Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Един въпрос относно TV "Кристал"
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 11:48    Заглавие: Отговорете с цитат

RC, точно за него пиша. Този процесор управлява синтезатора SDA3002 по такава шина (clock, data, enable). На процесора захранването е на 20 и 21 крак. Въпросният сигнал, който го блокира е на 19 и се изработва от VT21 и преди него VT19, VT20, VT22. Има и ценери.
Този дефект с това състояние на телевизора и шините съм го имал преди 3 месеца.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 17:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Само за любознателните:
Шината която използва ITT e InterMetall (IM Bus), тя също е трипроводна, но протокола на обмен и сигналите (активните им състояния) са други. При IM шината сигналите са Ident (ID), Clock (CL) и Data (D). Когато няма общуване по шината всичките три сигнала са във високо състояние (лог. единица). Началото на обмен се инициира от процесора към всички подчинени устройства с преминаването на сигнала ID в лог.нула което от своя страна означава, че ще се предава адрес, след установяването на CL в ниско ниво започва предаването на най-младшия бит от адреса синхронно с CL. На всеки период от CL се предава по един бит от адреса. На осмия период от Clock-a сигнала ID минава в лог.1 с което се индицира предаването на данни (по същия алгоритъм). Когато приключи операцията по предаване/приемане това се индицира от процесора с кратък импулс на сигнала ID към лог.0 и всичките три сигнала остават в състояние на лог.1 до следващия трансфер на данни.
Шината на въпросния процесор работи по друг алгоритъм, описания от Филипов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 19:42    Заглавие: Re: Един въпрос относно TV "Кристал" Отговорете с цитат

Иво написа:
Колеги, бих искал да разбера вашите мнения - как постъпвате, ако ви дойде за ремонт TV "Кристал" с дефектирал процесор HD44840? Струва ли си според вас да се губи време и средства и въобще дали това HD може да се открие на пазара някъде? Досега аз в такива случаи съм се спирал на варианта "ново управление" - така на ТВ-то може да се сложи и хипербанд тунер.

Кофти....
Монтажа на друг блок за управление си е голям багер... Confused
Бая ще се копа.
Преди доста години правих един такъв ударен от гръмотевица.
Процесора жив ама по шините за комуникация с тунера нямаше никой.
Бяха си залепнали убедително на 0 и не помръдваха...
Монтирах му 90канално руско ДУ от тези с графиката...
Става ама е голямо копане....
Върнете се в началото
Иво
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 21:52    Заглавие: Re:един въпрос... Отговорете с цитат

Относно батерията - да, зле беше оригиналната, но си държеше 3 -е волта; разбира се, първо към нея се насочих, тя ми беше и последната надежда да мина по тънката лайсна, да, ама не; беше пълна с бяла сол, но добре опакована в пластмаса, за да не подействат тия вещества в/у пистите въобще - всичките писти са здрави и чудесно проводими, няма нищо разтекло се. Напреженията към модула са: +10V , +13V и +7V; /по схема/ ; от 10-е волта чрез транзисторен стабилизатор се добиват +5волта, там всичко е наред, преди две години или повече съм сменял ценера на този стабилизатор на същия телевизор. Както е известно, в заводската схема модул управление не е даден като принципна схема, а само функционално. На едното краче на кварца имаше около 3 волта, което ме обнадеждаваше до един момент, осцилоскоп нямах под ръка, за да видя има ли генерации в/у него. Шината е двупроводна, но не знам И-кварат ли е, затова там съм я написал с въпросителна и, както се оказва, не е.Smile
Върнете се в началото
Иво
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 01, 2004 22:19    Заглавие: малка корекция: Отговорете с цитат

Пардон, колеги, сгреших, шината не е двупроводна, но не знаех за този тип, и аз си задавах въпроса, какво значи думата: "enable" по единия от изводите на модула. Просто не съм се сблъсквал с тоя тип процесори до момента. Smile)
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 9:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Иво,
Цитат:
"enable"
означава разрешение. Това е една от шините за комуникация. Искаш ли да ти пратя фрагмент на такъв процесор (от друг телевизор), където е дадено как изглеждат нещата по въпросната шина (по принцип)?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 9:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Просто това на 19 крак го закарай на другото логическо ниво да видиш дали ще светне индикацията (забравил съм 0 или 1).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 10:03    Заглавие: Отговорете с цитат

На "1" - 5V.
Върнете се в началото
Иво
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 13:18    Заглавие: Re: Един въпрос... Отговорете с цитат

Благодаря, колеги. Ще опитам това с 19 крак на процесора. RC, ako не е проблем за теб - изпрати ми фрагмента за този тип шина на [email protected], за да се запозная по-обстойно с нещата.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 13:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Иво, в пощата ти е!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети