| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 04, 2006 14:32 Заглавие: |
|
|
В тези схеми има доста компромиси и за това всичко е въпрос на налучкване. Кондензаторът между базата и колектора замасява базата по променлив ток и я прави обща. Нищо, че не е свързан към минуса. По променлив ток и плюса и минуса са с нулев потенциал, защото винаги между тях трябва да има кондензатор.
Това, че базата не се захранва с делител също е лошо, защото схемата не е температурно стабилизирана. Лошо е и това, че паралелно на емитерното съпротивление липсва втория кондензатор за триточковата схема, а се разчита на паразитен монтажен капацитет. От тук може да се получи голяма нестабилност. Накрая лош е начинът за осъществяване на честотна модулация, защото се извършва едновременно и амплитудна модулация. Въпреки това схемата съм я правил в този вид. Имаше я и по магазините и се продаваше за 2лв. Не съм във възторг! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Юни 04, 2006 20:05 Заглавие: |
|
|
Ами като генератор е в схема ОБ а като усилвател/модулатор ОЕ. Като се подава сигнал на базата се променя колекторния ток както и капацитетите на преходите на транзистора. Това води до амплитудна и честотна модулация. Между + и - на батерията сложи задължително 10-15 nF керамичен да не е от тия дето са с навита лента вътре. Схемата ще заработи и ще се учудиш колко лесно тръгва и колко трудно би могло да се стабилизира работата и.
http://selectronics.hit.bg/fm_transmitter.htm eто това е най-доброто което успях да сътворя. Поставено е в кутийка от ламарина за кюнци.Работи изключително стабилно, мога да го нося в ръка без да се разстройва.Това се дължи на доброто екраниране и много слабата връзка със антената. Части от стар ТВ тунер. Транзистора е възможно най-глупавия. Може да се използва и без варикапа като тогава модулацията е амплитудно/честотна. За целта L2 се свързва към базата на Т1. Тогава се забелязва по-малка промяна на честотата с течние на времето, защото в първия случай има варикап който е свързан към захр. напрежение а то се променя като се изтощават батериите.
http://cxem.net http://vrtp.ru тук има още схеми по въпроса. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 0:26 Заглавие: |
|
|
| За тая схема полевия транзистор с какъв може да се замени например КП303, КП306, КП350 ? |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 1:01 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | В тези схеми има доста компромиси и за това всичко е въпрос на налучкване. Кондензаторът между базата и колектора замасява базата по променлив ток и я прави обща. Нищо, че не е свързан към минуса. По променлив ток и плюса и минуса са с нулев потенциал, защото винаги между тях трябва да има кондензатор.
Това, че базата не се захранва с делител също е лошо, защото схемата не е температурно стабилизирана. Лошо е и това, че паралелно на емитерното съпротивление липсва втория кондензатор за триточковата схема, а се разчита на паразитен монтажен капацитет. От тук може да се получи голяма нестабилност. Накрая лош е начинът за осъществяване на честотна модулация, защото се извършва едновременно и амплитудна модулация. Въпреки това схемата съм я правил в този вид. Имаше я и по магазините и се продаваше за 2лв. Не съм във възторг! | Ами господин Сапунджиев обясни за какво става дума просто тази схемичка е за 2лв и е абсолютно прав това може да се направи но не е профисионална  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 7:09 Заглавие: |
|
|
 _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят!
Последната промяна е направена от инж.Васил Сапунджиев на Сря Юни 07, 2006 15:51; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 12:11 Заглавие: |
|
|
| липсва продължение на архива в атача |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 15:52 Заглавие: |
|
|
В този форум трудно се пращат файлове!
Пак не стана, но аз не съм виновен! Съжалявам. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 17:50 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | В този форум трудно се пращат файлове!
Пак не стана, но аз не съм виновен! Съжалявам. |
Малко офтопик
Пробвай да прикачиш файла без да го архивираш  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юни 07, 2006 18:57 Заглавие: |
|
|
77М е! Повече от 50М не се атачват! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|