Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електро Пастир ???

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tsuko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Нед Май 14, 2006 23:16    Заглавие: Електро Пастир ??? Отговорете с цитат

Здравейте ,да темата е правилно написана и това не е шега.
Имам много добър приятел който се преквалифицира и стана фермер занимава се с отглеждането на крави и то "породисти" .
Днес ме попита дали мога да му изработя "Електро Пастир" идеята е следната добичетата са заграждат с тел по която тече ниско напрежение според него от около 36 волта или поне така чул от някъде.Според приятелят ми напрежение над 60 волта убивало кравата не знам до колко мога да се доверя на тези му думи ,не ми е проблем да навия един траф на 36V~ но да не им секна "кърмата" на животинките а и малко ми е странно кравите да имат чак толкова малко вътрешно съпротивление или организмът им да не е в състояние да понася токови удари . Ако някой разполага с информация относно темата нека сподели че ми стана интересно .......
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 5:59    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.kemo-electronic.com/eam/b152/eam_b152.pdf
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
krassy_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 8:09    Заглавие: Отговорете с цитат

За кравите незнам ,но едно приятелча отглеждаше коне.Та от него съм чувал ,че 12V са достатъчни да убият кон Shocked
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Жената разправяше, че навремето в техникума са правили "електронен пастир" по следния начин: има една базова станция, а на всяка крава по един електронен "гердан"; загуби ли се връзката между базата и гердана, той генерира импулси и започва да "боцка" кравата докато се върне където и е мястото. Няма огради, няма дяволи - свобода за кравите Laughing
Лошото е, че едва ли пази нещо от тогава, ама ще питам.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Вто Май 16, 2006 5:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Вчера ме разпитваха эа подобно устройство - идеята на хората беше да ползуват повишаваща бобина он автомобил и електронен комутатор - или поне така са им обяснили че става
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 16, 2006 7:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаше такава схема с автомобилна бобина в Радио или Радио, телевизия, електроника около 80 година.
Върнете се в началото
tsuko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 16, 2006 21:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за отзовите колеги !!!

От чичко Google успях да изкопая това :

http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/eng3060/$FILE/252.pdf

On a 16 km (10 mi) fence (FIGURE 2), peak voltage output
ranged from 1730 V for a well-insulated, grass-free, dry fence to
690 V for an uninsulated, grass-grown, wet fence. Voltage output
was below the 2000 V minimum required for long-haired animals,
but was above the 700 V minimum required for short-haired
animals, for most fence conditions.

Накратко казано :
2000 V се изисква минимално за животни с дълга козина и
700 V минимум за животни с къса козина (или късо подстригани Smile )
Лошото е обаче че съществуват и външни фактори като дъжд,роса което допълнително увеличава електропроводимостта и затруднява изпълнението на задачата ....... Минималните 700 волта си е сериозно напрежение дори и с малък ток .А в случаят приятелят ми иска да използва "ел .пастира" за теленца а тяхното вътрешно съпротивление предполагам ще е още по малко поради малкият им ръст (близостта им със земята) а честно да ви кажа не ми се експериментира с "живо месо" ще прегледам и списанията с които разполагам,но работата не отива на добре.Явно този метод не е масов (сега виждам че има защо да е така) съдя и по факта че в интернет не можах да открия почти нищо.

А с бобина от автомобил и комутатор ще стане електро шок а не електро пастир Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 8:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Прерових списанията които са ми останали, но явно този брой не съм го запазил. Почти съм сигурен че беше в руското Радио и статията се казваше Електропастир. Ако не ти харесва идеята им с автомобилната бобина, макар че според мен това е идеалния вариант, защото мощноста която ти трябва я определяш с капацитета на кондензатора който ще се разрежда в нея (това за електрошока е несериозно и предполагам че го казваш на шега). Та ако не ти харесва варианта който ти предлагат руснаците, въпреки че от спомените ми за статията хората имаха доста опит, поне ще видиш как се прави самата ограда и разни други неща, които ще са ти полезни. Ако не можеш да намериш този брой пусни един мейл до редакцията на списанието, пък те може и да ти помогнат.
Върнете се в началото
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 9:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези електропастири са доста разпостранени в Австрия.Няма ли някой който ходи там да донесе някой повреден.
Понеже съм ходил отдавна в Австрия(90-92г.) ми беше интересно и нарочно хванах с ръка проводника на електропастира-съвсем слабо бие ток и се подава на импулси-около 2 секунди няма ток,след това три къси импулса за една секунда.Кутията на цялото устройство беше около 10х10х3 см.За съжаление не съм имал време,а и не ми се е налагало да видя устройството разглобено.
Върнете се в началото
tsuko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

tchav написа:
Прерових списанията които са ми останали, но явно този брой не съм го запазил. Почти съм сигурен че беше в руското Радио и статията се казваше Електропастир. Ако не ти харесва идеята им с автомобилната бобина, макар че според мен това е идеалния вариант, защото мощноста която ти трябва я определяш с капацитета на кондензатора който ще се разрежда в нея (това за електрошока е несериозно и предполагам че го казваш на шега). Та ако не ти харесва варианта който ти предлагат руснаците, въпреки че от спомените ми за статията хората имаха доста опит, поне ще видиш как се прави самата ограда и разни други неща, които ще са ти полезни. Ако не можеш да намериш този брой пусни един мейл до редакцията на списанието, пък те може и да ти помогнат.

Не идеята е добра ,но аз имах предвид че с "АВТОМОБИЛЕН комутатор и бобина " няма да се получи понеже напреженията там варират от 8 -10 000 волта което е опасно не само за животните.
От казаното от колегата Valentin Subashov става ясно че напрежението е доста по ниско и е безопасно за хората (все пак това устройство трява да е преминало доста тестове преди да е излязло на пазара ) прегледах списанията с които разполагам и засега нищо ......
продължаваме с търсенето ......
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети