има предвид, че усилвателя е 60 W и захранване +-26.2 V двата крайни транзистора КТ819Г и КТ818Г след няколко минути работа на пълна мощност загряват радиатора до 75 градуса и тогава изключвам НЧУто защото не знам доколко могат да бъдат загрети. Чувал съм за 80 С на корпуса, но за транзистори в метален корпус. Радиатора ми е 128 mm на 70 mm(заводски алуминиев радиатор с ребра отстрани, във форма на четвърт звезда от двете страни по дължина гледано в профил http://selectronics.hit.bg/images/radiator.gif ) и искам да попитам дали ще издържат по-голяма температура или ще се наложи да ги слагам на по-голям радиатор? И ако знаете някаква проста формула за изчисляване на размерите на радиатора.Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Пон Сеп 20, 2004 22:59 Заглавие: Относно температурата на прехода |
|
|
Измерените 75 градуса на повърхноста на радиатора при малко ( 1-2 гр. за ват) топлинно съпротивление между корпуса(колектора) и радиатора са все още безопасни за силициев преход (120-150 гр.).
Правилно е да измериш температурата на колектора на транзистора и по това да прецениш ефективноста на радиатора(90 гр.на колектора е допустимо). Формулата за изчисление е "диференциално уравнение на топлопроводноста" в справочниците има много таблични и графични данни за топлинното съпротивление на конкретните профили.
Успех! |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 7:52 Заглавие: |
|
|
Само тая формула намерих:
Rthr-a = ( Tj – Ta )/Pc – Rth-c [C°/W]
Tj-максимална температура на прехода
Та-максимална температура на средата
Pc-разсейвана мощност от колектора
S=A/Rthr _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 11:21 Заглавие: |
|
|
| 16 см2 вертикална охлаждаща площ на 1 Ват -просто, грубо и сравнително точно . Като направиш няколко усилвателя ще можеш да преценяваш радиатора сам . Ако това на снимката е за 1 транзистор -може ама най-добре сложи вентилатор/от компютър/ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 11:50 Заглавие: |
|
|
Здравейте. Радиаторът е нарисуван, но дължината му е 128 въпреки, че сам го нарисувал доста по-къс. Но на един такъв радиатор съм поставил двата не един транзистор.Благодаря.  |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 12:31 Заглавие: |
|
|
| този профил на мен лично не ми харесва предпочитам такива с повечко ребра о този има само в края. щто не пробваш такива от електроженте са масивни и щте ти свършат работа . по каква схема си направил усилвателя - може ли да я видя. Линк пусни или на [email protected] |
|
|
 |

|
|
|
 |
Azer Нов потребител

Регистриран на: 21 Сеп 2004 Мнения: 25 Местожителство: Пловдив/София
|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 13:58 Заглавие: |
|
|
Славчо, пратих ти го на маил-а, защото в момента фрее-то на което си кацхвам нещата е изключено ... дано да ти свърши работа.  |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 14:09 Заглавие: |
|
|
имам я тази схема проста е и си мисля че е нестабилна само че при мен е 741 в корпус дил 14 ти там изводите садруги а има и още разлики .
Нормолно еда загрява има ниско кпд самата схема С1 е 3,3 мфр до колкото знам няма такава стойност и в мойта схема са 2 х10мфр свързани - със - и двата + са вече по-схема
пак гледах схемата и .......при мен крайните транзистори не са комплементарна двойка а 2 /нрн/ 2н3055
А КАТО ЦЯЛО СХЕМАТА РАБОТИ ЛИ , ДОВОЛЕН ЛИ СИ ОТ НЕЯ ? ? ? ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 15:13 Заглавие: |
|
|
Да в момента работи доволен съм, даже мога и чушки да си пека ако не сменя радиатора нестабилното на схемата е тока на покой на крайнете транзистори, но аз успях да го стабилизирам.И при мен 741 е в пластмасов корпус, в една от платките и аз съм сложил 2х10мкф, иначе на другите сложих електролитни неполярни по 5мкф. Тъй като не е удобно да се монтират диоди на радиатора аз използвах два транзистора 2Т9136 и техните емитерни(може и колекторни) преходи като диоди. Те се монтират лесно на радиатора пък и не са скъпи по 25ст. Иначе съм пробвал с посочените транзистори 2Т7537 и 2Т7538 и все изгарят или се пробиват, ако не сложа ограничителни резистори 33 ома в базите им. Но тогава се получават изкривявания при по голяма мощност и ги смених с КТ819Г и К818Г които са 10 А а не 4 като посочените в схемата.Иначе съм сложил и по един резистор 150 ома между база и емитер да намалява началния им ток но това се препоръчва за 2N3055. Само не забравяй, диод между базата на Т1 и D1 (в права посока) за оеднаквяване на параметрите на двете рамена.
Иначе НЧУто е добро. Мисля че свири качествено, ле-е-кинко криви на по-високите честоти но съм доволен. |
|
|
 |
|