plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 21, 2004 12:43 Заглавие: прост цифров измервател на Капацитет и Период |
|
|
.Hi.
Качил съм тази моя схема тук Digital_C+T meter .GIF. С четири IC и четири транзистора (въобще стойноста на цялата работа излиза - около 10лв), показания уред може да измерва : Кондензатори - от 1pФ до 10 000мкФ , Период - от 1мкС до 10 000мС( 10сек) ; има кварцова стабилизация и защита на входа .
При измерване на Кондензатори се отчита цялото време - Заряд/Разряд, и тока на утечката (доколкото въобще той е стабилен), в първо приближение не внася грешка в показанието.
Измерването на Период(време) - е много необходимо в практиката. (може също така, да се включи към синхронизацията на осцилоскопа и ще имате цифрово показание на периода на осцилограмата).
Разбира се в НЕТа схеми бол, но целта ми беше Максимална функционалност, с Минимум средства. Понеже схемата е малка, не съм правил печатна платка, но ако някой се заеме да я нарисува, нека да ми я изпрати да я кача и нея. Така у-вото ще придобие някакъв завършен вид, и надявам се да бъде полезно на повече хора.
P.S. Защитните диоди (D1;D2) внасят капацитет(20-30pF) на входа, в краен случай, ако ще се мерят най-вече - pF, може да не се поставят. |
|