|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Радослав_Радев Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 0:12 Заглавие: светлинно/лазерно предаване на ethernet сигнали |
|
|
Здравейте приятели на електрониката.
Значи интересуваме дали някой знае сравнително евтина и ефикасна схема на такова устройсво.
Един върл радиолюбител ми подхвърли идея за СВЧ трансвер, това наистина би било ефикасно, но ще трябва да модулирам/демодулирам сигнала => процеса се оскъпяваи ослужнява. Самите радио схеми са прицизни и трудни за "оживяване", именно това ме отказа от тази иначе добра идея.
Та си мисля аз, че най-удачният начин е лазера. Претенции към източника на светлина нямам но най-важното е да смогва на голямата тактова честота на серииното предаване на ethernet сигнала. А ако и линкне на 100mbits ще е супер.
Мисля, че това ще е решение на проблема 2007 с кабелите висяши между блоковете.
Аз работя в квартален ISP, идеята ми е всички тези линкове м/у 10 и 150 метра да се заменят с именно такива уствойства.
Но не съм сигурен до колко е удачен лазерния метод, тай като и най-слабия дъжд би предизвикал пречупване на лъча => отклоняване от приенния фототранзистор.
До тука се сетих, че може да се взаимства от сателитните чинии концентрирането на цялата светлина в една точка незавизимо от ъгъла и мястото и на падане. Разполагането на фототранзистора във фокуса на събирателно (вдлъбнато) огледало би преудоляло в известна степен отлоненията на лъча, в следствие на пречупване, слягането на големите сгради и люлеенето им в следствие на вятъра.
Очаквам вашите предложения и мнения.
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 7:10 Заглавие: Re: светлинно/лазерно предаване на ethernet сигнали |
|
|
| Радослав_Радев написа: | Здравейте приятели на електрониката.
Значи интересуваме дали някой знае сравнително евтина и ефикасна схема на такова устройсво.
Един върл радиолюбител ми подхвърли идея за СВЧ трансвер, това наистина би било ефикасно, но ще трябва да модулирам/демодулирам сигнала => процеса се оскъпяваи ослужнява. Самите радио схеми са прицизни и трудни за "оживяване", именно това ме отказа от тази иначе добра идея.
Та си мисля аз, че най-удачният начин е лазера. Претенции към източника на светлина нямам но най-важното е да смогва на голямата тактова честота на серииното предаване на ethernet сигнала. А ако и линкне на 100mbits ще е супер.
Мисля, че това ще е решение на проблема 2007 с кабелите висяши между блоковете.
Аз работя в квартален ISP, идеята ми е всички тези линкове м/у 10 и 150 метра да се заменят с именно такива уствойства.
Но не съм сигурен до колко е удачен лазерния метод, тай като и най-слабия дъжд би предизвикал пречупване на лъча => отклоняване от приенния фототранзистор.
До тука се сетих, че може да се взаимства от сателитните чинии концентрирането на цялата светлина в една точка незавизимо от ъгъла и мястото и на падане. Разполагането на фототранзистора във фокуса на събирателно (вдлъбнато) огледало би преудоляло в известна степен отлоненията на лъча, в следствие на пречупване, слягането на големите сгради и люлеенето им в следствие на вятъра.
Очаквам вашите предложения и мнения.
Благодаря предварително! |
Мисля, че при наличието на безжични устройства няма смисъл да се прави нещо, което не е изпитано и не се знае дали е стабилно |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 7:52 Заглавие: |
|
|
И какъв ще е лазера, "мигащ" на 100 MHz?
Някога, когато лан картите бяха още 10Мбитови, се чудехме за този въпрос. Идеята беше- обикновено лазерно светодиодче от показалка за 1 лев /тогава бяха 3 лева /, но изпитахме затрудненния с приемника, а насочването на лъча на разстояние над 200 метра е кошмар, да не говорим за всеки поток топъл въздух, който ще го отклони с метри... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 12:11 Заглавие: |
|
|
Мдааа и аз навремето се бях пробвал в тая насока, но нищо не излезе
Има няколко руски и чешки проекта, бях намерил в нета тогава, които бяха подкарали връзката на 10МБит на стотина метра, но си е кошмарно.
Наричат го Free Space Optics.
За дъжда правилно си се ориентирал - дъжда и мъглата особено са най-големите врагове на такъв проект.
А всъщност има комерсиални устройства, които го правят това нещо и работят относително стабилно, но цените започваха от 50k$, и да ти кажа все повече си мисля че има защо да е така.
Забрави за тая идея за ИСП-то. Няма нищо по-надеждно от кабела (и най-вече оптичния). _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 15:03 Заглавие: |
|
|
Има си ги устройствата да, но са доста скъпички. Аз по спомен си мисля за към $10 хиляди. Използват се където оптичният кабел не може да премине някакво препятствие - напр. бурни реки, свлачища и т.н. Капацитета им мисля е повече от 100Mbps - поне има логика да е така, защото оптичните кабели са със сериозни капацитети. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 22:21 Заглавие: |
|
|
страницата е от един руски сайт но преди много време съм го запазил , май вече не работи  _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 22:38 Заглавие: |
|
|
мерси хора
Аз не се отказвам лесно!!! |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 16:06 Заглавие: |
|
|
Провери тук: http://www.wanpartnership.co.uk
Има форма за запитване, но гледай да не паднеш от стола като ти отговорят
Кажи после какви цени са ти цитирали.
EDIT: То ги имало цените за лазерната връзка на основната страница:
£6,400 за 100Mbps
£15,000 за 1Gbps
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 22:54 Заглавие: Haha |
|
|
Направи си една мрежа тук и да видим зимата в мъгла и по време на дъжд как ще бачка  |
|
|
 |
Private Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 06, 2006 1:32 Заглавие: Re: Haha |
|
|
| Shtur написа: | ...зимата в мъгла и по време на дъжд как ще бачка  |
Според техническите характеристики: | Цитат: | S-GIG
# Eight transmitter multi-beam technology
# Automatic inbound power control guarantees outstanding
link availability figures even in harsh weather conditions |
| Цитат: | FL-100 XA
FlightStrata 100 XA blends a high bandwidth optical link and an unlicensed
radio frequency (RF) backup with intelligent seamless switching to provide
Fast Ethernet throughput and 99.999% uptime in all weather conditions at distances up to 5 km.
* Links can connect up to 5 km in fog, rain or other weather conditions |
_________________ -= All our life, we are beta testers =- |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|