| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
aleksander Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 14:46 Заглавие: Регулируем лабораторен захранващ блок |
|
|
В сайта на младконструктор си харесах този регулируем лабораторен захранващ блок адреса е http://mladkonstruktor.bg/Supply.htm и мисля на входа да му подам около 50 V напрежение, но имам един проблем със загряването на транзисторите Т4 и Т5. Тези транзистори ще се прегреят, какво да направя за да избегна това прегряване.
Благодаря ви |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Palev Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:05 Заглавие: |
|
|
| монтираш т3 т4 на радиатор с подходяща площ и си готов.радиатор може да ползваш и от компютър -те са със монтиран вентилатор на тях и с доста по-малки размери/а това е от значение ако мястото е малко/ |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:06 Заглавие: |
|
|
Каде го видя т5 " Транзистори, диоди: Т1, Т2 - 2Т 7638, Т3, Т4 - 2N3055, D1 - ценеров 3 V, D2 - ценеров 5.6 V." Верно ,че дарлингтона т3 т4 ще грее при ниско изходно напрежение и голям ток.Единсвеното което се сещам е с някакъв линеен стабилизатор преди дарлингтона да смъкнеш няколко волта ,така жегата ще се разпредели между стабилизатора и т3,т4 ,но тва е бабешко решение и на изхода няма да може да ползваш високо напрежение.Защо вкарваш 50 волта и от колко най много се нуждаеш на изхода
Забрави за радиатор от ATX освен ако не е някакво сърварно захранване ама те са прахосмукачки аз имам подобен реголируем стабилизатор(с ua723) вкарвам 36 волта изкарвам до 31/32 и при ниски напрежения до 5 волта и макс. ток(6.5 ампера транзистора започва да мирише и едно R пуши ама... ) та много ще е трудно да го охладиш трябва нещо по интелигентно например 2/3 успоредено свързани 2n3055 или пък с kd503 който са отностително по издръжливи на психо атаки като тази  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop !
Последната промяна е направена от kd 503 на Пон Юли 03, 2006 15:12; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:11 Заглавие: |
|
|
извенете ме за грешката транзисторите за Т3 и Т4
около 40 V |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:13 Заглавие: |
|
|
Единия вариат е да сложиш вместо два, четири транзистора.
Другия вариант е трафа да е със средна точка и когато изходното напрежение мине примерно 20 волта, автоматично да превключи от средната в крайната точка. Като ключов елемент може да се използва както реле, така и симистори.
Не съм сигурен обаче дали 723 ще издържи на захранване 65 волта. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:22 Заглавие: |
|
|
| tchav написа: | Единия вариат е да сложиш вместо два, четири транзистора.
Другия вариант е трафа да е със средна точка и когато изходното напрежение мине примерно 20 волта, автоматично да превключи от средната в крайната точка. Като ключов елемент може да се използва както реле, така и симистори.
Не съм сигурен обаче дали 723 ще издържи на захранване 65 волта. |
Ей това е правилното(интелигентно) решение ,а за 723 държи до 40 волта ,но за по сигурно 35 волта ,а на мен ми изгоря веднъж от самосебе си 723 и си сложих в захранването му един диод в права посока и няколко години работи безупречно. _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
|