| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cecogor Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:11 Заглавие: Моля за съвет за ремонт на телевизор Електрон 380Д |
|
|
Здравейте,
Имам следният проблем с телевизор Електрон 380Д:
Както работи телевизора му изчезва синия цвят. При допиране на единият извод на мултицета към емитера на крайният транзистор във видеоусилвателното стъпало КТ940А (като преди това е закачен другия извод на мултицета към маса), синият цвят се появява и телевизора работи нормално 2-3 часа и отново изчезва. Почистих клемите на цокъла на кинескопа и замених КТ940А, но проблема остана. Някой може ли да ми даде съвет къде другаде да търся причината?
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:25 Заглавие: |
|
|
| според мен трябва да обърнеш внимание на другия транзистор и да измериш напреженията като изчезне синия цвят |
|
|
 |
cecogor Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:30 Заглавие: |
|
|
| fikret написа: | | емитера е общ за трите цвята,така че е по-интересно какво става на базата на този транзистор,като прекъсне,измери и пиши |
Може би аз не съм обяснил точно (за което моля да бъда извинен), става въпрос за усилвателя за синият цвят - там са използвани два транзистора КТ940А като въпросния транзистор е включен по схема емитерен повторител. От неговият емитер сигналът за синият цвят през едно съпротивление 1,5кОм (също проверено) постъпва на катода на кинескопа за синия цвят. |
|
|
 |
коце Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:31 Заглавие: |
|
|
Смени двата транзистора и проблема ще се реши _________________ Костадин |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:39 Заглавие: |
|
|
| Аз бих разменил от кабелите синия и примерно зеления цвят пък да видим какво ще прави. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:40 Заглавие: |
|
|
| аз не съм вникнал добре в това което си написал и се поправих |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 15:52 Заглавие: |
|
|
| cecogor написа: |
Може би аз не съм обяснил точно (за което моля да бъда извинен), става въпрос за усилвателя за синият цвят - там са използвани два транзистора КТ940А като въпросния транзистор е включен по схема емитерен повторител. От неговият емитер сигналът за синият цвят през едно съпротивление 1,5кОм (също проверено) постъпва на катода на кинескопа за синия цвят. | Усилвателя по напрежение на синия цвят е по схема общ емитер, т.е. трябва да смениш другия транзистор както са ти писали колегите. |
|
|
 |
cecogor Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 16:15 Заглавие: |
|
|
| vladimirstanoev написа: | | cecogor написа: |
Може би аз не съм обяснил точно (за което моля да бъда извинен), става въпрос за усилвателя за синият цвят - там са използвани два транзистора КТ940А като въпросния транзистор е включен по схема емитерен повторител. От неговият емитер сигналът за синият цвят през едно съпротивление 1,5кОм (също проверено) постъпва на катода на кинескопа за синия цвят. | Усилвателя по напрежение на синия цвят е по схема общ емитер, т.е. трябва да смениш другия транзистор както са ти писали колегите. |
Благодаря за съветите. Ще опитам със замяна на първия КТ. Между другото предполагам, че не би имало проблем ако заменя двата КТ940А с BF459 понеже търсих в няколко магазина и не успях да намеря КТ940А. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 28, 2006 16:22 Заглавие: |
|
|
| Даже са по-добри. |
|
|
 |
cecogor Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 29, 2006 11:22 Заглавие: |
|
|
След замяната на КТ-то след 5 часа работа проблема не се появи отново. Така че предполагам, че в него е бил проблема.
Благодаря на всички за помощта! |
|
|
 |
|