Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за усилвател

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bobcho
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 19, 2006 22:51    Заглавие: Въпрос за усилвател Отговорете с цитат

Значи въпросът ми е следния мога ли да използвам транзисторите bdx53 i bdx54 весто 2Т7537 и 2Т7538 в схемата от този линк http://selectronics.hit.bg/docs/N4U-741.doc
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Пон Юни 19, 2006 23:26    Заглавие: Въпрос за усилвател Отговорете с цитат

BDX53-54 са дарлингтонови двойки,а посочените в схемата са обикновенни.Правил съм този усилвател някъде около 1985г. и не съм очарован от него.Вярно,че е суперелементарен,но има недостатъци и дори с доосъвършенстване понякога гърмят крайните транзистори само при пускане.Не винаги простото е най-добро.А няма и защита от късо в изхода.За малки мощности може и да работи добре,а при мен ползвах най-мощния вариант и скоро го изхвърлих.Има толкова много схеми,че дори на професионалист,като мен ми е трудно да избера вариант,дажи и сега,след 30г.лутане в този лабиринт,ми е неловко да давам съвети.От опит знам,че фабричното понякога е по-добро от най-доброто любителско,а сега има безброй фирми,залели пазара.Въпреки моя песимизъм ти желая успех,нали човек се учи от грешките си,а и повечето от нас сме започнали от усилвателите.
Върнете се в началото
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 21, 2006 13:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте!Иаз съм правил тоя усилвател и подкрепям колегата че тоя вариянт не е стабилен.Съществува обаче модификация със крайни транзистори работещи в режим А със термостабилизиран ток на покой и защита от късо на изхода.Срещах я в списание Радио(Руското).Ако се поразтърсите може би щи я откриете.Със цената на леко усложняване схемата добива прилични параметри и е доста устойчива.Ползвах такова стъпало доста време и бях доволен.Дори и при тоя вариянт е желателно поставянето на стабилизатори на оп усилвател,това ще ви спести доста главоболия в последствие.Ако се интересувате и не намерите схемата бих могъл да ви нахвърлям примерна схемичка.
Върнете се в началото
Bobcho
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 21, 2006 14:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите вече изгорих крайните транзистори още с пускането Very Happy и мисля да се откажа от този вариянт просто ми беше интересно дали ще стане нещо с толкова малко елементи. Ще се ориентирам към стъпалото от млад конструктор то поне тъгва без много пушек Very Happy
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Юни 21, 2006 22:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Aко не са транзистори в пласмасов корпус не горят, ако всичко е вярно. Ако можеш пробвай със KD503(502 ако е до максимум +/- 60 V)
Върнете се в началото
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

човече сори че 6те ти разбием мечтите,но направо се откажи от тази схема,да си спести6 не само неприятности,като започне6 с загуба на време,пари,нерви и накрая едно голямо разачарование......
Има много колеги които са минали по този пат по които си трагнал и ти,ти ти казваме за твое добро,но аз сам на този варян,лично да си провери6 и да се убеди6,може някои хора да грешат!!!!!!.
Успех! Wink Cool
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Напротив схемата е много лесна и лесно тръгва !
Предполагам че не е тръгнала заради допусната грешка а това значи че ако е по-сложна схемата става още по-лошо. Според статията усилвателя покрива нормите за HI-FI. Е не е качествен съгласен съм. Не е устойчив, и освен това проникват лесно смущения от мобилните телефони.На изхода няма бобина, няма и филтър на входа. Но по принцип проблеми с изгарянето на транзистори още при пускатнето съм имал само ако съм експериментирал със българските 2Т7534-38 или руските КТ805 КТ837 в пласмасов корпус. Те са доста слаби и при първоначално пускане минава голям ток през тях който ги омаря и горят. С руски КТ819Г и КТ818Г пак в пластмасов корпус вече е по-надеждно (те са 10А). Схемата не ви е виновна. Very Happy Може да поекспериментирате и със дарлингтони, аз обече попаднах на менте TIP 122 /127 и се отакзах. Възможно е и тези bdx53 i bdx54 да са били менте. Ама от руските няма ментета !

http://selectronics.hit.bg/images/N4U_741-1.jpg
http://selectronics.hit.bg/images/N4U_741-2.jpg

Последната промяна е направена от slav4o.com на Чет Юни 22, 2006 23:11; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 17:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Като искаш проста схема пробвай тази от атача.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети