Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТОНКОЛОНИ ЗА DJ
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 9:14    Заглавие: ре Отговорете с цитат

toltec написа:
Това с басите за открито най не обичам да коментирам .Ако имаш 600 W високоговорители ( задължително 18 " , 8 ом ) ти трябва сериозен усилвател( 2 х 800 W / 4 Om ) и нещо ( примерно някакво DSP ) с което да отрежеш честотите под 35- 40 Hz и над 100 - 120 . Задължителни са и лимитерите . Техно музиката е пагубна за басовите говорители . Преди седмица озвучавах една дискотека и даже не разбрах как ( и с какво ) DJ -я издумка 4 бр. 18" 500 W баса .Ако искаш пиши П.М. за да не пълня форума с глупости . За финал за себе си вече съм го решил - питам каква музика ще се пуска .Чуя ли " техно от компютър " ( разбирай смотани МР3 ) - най-малко 8 колони с по 2 баса ( за помещение не по-голямо от 300 квадрата ) . Успех .

Обертон нали? Не съм им голям почитател.Вземи Хадат например.Обертона е пълно дърво пред тях.При мен е следното положение: 500 ватови говорители на 300 ватов усилвател ... е зависи в какав работен режим се намира стапалото.А и ансамбъл да озвучаваш не е шега работа.Мисля че там доста по големи пикове има но за сега нямам проблеми.Бях на балкан фолк.Дефектирането на говорители от некачестевени записи ми е познато.Понеже имам в двете колони по две лампи за отнемане на мощност и зашита на среди и високи... та изгоряла лампата както и висикочест. говорител.Това от плеибек направен в ПРОФЕСИОНАЛНО СТУДИО .... няма да коментирам как е правен записа.
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не "Обертон " , " SELENIUM " - но това е без значение . А на Хадат говорителите не познавам - бях чул че са RCF .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 17:15    Заглавие: ре Отговорете с цитат

[quote="toltec"]Не "Обертон " , " SELENIUM " - но това е без значение . А на Хадат говорителите не познавам - бях чул че са RCF .

Да е знаеш на кого са, а точните им наименования незнам не ми се налага, просто дадох пример Smile. Един познат си направи колона само за средни и високи като използва драивер на селениума за висикочест . говорител.От 12 KHz характеристиката им падала доста надолу.Как са басовите говорители ?
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 21:10    Заглавие: Отговорете с цитат

toltec написа:
Това с басите за открито най не обичам да коментирам .Ако имаш 600 W високоговорители ( задължително 18 " , 8 ом ) ти трябва сериозен усилвател( 2 х 800 W / 4 Om ) и нещо ( примерно някакво DSP ) с което да отрежеш честотите под 35- 40 Hz и над 100 - 120 . Задължителни са и лимитерите . Техно музиката е пагубна за басовите говорители . Преди седмица озвучавах една дискотека и даже не разбрах как ( и с какво ) DJ -я издумка 4 бр. 18" 500 W баса .Ако искаш пиши П.М. за да не пълня форума с глупости . За финал за себе си вече съм го решил - питам каква музика ще се пуска .Чуя ли " техно от компютър " ( разбирай смотани МР3 ) - най-малко 8 колони с по 2 баса ( за помещение не по-голямо от 300 квадрата ) . Успех .

Искрено съжалявам чесе намесвам в чужда за мен област , но все си мислех че за акустиката има значение размера в линейни метри и кубатурата , а не квадратурата.
И за да не прозвучи като заяждане , лично аз съм присъствал в софийска дискотека в която абсолютното звуково налягане превишаваше 140db мерено в средата на помещението като основното натоварване беше изместено към 12-15 килохерца , всичко това от глух вече DJ който освен слуха си беше загубил и ума навярно Very Happy

Държа да отбележа че звуковата картина беше чиста /слушах с антифони/ без забележими изкривявания .
Само че кое ухо дето не е вече джапанка ще ги приеме без изкривявания при тези нива ............така че дерзайте и не се спирайте с токова нищожни мощтности , не мислете за звуковата картина като цяло -няма кой да ви разбере само че си пазете собствения слух.
Поздрави Wink
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Май 27, 2006 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Не приемам мнението за заяждане в никакъв случай.Занимавам се доста сериозно с озвучаване ( озвучавам и киносалони,но там е по лесно - има правила ) .Не е проблем на 10 кНz да имаш сериозно звуково налягане ( въпреки че 140db в средата на помещението ... не го вярвам ) . Проблем е 120 db на 40 Hz .Toва се постига с голяма излъчваща площ . Дадох за ориентир квадратурата , защото тя най-лесно и еднозначно определя помещението ( " слушащите " така или иначе са на пода ) .Със драйвери на SELENIUM съм имал същия проблем ( над 12 kHz не свирят ). Използвам Eminence , EV , BMS . Басите им не са лоши - просто не бива да очакваш от тях чудеса .Аз съм доволен.Последно - побърква ме това че на всички DJ пултове има корекции +15 db / - 35 db и те винаги са докрай ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 28, 2006 10:07    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз не повярвах на очите си , даже занесох уреда за проверка /отнася се за 140-те децибела/ , до най шумния самолет при максимален режим на трите двигателя е само 110-115 децибела. Може би има значение режима на измерването на самия уред , а именно запаметяват се само пикови стойности заедно с честотната област в която са били измерени , все пак не е някаква прцеизна техника , използва се от органите по охрана на труда за поределяне на шумовото натоварване на персонала , респективно продължителността на работния ден /не и у нас Wink /
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети