Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Странно поведение на RIAA предусилвател
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 10:10    Заглавие: Странно поведение на RIAA предусилвател Отговорете с цитат

Реализирал съм тази схемичка (линка по долу) и съм я вградил в грамофон HITACHI с магнитна доза. При включване обаче започва да свири с известно закъснение 6-7 сек. Същата схема съм монтирал в грамофон Унитра и работи нормално. Няма грешка при монтажа. Анализирайки схемата стигам до извода, че е възможно дозата на HITACHI да е по-високоомна, следствие което електролитния кондензатор на входа да се зарежда по бавно и схемата да се задейства след като напрежението на делителя R1,R2 достигне напрежение за сработване на NE5532. Възможно ли е да е това ?

+ 12 V
I
- + I R1=91k
доза > ---II----- + вход на ИС NE5532
C=1mF I R2=100k
I
---- GND

http://www.reprise.com/host/circuits/riaa_preamp.asp
Върнете се в началото
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 12:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен е възможно , сблъсквал съм се с предусилватели с подобни признаци , а е възможен и обратния варянт - да свири в първите няколко
секунди и после да спре . Пробвай с по- малък разделителен кондензатор ако дозата е по- високоомна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 13:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледах схемата на NE5532 фактически чрез външния резисторен делител се подава преднапрежение на входния транзистор в чипа. В случая то е малко над половината от захранващото. При включване на захранването обаче разделителния кондензатор не е зареден и започва да се зарежда през 91 к, съпротивлението на дозата, маса. Следователно на + входа на чипа първоначално няма напрежение, което постепенно се завишава до зареждане на кондензатора. Именно с това си обяснявам закъснението. Не че ми пречи, даже се реализира едно избягване на пукане при допира на иглата в браздата, но е доста по-вече от желаното, ако е 1-2 сек е перфектно даже. А ако сложа по малък разделителен кондензатор няма ли да се отрази на честотната характеристика, демек да отрежа ниските честоти ?
Върнете се в началото
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом има такова закъснение (6-7 сек.) вероятно няма да отреже ниските.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Дозата е Hitachi МТ-30, но не мога да намеря данни какъв тип е ММ или МС. Ще правя разни експерименти, може и резисторния делител.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 14:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Много по добър вариант е да захранваш операционните с двуполярно напрежение. Освен забелязания от теб проблем това ще реши и други които още не си забелязал Smile

Спестяваш и 4 разделителни кондензатора Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам възможност да ги захраня двуполярно, но вероятно ще трябва да се промени схемата, какво точно да се направи по схемата от линка който съм дал?
Върнете се в началото
dobrix
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема задължително ще се "установява" няколко сек. Причината е във второто стъпало. Обр. връзка е 100% по постоянно напрежение при времеконстанта около 15сек.
Съпротивлението на ММ доза е около 200 ома, а импедансът - стандартно - 47ком. МС не може да е щом се чува. За МС трябва специален траф или у-л. Омическото съпр. на МС е части от ома.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 22, 2006 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Между другото ето един интересен според мен сайт за аудио маниаци:

http://sound.westhost.com/

".. Много по добър вариант е да захранваш операционните с двуполярно напрежение. Освен забелязания от теб проблем това ще реши и други които още не си забелязал ..".
Какви промени да се направят за двуполярно захранване ? Доколкото виждам е нужно да се промени само входа нали ?
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юни 24, 2006 20:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Операционник и динамична доза ??? обезмисляш упражнението , спретни едно лампово RIAA и сравни звука , та макар и с калпава доза разликата е ушевадна.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети