|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
stil1 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 23, 2006 5:20 Заглавие: Търся транзистори. |
|
|
Здравеите .Търся да закупя или да ме опътите от каде , транзистори със следните параметри :15А/180V/30MHz/ и бета около 30. Транзисторите трябва да са комлементарна двойка (PNP/NPN).Текущите се ползват за аудиоусилвател и за това трябва да с еднакви бети. Ако знаете къде се продават подобни комлементарни двойки , кажете а също ме интересува и тяхната цена.
Предварително ви благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 23, 2006 20:42 Заглавие: |
|
|
А какъв корпус трябва да са?
2SC3858/2SA1494-Ftmin=10MHZ, Fttyp- не се знае ,корпус TO3P има ги в Пулсатор и други фирми , цена 6-10 лева /PNP е по скъп/ |
|
|
 |
WEN56 Опитен потребител

Регистриран на: 20 Апр 2006 Мнения: 106 Местожителство: Благоевград
|
|
|
 |
stil1 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 24, 2006 13:50 Заглавие: |
|
|
| Ами тия транзистори са ок по параметри.Аз бях купил , предполагам подобни но на Тоshiba ( 2SA1302/ 2SC3281 ), но тия който аз имам не са с еднаква бета интересува ме бета около 70 при 25V/ 1A ток през колектора. Но наи вече бетата ве важна. |
|
|
 |
WEN56 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 24, 2006 16:43 Заглавие: |
|
|
Тошиба отдавна не произвежда посочените от Вас транзистори. Преди повече от 10 г. те продадоха лиценза и изключителните права за производството им на MOTOROLA. Последните усъвършенстваха тези транзистори и на тяхна база създадоха цяла гама от транзистори. Впоследствие MOTOPOLA продаде голяма част от заводите и технологиите си за полупроводникови компоненти на ON semiconductor, които също не стоят със скръстени ръце. В момента последните произвеждат едни от най-качествените и надеждни ПП компоненти.
SA1302/ 2SC3281 в момента се намират лесно, но за съжаление огромната част от тях са ментета. Пазара е залят с тях. Качествени екземпляри практически не се срещат. Сред истинските транзистори, произведени от Тошиба и тези на Моторола и ОN Semi до сега не съм срещал транзистор с по-нисък от 100 статичен коеф. на усилване. За усилвателите е особено важно крайните транзистори да имат един и същ коеф. на усилване в колкото се може по-широк диапазон на изменение на колекторния ток. Смея да твърдя, че транзисторите на ON Semi и по този показател са едни от най-добрите. Измервал съм екземпляри които запазват постоянен статичен коеф. на усилване по ток при изменение на колекторния ток в диапазона 50mA - 7.0A, а с леко занижаване на коеф. на усилване и до 10A!!! _________________ Венко Трайков
GSM: +359 888692454
Тел.: +359 73 884926
www.comaat.com
[email protected]
[email protected]
http://www.aattube.blogspot.com/ |
|
|
 |
stil1 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 24, 2006 18:45 Заглавие: |
|
|
| Ами добре, тия транзистори който продавате може и да са с добри параметри но това дали е сигурно и в каква част те ще си съвпаднат (pnp с npn ).А как седи вапроса с доставката и не мойе ли цената да падне до 4 лева примерно.Аз съм от Варна .Кажи колко 6те ми излезе.Говорим за 4етири двойки транзистори които работят два по два в паралел, така че наистина бетете ме интересува . |
|
|
 |
WEN56 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 24, 2006 21:01 Заглавие: |
|
|
Транзисторите съм ги внесъл чрез реномиран доставчик (FUTURE) и са с гарантиран произход. Вече повече от три години ги използвам и до сега не съм забелязъл некачествени. На мен ми струват 4.20 лв./бр. За това колечество, което искате (4 компл.) мога да Ви ги дам на тази цена.
По отношение на подбора им (четворки с еднакъв H21e), сам се сещате, че трябва да се направят измервания и от по-голямо количество да се подберът еднакви. В моята фирма процедираме така: Използва се радиатор с достатъчно голяма площ (3000 см2). За по-добро охлаждане използваме допълнително вентилатор с регулируеми обороти. С термодатчик, монтиран на радиатора, следим за неговата температура и я контролираме да е постоянна (50 град.С). Транзисторите, които се измерват, се монтират един след друг на този радиатор и за всеки от тях се снема характеристиката H21e в зависимост от Ik за 10 стоиности на тока в интервала 50mA - 7A. Измерването започва от 7А, изчаква се температурата на радиатора да се установи на 50 град. и при тази температура се снема посочената по-горе характеристика. Процедурата за един транзистор отнема около 15-20 мин. От опит знам, че за качествен подбор на една двойка е необходимо да се измерят по около 10 транзистора от единия тип и също толкова от другия. Или общо 20 бр. За четворка - около 30 бр.
За две четворки - 50 до 60 транзистора. Т. е. един човек трябва да си "играе" цял ден, че и повече с подбора на транзисторите. При дневна ставка 20 лв. (толкова ми струва на ден един работник от моята фирма), това означава, че този труд някой трябва да го заплати. Т. е. стойността на подбора на транзисторите е горе-долу колкото самите транзистори. Доколкото разбирам това не Ви е по силите, затова предлагам следното:
1. Да ми кажете, ако е възможно, за какъв усилвател става въпрос? За усилвател който ремонтирате, или за усилвател който искате да си направите? Ако става въпрос за второто, то тогава какъв усилвател искате да правите? Ако усилватела е с обща ООВ и местни ООВ, то тогава щателен подбор на транзисторите е желателен, но не е наложителен. Така, че ще ви свършат работа и транзистори без подбор, стига да са от реномиран производител и да са от една партида. Ако правите усилвател без обща ООВ, то тогава подбора е наложителен.
2. Ако подбора не е наложителен, то мога да Ви ги пратя с наложен платеж за Ваша сметка чрез куриер, например ЕКОНТ. Само трябва да ми посочите адрес и тел. за връзка.
3. Ако подбора е наложителен, то тогава ще подберем транзисторите само за една стойност на тока (например 1А) и ще разчитаме на качеството на транзисторите, което е гарантирано. Този подбор ще отнеме по-малко труд и съответно ще струва по-малко (някъде около 1 лв./бр.). Нека ги закръглим така - крайна цена 5 лв. на транзистор с описания в тази точка подбор.
Не знам какъв опит имате с правенето на усилватели, но ако той не е голям моята препоръка е най напред да реализирате избраната от Вас схема и конструкция с някои по-евтини и леснодостъпни транзистори и след като настроите и тествате стъпалата да преминете към реализацията им с по-качествени компоненти. Иначе много боли когато горят скъпи и качествени транзистори... _________________ Венко Трайков
GSM: +359 888692454
Тел.: +359 73 884926
www.comaat.com
[email protected]
[email protected]
http://www.aattube.blogspot.com/ |
|
|
 |
stil1 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 25, 2006 19:52 Заглавие: |
|
|
Ами става въпрос за направа на усилвател, като има ОВ, така че може и да не се подбират . Предполагам че фрапиращи разлики няма, като например това което ми се случи на мен при закупуването на 2SA1302/ 2SC3281 ,който имаха разлика от 100%.Предполагам, че когато са маркови то разликата е около 10%.
А какво имате в предвид под " с някои по-евтини и леснодостъпни транзистори ".,Бихте ли казали по точно за кой говорите.
Ако е възможно бих желал да купя 6 двойки, за да мога евентуално да подбирам из между тях. Как да се свържа с Вас, за да ви дам адреса.А колко струва някъде такава доставка до Варна. Ако искате можем да се чуем през ICQ.Моят номер там е :194-569-676. |
|
|
 |
WEN56 Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|